Turun matkailun vastuullisuuskuulumisia 2020

Turun matkailun vastuullisuuskuulumisia -osiossa esitellään viimeisimpiä uutisia ja hyödyllistä tietoa Visit Turun, Turun alueen ja silloin tällöin koko Suomen vastuullisuustoimista matkailun näkökulmasta. Kirjoittajat ovat Visit Turusta ja Turku Science Parkista ja välillä mukana on myös vierailevina tähtinä mm. alueen yrittäjiä.

Jouluterveiset Visit Finlandilta

17.12.2020 Hanna Muoniovaara, Visit Finland

Vuosi on lopuillaan ja on hyvä hieman pysähtyä ja pohtia maailmaa. Mennyt vuosi on ollut niin erilainen ja ennalta arvaamaton, etten halua siihen hirveästi keskittyä kuin vain toteamalla, että meidän ponnisteluja kestävän matkailun kärkimaaksi tämä poikkeustila ja siitä seurannut asennemuutos on auttanut paljon eteenpäin. Asennemuutosta oli ollut nähtävissä jo jonkin aikaa: kuluttajat etsivät kestäviä vaihtoehtoja ja suosivat vastuullisesti toimivia yrityksiä. Meidän Sustainable Travel Finland -ohjelma tuli ulos tähän tarpeeseen juuri oikeaan aikaan, jotta meillä on kansalliset ohjenuorat, koulutuspolku ja merkki, jotka takaavat laadun ja jotka auttavat kuluttajia valinnoissaan. Ja kun päästään taas matkustamaan, Suomi varmasti nousee ihmisten mieliin haluttavana ja kiinnostavana kohteena. Olemmehan turvallinen, vastuullinen ja aivan mahtava maa.

Turku ja Turun alueen yrittäjät ovat hienosti lähteneet ohjelmaan mukaan. Iso kiitos Visit Turulle aktiivisesta otteesta heti alkumetreiltä. On ollut ihana kuulla, että ohjelman edistäminen on motivoinut työssä ja antanut uutta puhtia. Samaa intoa ja paloa tunnemme myös Visit Finlandilla asiaa kohtaan. Haluamme vaalia meidän kallisarvoista luontoa, kulttuuriperinnettä ja auttaa yrityksiä ja alueita voimaan hyvin ja kasvamaan kestävästi. Haluamme taata, että tulevat sukupolvet voivat nauttia samoista asioista kuin me ja Suomi tunnetaan edelleen puhtaana, turvallisena ja ainutlaatuisena maana. Tehdään se yhdessä! 

Oikein rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Radisson Blu Marina Palacelle on myönnetty kestävän matkailun STF-merkki

7.12.2020 Radisson Blu Marina Palace

Radisson Blu Marina Palace on saanut ensimmäisenä Radisson Blu -ketjun hotellina Suomessa Sustainable Travel Finland -merkin. Hotelli täyttää merkille asetetut kriteerit, ja merkin käyttöoikeus on osoitus arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen.

Visit Finland on lanseerannut Sustainable Travel Finland -ohjelman edistämään kestävää matkailua Suomessa. Merkin saaneet yritykset ovat huomioineet toiminnassaan niin ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen kuin taloudellisenkin kestävyyden.

Marinassa kestävän matkailun eteen tehtävä työ on suunnitelmallista ja pitkäjänteistä.

– Jokainen marinalainen tekee parhaansa, jotta vastuullinen toiminta toteutuu. Esimerkiksi minimoimme hävikkiä kaikin tavoin, lajittelemme jätteet oikein ja näin joulun aikaan pyrimme valmistamaan koristeet kierrätysmateriaaleista. Teemme yhteistyötä SOS-lapsikylän kanssa ja keräämme aamiaisella leivät jotka jäävät yli, kuivatamme ne ja lahjoitamme hevosille ja lampaille.  Lisäksi tuemme Eläinten Hyvinvointiyhdistys Lemmikki ry:ta lahjoittamalla koiranruokaa. Hotellimme veden virtaamaa on rajoitettu ja sammutamme valot tiloista, joissa emme ole ja virrat laitteista, joita emme käytä, luettelee hotellipäällikkö Ulla Lähtevänoja RDB Marinasta.

Lue koko uutinen: Radisson Blu Marina Palacelle on myönnetty kestävän matkailun STF-sertifikaatti

Onko sinulla vihreä sydän? Meillä on.

