Elo-syyskuu on mainiota matkailuaikaa. Turussa tapahtumakesä jatkuu vireänä, ja kaupungissa on paljon nähtävää ja koettavaa.

– Turku tarjoaa upeita tapahtumia sekä ruoka- ja kulttuurielämyksiä ympäri vuoden. Loppukesästä pimenevät illat tuovat ainutlaatuisen tunnelman kaupunkia halkovan Aurajoen rantaan, toteaa Visit Turun myynti- ja markkinointijohtaja Satu Hirvenoja.
 
Turun jokiranta ja Vähätori ravintoloineen ovat niin paikallisten kuin matkailijoiden suosiossa. Herkullisen ravintolakulttuurin lisäksi Turun valtteja on laadukas hotellitarjonta.

– Alkukesän majoitustilastot osoittavat, että Turulla on vetovoimaa tapahtumakaupunkina ja matkakohteena, sillä kesäkuussa majoituksissa oli enemmän yöpyjiä kuin vastaavaan aikaan viime vuonna – jopa enemmän kuin ennen pandemiaa, Hirvenoja kertoo.
 
Visitory Oy:n kokoamien tilastojen* mukaan Turun maksullisissa majoituksissa kirjattiin kesäkuussa yhteensä 104 000 rekisteröityä yöpymistä (+24,5 %), joista kotimaisia oli 90 300 ja ulkomaisia 13 900.

Turun alueen hotellikapasiteetti on kasvanut viime vuosina ja nostanut kaupungin majoitusten laatua, mikä näkyy myös Benchmarking Alliancen majoitustrendien seurannassa. Huoneiden liikevaihto kasvoi kesä-heinäkuussa 30 prosenttia kesään 2021 verrattuna ja 33 prosenttia kesä-heinäkuuhun 2019 verrattuna.

Hirvenoja muistuttaa, että spontaanit päiväretket ja pitkät viikonloput tarjoavat elämyksiä myös kesän taittuessa syksyksi. Vaikka pitkä kesäloma olisi jo tältä vuodelta ohi, muutaman päivän minilomat keventävät mukavasti paluuta arkeen.
 
– Matkailu ja lähilomailu kotimaassa on helppoa, stressitöntä – ja sanoisin, että myös edullista. Kohteet ja aktiviteetit voi halutessaan suunnitella maltillisen budjetin mukaan. Turussa on esimerkiksi paljon viehättäviä puistoalueita, joihin voi mennä eväskorin kanssa piknikille ja aistimaan paikallista tunnelmaa, Hirvenoja vinkkaa.
 
*Visitory Oy, Turun majoitus- ja matkailutilastot. Tilastot Visit Turun verkkosivuilla

Kengänauhabudjetin tärpit Turkuun

1. Piknikille Kupittaanpuistoon

Kaikki kiva ei maksa mansikoita, ei ainakaan Kupittaanpuiston piknikillä. Hae kaupasta tai torilta kesän antimia ja levitä viltti aurinkoisena päivänä puun varjoon tai valloita yksi puiston turkooseista penkeistä. Suomen vanhimmassa ja laajimmassa kaupunkipuistossa riittää pinta-alaa moneen menoon. Ehkä spurttailua puiston ympäri tai minigolfin mestaruus jakoon? Myös puistojumpat kannattaa pitää mielessä. Tai sitten vain keskityt rentoutumaan.

2. Muksujen kanssa Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuistoon

Jos etsit parasta puuhaa lapsille ilman pääsymaksua, suunta on selvä: Seikkikseen! Kupittaanpuiston laidan klassikko on viihdyttänyt lapsia jo 40 vuotta: Turussa tiedetään mikä on muksujen mieleen. Kiipeilyn, keinumisen, leikkimisen ja muun remuamisen parissa pari tuntia vilahtaa liian nopeasti. Kiva ei lopu kesken, sillä Kupittaanpuiston puolella odottavat vielä lintupuisto ja lasten Liikennekaupunki.

3. Kulttuuria kuntoillen

Turussa riittää nähtävää, vaikka annat vain nenän näyttää suunnan. Homma menee mielenkiintoiseksi, kun maisemat ja paikat saavat tarinan taustalle. Siksi turkulaiset ovat laittaneet kulttuurin ja kuntoilun samaan pussiin ja ravistaneet rivakasti. Lopputuloksena kulttuurikuntoilureitit, joita on lähes 20. Tämä huvi ei maksa kuin pienen vaivan: hae reittikartta kirjastosta tai matkailuinfosta tai lataa se luuriin maksuttomalla Citynomadi-sovelluksella.

4. Salat auki opastetulla kävelykierroksella

Oletko sitä tyyppiä, joka haluaa tutustua kaupunkiin oikean oppaan opastuksella? Peukutamme kovasti tätä ideaa, sillä Turun salat aukeavat kävelykierroksilla aivan uudella tavalla. 12 euroa kustantavia kierroksia on Pimeästä keskiajasta Salaperäiseen Turkuun – katso kaikki kävelykierrokset Visit Turun verkkokaupasta.

5. Lukuhetki Turun pääkirjastossa

Kaupungin hulinasta on ihana poiketa hetkeksi pääkirjaston hiljaisuuteen. Uutta ja vanhaa yhdistävä pääkirjastokortteli on pika-aikamatka 1900-luvun alusta 2000-luvulle. Suosittelemme astumaan sisään myöhäisrenessanssiajan tyyliä edustavalta vanhalta puolelta. Ulkokuori on upea, sama meno jatkuu sisätiloissa. Arkkitehtuurin lisäksi esimerkiksi kattava lehtivalikoima vie mukanaan.

6. Vanhakaupunki vie mennen ajan tunnelmaan

Turun Vanhakaupunki pursuaa nähtävää eikä juuri kevennä kukkaroa. Korkeimpana maamerkkinä kohoaa Turun tuomiokirkko – kurkkaa rohkeasti sisään ja selvitä, ketkä menneen maailman kuuluisuudet on haudattu lattian alle. Esillä monenlaista esinettä, lisää nähtävää löytyy parin euron pääsymaksulla Tuomiokirkkomuseosta. Vanhan Suurtorin värikkäiden sivukujien imua on mahdoton vastustaa, joten anna mennä ja kulje ainakin Luostarin välikatu päästä päähän.

7. Galleriakierros taiteen nälkään

Turussa on useita maksuttomia gallerioita, joissa voi tutustua hengästyttävän upeaan taidetarjontaan. Vältä valinnanvaikeus ja kierrä kaikki. Makasiini Contemporary esittelee suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta arkkitehti Charles Bassin 1830-luvulla suunnittelemassa historiallisessa rakennuksessa. Turun Taidehalli puolestaan esittelee kiinnostavia nykytaiteen näyttelyitä Vanhalla Raatihuoneella. Kaupungin vanhimmassa nykytaidetilassa, Titanikissa, teosten yhteinen nimittäjä on kokeellisuus ja ei-kaupallisuus. Galleria Joellaan voit poiketa katsomaan näyttelyä ja samalla selailemaan myynnissä olevia taidegraafikoiden töitä.

8. Levitä viltti Linnanpuistoon

Ehkä Turun linna on jo tuttu juttu, mutta miten on sitä ympäröivän puiston laita? Puisto on kuin suunniteltu piknikkiin! Kun linnan hahmo kurkkii toisessa silmäkulmassa ja puiston istutukset toisessa, huomaat, että tässä se on – kesä parhaimmillaan.

9. Vieraile Kuusiston piispanlinnan raunioilla

Turun naapurista löytyy historiaa erittäin huokeasti: ei pääsymaksua, vain kyytikulut. Merta vartioiva piispanlinna on ollut raunioina jo satoja vuosia, mutta on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Alueella on lisäksi pari tulipaikkaa sekä Kappelinmäelle vievä luontopolku.

10. Kukkaloistoa Ruissalon Kansanpuistossa

Ruissalo on aina hyvä idea! Silmien edessä ja varpaiden alla riittää ihanuutta ihan ilmaiseksi. Mainitaan nyt ainakin meri, ohi lipuvat laivajätit ja pitsihuvilat. Ruissalossa kasvaa yli puolet Suomen tammimetsistä. Lisää vehreää ja kukkivaa katseltavaa odottaa Turun kasvitieteellisessä puutarhassa. Mikä parasta: ulkopuutarhaan on vapaa pääsy. Elokuussa Ruissalon auringonkukkaniityltä saa kerätä keltaisia väriläikkiä kotiin! Paikka on instattavan ihana, joten mieti poseeraus valmiiksi.

11. Jännittävä kyyti Kakolanmäelle

Funikulaari, josta tuli yhdessä yössä Turun legendaarisin kulkupeli. Kyyti Kakolanmäelle on edelleen kova juttu eikä maksa mitään, joten käy kokeilemassa ja somettamassa. Myös Förillä, tuolla turkulaisten pikku kaupunkilautalla, saa niin ikään maksuttoman kyydin – ehkä turkulaisimman ikinä.
 
Lisää ajankohtaisia matkavinkkejä Visit Turun matkailusivustolla Kissmyturku.fi.