Turun matkailun vastuullisuuskuulumisia 2021

Turun matkailun vastuullisuuskuulumisia -osiossa esitellään viimeisimpiä uutisia ja hyödyllistä tietoa Visit Turun, Turun alueen ja silloin tällöin koko Suomen vastuullisuustoimista matkailun näkökulmasta. Kirjoittajat ovat Visit Turusta ja Turku Science Parkista ja välillä mukana on myös vierailevina tähtinä mm. alueen yrittäjiä.

Matkailijat mukana tekemässä Turusta hiilineutraalia

21.9.2021, Maija Ryyppö, Visit Turku

Visit Turku on mukana Turun kaupungin 1,5 asteen elämä -kampanjassa, jonka avulla Turku haluaa kannustaa asukkaita ja yrityksiä tekemään ilmastoystävällisiä valintoja. Teot voivat olla pieniä ja helppoja arjen tekoja, mullistavia keksintöjä tai kaikkea siltä väliltä. 1,5 asteen elämä -kampanja on osa Turun kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2029.

Visit Turku kehittää Turun seudun matkailua jatkuvasti kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan. Tämä näkyy niin omassa toiminnassa, kuin siinä, että alueen yrityksiä ja yhteistyökumppaneita kannustetaan ottamaan askelia kestävän matkailun suuntaan.

Yksi matkailijoille näkyvimmistä muutoksista on bussikierrosten korvaaminen kävelykierroksilla. Bussikierroksia järjestetään, jos asiakas näin toivoo, mutta Visit Turun omat aikataulutetut kierrokset toteutetaan nykyään lähes täysin kävelykierroksina. Mikä olisikaan parempi tapa tutustua kaupunkiin kuin opastettu kävelykierros osaavan oppaan johdolla?

Lue koko uutinen:
Helppo ilmastoteko: vaihda bussikierros kävelykierrokseen

Tutustu myös kampanjaan:
1,5 asteen elämä kampanja

Paikallinen ruoka on oleellinen osa vastuullista matkailua

18.6.2021, Johanna Mattila, projektipäällikkö, Turun yliopisto, Brahea-keskus / Ruokaketju ja kestävä kehitys

Matkailijat hakevat kohteeltaan uniikkeja makuelämyksiä sekä tutustumista paikalliseen ruokakulttuuriin. Paikallinen ruoka ja unohtumattomat ruokaelämykset ovatkin keskeinen osa vastuullista matkailua. Paikallisen ruoan vastuullisuutta voidaan katsoa useasta eri näkökulmasta kuten sosiaalinen, ympäristö, kulttuurinen ja taloudellinen vastuullisuus. 

Valtaosalle kuluttajista on erityisen tärkeää nimenomaan paikallisen ruoan sosiaalinen ja taloudellinen vastuullisuus. Tällöin lähituotteiden ostamisen motiivina on halu tukea alueen yrittäjyyttä, elävöittää yhteisöjä sekä varmistaa maaseudun elinvoimaisuus myös tulevaisuudessa. Turun yliopiston Brahea-keskuksen tekemien kuluttajakyselyiden mukaan nimenomaan tärkein syy ostaa paikallista ruokaa onkin kuluttajien halu tukea paikallista yritystä ja yrittäjää. Tämä vaatii tuekseen mielenkiintoisia yritystarinoita sekä paikallisen ruokaketjun vastuullisuustekojen avaamista kuluttajia kiinnostavalla tavalla.

Korona-aika on muuttanut kulutustottumuksia. Kuluttajat suosivat paikallisten yritysten tuotteita, matkailevat lähialueilla ja haluavat kantaa oman kortensa kekoon yhteiskunnan hyvinvoinnin edistämiseksi. Kuluttajien silmät ovat avautuneet lähialueen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tämä on selkeä mahdollisuus koko Varsinais-Suomen alueelle, sillä alue on tunnettu rikkaasta ruokakulttuurista sekä monimuotoisesta ruokayrittäjyydestä.

Tutustu Varsinais-Suomen ruokaketjun kehittämistoimintaan

”On itsestään selvää, että vastuullisuuteen tulee kiinnittää huomiota myös tapahtumatuotannossa”

14.6.2021, Sanni Rostedt, Tapahtumallinen

Vastuullisuus on ehdottomasti tätä päivää myös tapahtumatuotannossa.

– Meidän tehtävämme tapahtumatuotannon ammattilaisina on huomioida tapahtumien vastuullisuusnäkökulma ja edellyttää vastuullisuutta myös alihankkijoiltamme.

Hiilijalanjäljen laskeminen on kasvavissa määrin normaali käytänne myös tapahtumatuotannossa, jossa suurimmat päästöt liittyvät sähkönkulutukseen, logistiikkaan ja ruokaan. 

– Tapahtumatuotantoon liittyy monta liikkuvaa osaa eikä hiilijalanjäljen laskeminen ole aina yksinkertaista. Tärkeintä on, että valinnat tehdään sillä perusteella, että ne ovat mahdollisimman vastuullisia ja pyritään koko ajan innovoimaan yhä kestävämpiä ratkaisuja. Fokus ei saa olla siinä, että hiilijalanjälki lasketaan ja lopulta aiheutettu ilmastohaitta kompensoidaan. 

Tapahtumallisen tuottamissa tapahtumissa myös kertakäyttökulttuuriin kiinnitetään huomiota ja esimerkiksi perinteisesti paperisina jaettavaa materiaalia on korvattu digitaalisilla versioilla. Kriittisesti suhtaudutaan myös siihen, mitä materiaaleja osallistujille ylipäätään on tarve jakaa. Osallistujamuistamisetkin valitaan pitkäikäisien, tarpeellisten ja vastuullisten vaihtoehtojen joukosta. 

– Suunnittelu, jatkuva oppiminen ja toiminnan kehittäminen ovat tärkeä osa vastuullista toimintaa. Järkevöittämällä logistiikkaa, hyödyntämällä esimerkiksi julkista liikennettä ja suosimalla paikallista ruokaa, päästään jo lähemmäs kestävää tapahtumatuotantoa.

Tutustu Tapahtumalliseen ja yrityksen vastuullisuustyöhön:
Tapahtumallinen – Mikä me oikein olemme?

Matkamme kohti vastuullista matkailudestinaatiota – missä mennään?

30.3.2021, Lotta Bäck & Satu Hirvenoja, Visit Turku

Kevät kolkuttelee jo ovelle ja Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman avautumisesta on kulunut jo reippaasti yli puoli vuotta. Nyt onkin hyvä hetki pysähtyä ja tarkastella, missä mennään, kun puhutaan alueemme vastuullisen matkailun kehittämisestä ja yhteisestä matkastamme kohti vastuullista matkailudestinaatiota.

Visit Finlandin tuoreet tilastot kertovat, että STF-ohjelmassa on tällä hetkellä mukana valtakunnallisesti jo noin 600 matkailuyritystä ja 55 destinaatiota. STF-merkin on tähän mennessä saanut 76 yritystä ja yksi destinaatio. Meidän alueeltamme merkin on saavuttanut jo upeasti seitsemän yritystä. Kun vertaillaan STF-ohjelman osalta aktiivisimpia destinaatioita, niin Turku sijoittuu upeasti viidenneksi, kun katsotaan ohjelmaan mukaan hakeutuneiden yritysten määrää. Peilaten tätä tulosta siihen, että ohjelmassa on mukana jo lähes 60 destinaatiota, eikä Turku myöskään ollut mukana ohjelman pilottivaiheessa, niin voimme olla erittäin ylpeitä tähänastisesta suorituksestamme.

Suuri kiitos tästä upeasta suorituksesta kuuluu luonnollisesti teille hyvät, aktiiviset alueemme matkailuyritykset! Mieltämme onkin lämmittänyt näin pandemian keskellä se, että niin moni on hakeutunut mukaan vastuullisen matkailun polulle ja STF-ohjelmaan. Mutta vielä on yhteistä matkaa ja työtä edessä. Haluammekin kannustaa kaikkia teitä, jotka vielä pohditte asiaa; lähtekää rohkeasti mukaan! STF-ohjelma tarjoaa erinomaiset työkalut vastuullisen matkailun kehittämiseen myös ihan alkutekijöissä vastuullisuuden saralla oleville kv-kelpoisille matkailuyrityksille. Erityisesti toivoisimme näkevämme myös alueemme kulttuurikohteita sekä tapahtumia yritysverkostomme joukossa STF-alustalla.  

Kysyntää vastuullisille matkakohteille ja toimijoille on eittämättä myös koronan jälkeisessä ajassa. Maaliskuussa järjestettyjen virtuaalisten ITB-messujen yhteydessä julkaistu Euromonitor Internationalin tuore tutkimus osoittaakin, että yli 66 % kuluttajista maailmanlaajuisesti haluaa toimia yhä vastuullisemmin. Yhteisvoimin voimme auttaa alueellemme saapuvia matkailijoita tekemään vastuullisia valintoja, tarjoamalla heille kestäviä ja vastuullisia elämyksiä.

Lopuksi muistutuksena, että jo pienillä teoilla voidaan saada isoja vaikutuksia aikaiseksi!

Kuralan kartanotilan majoitustoiminnalle EU-ympäristömerkki ensimmäisenä Suomessa

22.3.2021, Matti Koivisto, Kuralan kartanotila

Kuralan kartanotila Pöytyän Yläneellä, Kurjenrahkan kansallispuiston kupeessa on ensimmäinen majoitusalan yritys Suomessa, jolle on myönnetty EU-ympäristömerkki.
Ympäristövastuullisuus on aina ollut kartanotilan yrittäjäpariskunnalle Laura Naire-Koivistolle ja Matti Koivistolle tärkeä ja sydäntä lähellä oleva asia. Tilalla on jo vuosia tehty erilaisia ympäristötoimia esimerkiksi hoitamalla osaa pihapiiristä laiduntamalla, kierrättämällä ja ostamalla sertifioitua uusiutuvaa sähköä. 

Ympäristömerkin myötä monia asioita on kehitetty. Jätteiden lajittelu on tehty asiakkaille mahdollisimman helpoksi ja siihen neuvotaan ja kannustetaan aikaisempaa enemmän. Syntyvän jätteen määrää seurataan nykyään tarkasti tavoitteena sen vähentäminen. Suihkujen ja hanojen virtaamaa on rajoitettu veden säästämiseksi mutta kuitenkin niin, että mukavuus ei kärsi. 

– Sustainable Travel Finland -merkin myötä meille heräsi ajatus tuoda jo tekemämme toimet paremmin myös asiakkaidemme tietoisuuteen. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa profiloitua ympäristövastuullisena majoituskohteena.

Kuralan kartanotila

Matkailutarjonnan tulee kehittyä jatkuvasti!

18.3.2021, Anne Muurinen, Turku Science Park

Matkailualan tutkimukset ja trendit osoittavat matkailuyrityksen vastuullisen toimintatavan olevan asiakkaille yhä tärkeämpi tekijä. Kotimaisille ja kansainvälisille asiakkaalle tulee tarjota laadukkaita ja ainutlaatuisia elämyksiä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Matkailijan valinnoissa aitous, puhtaus, hiljaisuus ja turvallisuus korostuvat, samoin luonnon, hyvinvoinnin ja vapaa-ajan arvostaminen. Kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen tulisi näkyä myös kaikessa matkailua koskevassa markkinointiviestinnässä.

Vastuullisuuden huomioiminen matkustuspäätöstä tehdessä on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää. Turku Science Park Oy on käynnistänyt yrityksille tarkoitetun kestävän matkailun edistämisen kokonaisuuden. Järjestämme yrityksille Visit Finlandin STF-ohjelman valmennuksia ja tarjoamme apua kestävän matkailun polulla sekä kestävän matkailun mukaisessa tuotekehityksessä. 

Kestävän matkailun tuotekehitykseen ovat lämpimästi tervetulleita myös ne matkailuyritykset, jotka ovat jo saaneet STF-ohjelman merkin. Tavoitteenamme on rakentaa lisää korkean laatutason matkailutuotteita kotimaisille ja kansainvälisille asiakkaille. Tarjoamme apua kestävän matkailun polulla myös yrityskohtaisilla konsultoinneilla. Lähtekäämme siis yhdessä vastuullisesti kehittämään Turun seudun ja Varsinais-Suomen matkailuelinkeinoa kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti. Yhdessä enemmän – kestävää kasvua ja uudistumista matkailuun!

Turku Science Parkin tulevat tapahtumat

Vastuullisuus on jatkuva matka ei määränpää – Original Sokos Hotel Kupittaalle STF-merkki

8.3.2021, Tarja Jalonen, Turun Osuuskauppa

Original Sokos Hotel Kupittaa on ensimmäinen Sokos Hotelli, jolle on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki koko rannikon ja saariston matkailualueella. 

Kupittaalla vastuullisuus on huomioitu jo rakennusvaiheessa materiaaleissa. Esimerkiksi wc-tiloissa on Woodion kestävästä puukomposiitista valmistetut altaat. Hotellihuoneissa pyritään paperittomuuteen ja majoittujilla onkin huoneissa käytössään tabletit, josta tarpeellinen informaatio löytyy helposti. 

– Vastuullisuus on asia, jota haluamme Original Sokos Hotel Kupittaan henkilökunnan kanssa kehittää jatkuvasti eteenpäin. Haluamme, että vastuullisuus näkyy hotellissa asiakkaalle konkreettisina asioina ja tarinoina. Myös koko Kupittaan alueen kehitys vastuullisuudessa on meille tärkeää ja siksi hotellimme on mukana myös KIEPPI-hankkeessa, jonka tarkoitus on kehittää mm. Kupittaan alueen kierto- ja jakamistaloutta.

Myös asiakas valitsee yhä useammin majoituskohteensa sen perusteella, miten hyvin vastuullisuusasiat siellä on hoidettu ja miten hyvin arvomaailma vastaa heidän omaansa.

– Haluamme vastata asiakkaan odotuksiin ja ylittääkin ne parantamalla koko ajan toimintaamme. Vastuullisuus on tärkeä osa arvomaailmamme ja se näkyy niin kestävässä kehityksessä kuin siinä, miten kohtelemme toisiamme.

Original Sokos Hotel Kupittaa

Villa Wolaxin Green Key -matka

26.2.2021, Kati Aaltonen, Villa Wolax

Me Villa Wolaxissa olemme innoissamme siitä, että lähdimme tavoittelemaan Green Key -sertifikaattia. Toimimme meren rannalla Kuusiston saaressa, missä upea luonto ympäröi meitä. Haluamme, että tämä luonto säilyy kauniina ja puhtaana. Panoksemme kokonaisuudessa on ehkä pieni, mutta meille se on suuri asia.

Ympäristö, vastuullisuus ja kestävä matkailu ovat aina olleet meille tärkeitä arvoja. Olemme huolissamme Itämeren tilasta ja luonnon monimuotoisuuden säilymisestä. Olemmekin pyrkineet kehittämään toimintatapojamme mahdollisimman kestäviksi. Käytämme paikallisia tuotteita ja palveluja, kierrätämme ja vaalimme luontoa. Yksi kärkiaktiviteeteistamme on purjehdusretket täysin tuulen voimalla kulkevilla Soling-veneillä ja tarjoamme monia muitakin päästöttömiä luontoelämyksiä asiakkaillemme.

Halusimme lähteä Green Key -matkalle, sillä näin arvomme ovat paremmin näkyvissä ja saamme uusia ideoita toimintamme kehittämiseksi jatkossakin. Erityisesti toivomme, että tämä tulee herättämään ajatuksia henkilökunnassamme: miksi kestävät toimintatavat ovat tärkeitä ja miten niitä voi toteuttaa työpaikan lisäksi myös kotona. Green Key -sertifikaatti tarkoittaa meille sitä, että jatkamme uudella innolla työtä, jonka aloitimme jo kauan sitten ja saamme lisää vaikuttavuutta toimintaamme. Toivomme, että voimme innostaa myös asiakkaitamme ja muita toimijoita vastuullisiin tekoihin. Yhteistyöllä voimme toimia parhaiten ympäristömme hyväksi.

Villa Wolax

Onko yritykselläsi käytössä jo Clean&Safe Turku -tunnus?

19.2.2021, Teija Raninen, Turku Science Park

Clean&Safe Turku -tunnus kertoo terveysturvallisista matkailu- ja tapahtumapaikoista.

Terveysturvallisesta Turusta kerrotaan sivustolla, jonka nimi on Clean&Safe Turku. Sivustolle on kerätty kaikki tarvittava tieto matkailijalle ja kaupunkilaisille siitä, miten Turussa yritykset ja eri toimijat ovat sitoutuneet terveysturvalllisuutta viestittävään Clean&Safe Turku -toimintamalliin. Kysymyksessä ei ole mikään uusi ohjeisto, vaan Clean&Safe Turku kokoaa yhteen kaikki jo käytetyt suositukset, viranomaismääräykset ja sertifikaatit, joita matkailu- ja tapahtuma-ala noudattavat, kertoo johtaja Teija Raninen Turku Science Parkista. 

Clean&Safe Turku -toimintamalli on suunniteltu yhdessä varustamojen, majoitusyrittäjien, ravintoloiden, tapahtumatuottajien sekä kaupungin omien toimijoiden, kuten museoiden, kirjastojen, uimahallien, teatterin ja orkesterin kanssa. Mukaan lähteminen ei maksa yrityksille mitään, tunnuksen saa käyttöönsä täyttämällä toimintamallin kriteerit ja sitoutumalla noudattamaan niitä. Clean&Safe Turku -toimintamallia koordinoi Turku Science Park Oy yhteistyössä Turun kaupungin ja Visit Turun kanssa. Linkki hakemukseen löytyy cleanandsafeturku.fi-sivustolta.

Clean&Safe Turku -sivusto
Kriteerit ja hakemus Clean&Safe Turku -tunnuksen saamiseksi

Kuulumisia hiilineutraalin matkailun kehittämisestä

8.2.2021 Riikka Niemelä, Turun kaupunki

Matkailualan hiilijalanjäljen pienentämisen tueksi tehdään töitä 6Aika: Carbon Neutral Tourism -hankkeessa Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Kestävän matkailun mittaamisen on todettu olevan ongelmallista, sillä matkailutuotteiden ja palveluiden kestävyyttä on vaikea vertailla. Matkailuyrityksiä kannustetaankin tähtäämään siihen, että kaikki matkailun muodot kehitetään kestävän matkailun periaatteiden mukaisiksi. Tämä takaa laadukkaiden matkailupalvelujen ja -tuotteiden tarjonnan huomioimalla niin matkailijan kuin kohteenkin tarpeet, sekä pyrkii välttämään ja vähentämään matkailusta aiheutuvia negatiivisia vaikutuksia.

Hankkeen pitkän tähtäimen tavoitteena on vaikuttaa matkailualan hiilidioksidipäästöjen vähentymiseen ja energiatehokkuuden lisäämiseen. Tavoitteen toteutumista edistetään kokoamalla yhteiselle data-alustalle teemaan liittyviä datalähteitä sekä tuomalla oma hiilijalanjälkilaskuri matkailutoimialalle. Laskuria toteutetaan yhdessä Lapin liiton Välkky-hankkeen kanssa. Erilaisten älykkäiden teknologiaratkaisujen avulla voidaan alustalla oleva data muuttaa käyttökelpoiseksi ja helposti saatavilla olevaksi informaatioksi, jonka avulla matkailualan toimijoiden on mahdollista tehdä tarvittavia muutoksia.

Hanke järjestää tämän vuoden aikana erilaisia kestävään matkailuun liittyviä tilaisuuksia, joihin kaikki matkailualantoimijat ovat tervetulleita. Seuratkaahan siis ilmoittelua.

Aurinkoisia kevätpäiviä kaikille! :)

6Aika: Carbon Neutral Tourism -hanke