12.11.2020 Sirpa Saari, Visit Turku

Mikä on vihreä Ekosydän, joka on ilmestynyt sivuillemme tiettyjen retkiemme kohdalle? Vihreä Ekosydän on Visit Turun omistama uusi vastuullisuusmerkki, joka kertoo siitä, että välittämämme retki on niin ekologisesti, taloudellisesti, sosiokulttuurisesti kuin eettisestikin kestävä. Omat kävelykierroksemme ovat vastuullisia, ja ne on merkitty nyt viherällä Ekosydämelle. Yhteistyökumppaniemme vastuullisesti tuotetut retket, paketit, tuotteet ja palvelut, jotka ovat myyntipalvelumme välityksessä, tullaan myös merkitsemään Ekosydän -merkillä. Välitettävällä palvelulla tulee olla jokin vastuullisuussertifikaatti tai olla muuten todennettavissa oleva vastuullisuustoiminta. Merkki on luotu ensisijaisesti myyntipalvelun tarpeisiin, vastaaman yhä vastuullisempien matkailijoiden tarpeisiin. 

Matkustetaan vastaisuudessakin, mutta tehdään se entistä vastuullisemmin!

 

Tallink Siljalle STF-merkki ensimmäisenä laivayhtiönä

21.10.2020 Tallink Silja

Tallink Silja sai ensimmäisenä laivayhtiönä Visit Finlandin kehittämän matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun Sustainable Travel Finland -merkin. Tallink Silja täyttää matkailua edistävän Visit Finlandin luoman kriteeristön, joka huomio niin taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen kuin kulttuurisen kestävyyden. 

Tallink Siljalle oli selvää, että he haluavat olla mukana Suomen kestävän matkailun kehityksessä ja siitä viestimisessä ulospäin. Kestävä ja vastuullinen matkailu on Tallink Siljalle laivayhtiönä elinehto ja työ on tietysti jatkuvaa. 

Ympäristötyö, sosiaalinen vastuu ja kestävä kehitys ovat tärkeä osa Tallink Siljan toimintaa. Laivayhtiö on ylpeä kestävän matkailun sertifikaatistaan. Vastuu ympäristöstä on kaikkien yhteinen asia ja Tallink Siljalla toivotaankin, että he voivat esimerkillään innostaa myös muita matkailualanyrityksiä mukaan kestävään matkailuun.

Tallink Siljan Suomeen saapuville ulkomaisille asiakkaille vastuullinen matkailu on tulevaisuudessa tärkeämpää kuin koskaan. Yhtiössä on jo pitkään tehty kovasti töitä eri osa-alueilla tuotteiden vastuullisuuden kehittämiseksi. Laivayhtiö haluaa olla Visit Finlandin mukana maailmalla markkinoimassa Suomea kestävänä matkakohteena, joka tarjoaa merkityksellisiä matkailuelämyksiä myös tulevaisuuden matkustajille.

Lue lisää Tallink Siljan ympäristötyöstä ja vastuullisuudesta.

STF-polku auttaa kehittymään viisaasti 

19.10. Benjamin Donner, Aavameri

Melkein 20 vuotta sitten perustamani melontaelämyksiä tarjoava yritys Aavameri on juuri vastaanottanut Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkin. STF-polulle mukaan lähteminen oli meille kahdesta syystä itsestään selvä asia. Ensinnäkin saariston pärjääminen on meille tärkeä asia monella tavalla - tykkäämme tehdä juuri sitä, mitä teemme, koska olemme syvästi rakastuneita saaristoluontoon ja tähän lajiin, joka toimii täysin luonnon armoilla. On hauskaa tehdä yhteistyötä paikallisten kanssa ja saariston luonto, ihmiset ja kulttuuri ovat asiakkaillemmekin kiinnostava ja tärkeä asia. Toiseksi olemme jo kauan sitten todenneet, että vastuullisuus ja kestävä kehitys tuottavat uusia asiakkaita, uusia yhteistyökumppaneita sekä selvää säästöä kuluissa, siksi STF-merkki ei ollut ensimmäinen eikä taatusti viimeinenkään kestävän kehityksen päämäärämme. Kestävä kehitys on Aavamerelle tärkein työkalu ja sen avulla kehitämme toimintaamme monella eri osa-alueella. Tämän työkalun käytöstä jää myös hyvä mieli.

Sustainable Travel Finland on mielestäni hyvin rakennettu polku vastuulliseen toiminnan kehittämiseksi. Siinä ei ole mielestäni ylimääräistä kynnyksiä. Matkan varrella joutuu miettimään läpi ja konkretisoimaan hyviä asioita, sellaisia, jotka hyödyttävät yritystä. Suosittelen ilman muuta kaikkia matkailuyrityksiä, pieniä ja isoja, rekisteröitymään mukaan STF-polulle! 

Aavameri

Vastuullista toimintaa Herrankukkarossa, saariston sylissä

16.10.2020 Pentti-Oskari Kangas, Herrankukkaro

Turun seudulta kaksi yritystä on saanut Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkin. Toinen näistä kohteista löytyy Naantalin Rymättylästä. Kokous- ja virkistyskeskus Herrankukkarolle on myönnetty kaksi erillistä tunnustusta vastuullisesta yritystoiminnasta. Kansainvälinen Green Key -sertifikaatti sekä Business Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki. 
 
Herrankukkaron liiketoiminta perustuu luonnon kunnioitukseen ja toimintaa kehitetään sekä laajennetaan ympäröivän luonnon ehdoilla. Yrityksen ruokatarjonta nojautuu paikallisiin lähiruokatuotteisiin saariston kalojen ollessa pääosassa. Yrityksen toiminnassa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon kestävyys ja vastuullisuus. Hyvänä esimerkkinä vuodesta 1995 toiminut Lotus Hill ry -avustushanke, jonka puitteissa tuetaan Sri Lankan köyhien lasten ja vammaisten elämisen tason parantamista.
 
Herrankukkarolle myönnetyn Sustainable Travel Finland -merkin ja sitä tukevan kehittämisohjelman tavoitteena on edistää kestävää matkailua Suomessa. Merkin saaneet yritykset täyttävät matkailua edistävän Visit Finlandin luoman kriteeristön, joka huomioi niin taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen kuin kulttuurisen kestävyyden.
 
Green Key -sertifikaatin saaneiden päivittäiseen ympäristötyöhön kuuluvat mm. resurssitehokkuus veden- ja energiankulutusta säästämällä, jätteiden vähentäminen ja kierrätys, lähi-, kasvis- ja luomutuotteiden tarjoaminen, ympäristömerkittyjen pesu- ja puhdistusaineiden sekä paperien käyttö sekä luontomatkailun mahdollistaminen.
 
– Kestävä toiminta on ollut aina toimintamme keskiössä jo yli 30 vuoden ajan. Siitä on muodostunut toimintamme punainen lanka. Nyt tästä kaikesta on tullut trendikästä ja vihdoin se sataa nyt meidän laariimme. Saaristossa toimivalle yritykselle on tärkeää pitää huolta ympäröivästä luonnosta. Green Key -sertifikaatti sekä Sustainable Travel Finland -ohjelma auttavat meitä myös kehittämään toimintaamme vastuullisemmaksi tulevaisuudessa, kertoo Herrankukkaron operatiivinen päällikkö Karioskari Kangas.

Herrankukkaro

Visit Turulle Ekokompassi-sertifikaatti

2.10.2020 Visit Turun vastuullisuustiimi

Olemme tänään Visit Turussa läpäisseet Ekokompassi-auditoinnin ja nyt meillä on virallisesti Ekokompassi-sertifikaatti.

Visit Turku on ensimmäinen taho, joka on käynyt koko Ekokompassi-prosessin läpi etänä. Osittain tämä johtuu vallitsevasta tilanteesta, mutta tukee myös tavoitettamme vastuullisena toimijana ja osoittaa, että tulosten saavuttaminen ei aina vaadi esimerkiksi kasvokkain tapaamisia. Kaikkea tekemistä on hyvä tarkkailla monesta eri näkökulmasta, näin päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen myös vastuullisuuden näkökulmasta. Nyt kannustamme myös kaikkia matkailutoimijoita lähtemään kanssamme yhteiselle vastuullisuuden polulle.

Matkustetaan jatkossakin (kun tilanne sen taas sallii), mutta tehdään se vastuullisesti!

Ekokompassi

Tervehdys ihanat matkailuyrittäjät!

25.9.2020 Visit Turun vastuullisuustiimi

Visit Turku on mukana vastuullisen matkailun tiellä ja olemme saamassa lähiaikoina Ekokompassi-sertifikaatin (auditointi 2.10.2020). Tulemme nostamaan vastuullisuutta paljon esille erilaisissa yhteyksissä. Sivuillamme on mm. oma osio matkapaketeista, jotka on vastuullisesti tuotettuja jne.

Olemme mukana kesäkuun alussa avatulla Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -alustalla, jota tulevaisuudessa kv-markkinoinnissa ja -myynnissä tullaan käyttämään todella paljon Visit Finlandin toimesta. Alustalle pääsy edellyttää vastuullisuussertifikaatin ja se onkin se ”syy”, miksi me teitä lähestymme. Matkailualalla on n. 14–15 sertifikaattia, joista varmasti löytyy se juuri teille sopiva vastuullisuussertifikaatti.
 
Onko teidän yrityksessänne otettu vastuullisuusasiat jo huomioon ja/tai harkinnassa? Visit Finlandin alustalle voi ilmoittautua mukaan, vaikka olisitte vasta vastuullisuuspolun alkumetreillä.

Sustainable Travel Finland -merkin ajatus on tarjota yrityksille konkreettinen kestävän matkailun työkalupakki, jolla kestävien toimenpiteiden ja valintojen omaksuminen yrityksen arkeen helpottuu. Mukaan voi ja kannattaa lähteä, vaikka kestävän kehityksen mukaisia toimenpiteitä ei olisi vielä aloitettu, sillä ohjelma tarjoaa tarvittavat työkalut kestävän matkailun edistämiseen. STF-kehityspolun aloittaminen tai -merkin hakeminen on maksutonta, vaikka toimenpiteistä saattaakin aiheutua kuluja ja työ eittämättä vaatii aikaa ja henkilöresursseja. STF-merkin saaneet yritykset saavat käyttöönsä jatkuvan kehittämisen mallin, matkailun kestävään kehitykseen liittyvää uusinta tietoa sekä markkinointitukea ja lisänäkyvyyttä Visit Finlandin kanavissa.

Jotta meidän alueemme saa Sustainable Travel Finland -merkin, edellyttää se, että alueemme kv-kelpoisista matkailuyrityksistä (täyttää Visit Finlandin kv-kriteeristön) vähintään 51% matkailualan toimijoista on hakenut mukaan alustalle.

Tutustu Visit Finlandin kansainvälistymiskriteereihin (pdf)
Sustainable Travel Finland -ohjelma
 
Kartoitamme myös yhdessä Turku Science Parkin kanssa mahdollisia koulutustarpeita asian tiimoilta. Mikäli teillä on tällaisia tarpeita, ilmoitattehan asiasta meille Visit Turkuun. Ilmoittehan meille myös, mikäli teillä on jo jokin vastuullisuussertifikaatti olemassa tai haussa, niin voimme lisätä yrityksenne myyntipalvelumme vastuullisten palvelutuottajien joukkoon.

Olisi kiva ”nähdä” vastuullisen matkailun polulla! Me olemme siellä ja odotamme teitä sinne kaveriksi.

Kokousten ja kongressien vastuullisuus tehdään valintoina

10.9.2020 Sari Ruusumo, Visit Turku

Kokoukset ja kongressit sekä niiden näyttelyt ja juhlat ovat tapahtumia, joissa järjestäjä tekee palveluihin liittyvät valinnat osallistujien puolesta etukäteen. Vihreiden arvojen ja vastuullisuuden asioissa on samoin. Järkevät suomalaiset ovat yleensä kunnianhimoisesti liikkeellä myös näissä asioissa: joka alalla on suuri ylpeydenaihe, jos pystyy kertomaan vastuullisista valinnoista ja toteutustavoista, joiden avulla on säästetty luonnonvaroja ja myös tehty taloudellisesti kannattavia ratkaisuja. Turun kaupungilla on strategisia tavoitteita hiilineutraalin tulevaisuuden asioissa mutta kokouksen suunnittelussa ollaan niin käytännön tasolla, että kaupungin Työpisteessä työttömien ompelemien delegaattikassien kierrätysteema aiheuttaa suuremman keskustelun. Parhaimmillaan vastuulliset valinnat ovat järkeviä ja säädyllisen hintaisia. Kaikkia vastuullisia valintoja yhdistää kuitenkin yksi kirkas ajatus: niistä tulee sekä myyjälle, ostajalle että kokouksen osallistujalle tosi hyvä mieli.

Lue koko kirjoitus:
Kokousten ja kongressien vastuullisuus tehdään valintoina

Matkailualalta odotetaan kykyä uudistua ja hyödyntää digitaalisuutta

7.7.2020 Anne Muurinen, Turku Science Park

Vuosi 2020 piti olla Suomen matkailusektorilla jälleen ennätyksellinen. Maaliskuun koronaepidemia muutti toimialan suunnan radikaalisti.   

Kokemamme kriisin ja hetken hengähdyksen jälkeen, näemme jälleen tunnelin päässä valoa. Valoa meille näyttävät alueen upeat yritykset, joka ovat jälleen avanneet oviaan matkailijoille. Yritykset, joka ovat rohkeasti hyödyntäneet kriisin kehittämällä mm. saariston risteilypalveluiden digitaalista ostettavuutta ja rakentamalla uusia kestäviä elämyksellisiä palveluja. Uskon näihin rohkeisiin yrityksiin ja heidän tahtoonsa rakentaa uutta, parempaa ja kestävää. Toivon, että me hyödynnämme palveluja ja edesautamme näin yrityksien mahdollisuuksia kehittää uutta. Meitä kaikkia yhdistää rakkaus rannikko- ja saaristoalueen luontoon, kulttuuriin ja ainutlaatuisiin elämyksiin.  

Matkailualalta odotetaan kuitenkin nopeaa kykyä uudistua, hyödyntää digitalisuutta ja kehittää uudenlaisia kestäviä palveluja. On varmaa, että voittajia ovat ne, jotka nopeasti lähtevät liikkeelle yhdistäen alueen toimijoiden voimavarat! Haastan siis alueen matkailutoimijat ja yritykset mukaan Visit Finlandin syksyn 2020 innovaatiokilpailuun. Kilpailun avulla haetaan suomen matkailualalle uutta kestävää kasvua ja yhteistyön alkuja. 

Visit Turun polku kohti Ekokompassi-sertifikaattia

9.6.2020 Satu Hirvenoja, Visit Turku

Me Visit Turussa olemme lähteneet rivakasti vastuullisen matkailun tielle. Vastuullisesti toimivalla yrityksellä on mahdollisuus menestyä jatkossa, joten me suosittelemme kaikkia hakeutumaan oman toimialansa vastuullisen matkailun sertifikaatin pariin. Me olemme hakemassa Ekokompassi-sertifikaattia ja olemme jo tässä kohtaa auditointia vaille päämäärässä. Ekokompassi on käytännönläheinen ja konkreettisiin toimenpiteisiin keskittyvä ympäristöjärjestelmä. Ekokompassi sisältää 10 kriteeriä, joihin olemme sitoutuneet. Ekokompassi pohjautuu kansainvälisiin ympäristöjohtamisen standardeihin sekä vastaaviin pohjoismaisiin järjestelmiin. Työ vastuullisen matkailun edistämiseksi on todella palkitsevaa ja samalla tulee tarkasteltua myös omia toimintatapoja kokonaisvaltaisesti. Meillä on hyvä tiimi tekemässä tätä työtä ja olemme ottaneet vastuullisuuden huomioon kaikessa toiminnassamme. Koko henkilökuntamme on sitoutunut Ekokompassin kriteereihin.

Ekokompassi

Turun seudun kestävän matkailun ohjelma

2.6.2020 Satu Hirvenoja ja Lotta Bäck, Visit Turku

Aurinkoinen tervehdys Turusta! Visit Turku ja Turku Science Park aloittivat Turun seudun kestävän matkailun ohjelman alkuvuodesta 2020. Tarkoituksena on rakentaa yhdessä Turun seudun kestävän matkailun ohjelmaa STF-ohjelmaan tukeutuen. Turun saaristo- ja kulttuurikaupunki voi olla aidosti vastuullinen matkakohde vain siten, että paikalliset matkailualan yritykset ovat mukana yhteisellä vastuullisuuden kehityspolulla ja onkin ollut ilo huomata, että niin moni yritys on lähtenyt innokkaasti mukaan yhteiselle kehityspolulle.

Meillä on Visit Turussa myös oma Sustis-tiimi ja tiimistä me, Satu Hirvenoja ja Lotta Bäck, koordinoimme tätä STF-ohjelmaa oman alueemme osalta.

Turun seudun lisäksi STF-ohjelmaa on lähdetty toteuttamaan myös muualla Suomessa. Ensimmäiset parikymmentä yritystä ovat 1.6.2020 saaneet kestävästä matkailusta kertovan Sustainable Travel Finland -merkin. Lue lisää linkistä.

Matkailualalle ensimmäiset Sustainable Travel Finland -merkit