Digiloikan sivutuotteena on syntynyt spontaani matkailija, joka varaa majoituksia, ravintoloita ja aktiviteetteja verkosta usein vasta matkakohteessa. