Tietoa Turusta

Suomen vanhin kaupunki Turku, jonka perustamisvuotena pidetään vuotta 1229, sijaitsee Lounais-Suomessa Aurajoen kainalossa. Turku on taiteen, historian ja kulttuurin kaupunki.

Suomen ensimmäinen pääkaupunki on historian kuluessa toiminut tärkeänä porttina länteen. Turku on edelleen merkittävä kaupallinen satamakaupunki, ja Turun satamasta on tiheä matkustajalauttaliikenne Maarianhaminaan sekä Tukholmaan.

Turun asukasluku on 192 962 (31.12.2019), mikä tekee kaupungista Suomen viidenneksi suurimman. Turku on virallisesti kaksikielinen, ja sen asukkaista puhuu äidinkielenään ruotsia 5,5 %. Tarkempaa tietoa asukasluvusta ja muista tilastoista löytyy Turun kaupungin sivuilta.

Turussa toimii kaksi yliopistoa ja neljä ammattikorkeakoulua. Niissä on yhteensä lähes 30 000 perus- ja jatkotutkinto-opiskelijaa.

Aurajoen rannoilta saaristoon

Turun tapahtumat ja nähtävyydet houkuttelevat vuosittain paljon niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin matkailijoita. Keskustaa halkova Aurajoki, arvokkaat kulttuurihistorialliset miljööt sekä Turun edustalla sijaitseva laaja ja luonnonkaunis Turun saaristo tekevät kaupungista ainutlaatuisen. Historialliset kohteet aina Turun linnasta Tuomiokirkkoon ovat kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi nosti kulttuurin katukuvaan ja sieltä sen löytää edelleen.

Matkailun näkökulmasta alueen tärkeimpiin kohteisiin Turun ja saariston ohella kuuluu naapurikaupunki Naantali. Historiallisesti rikkaan Naantalin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat yhtenäisenä säilynyt vanha kaupunki, Suomen presidentin kesäasunto Kultaranta sekä Tove Janssonin klassikkotarinoille perustuva teemapuisto Muumimaailma.

Asiasanat: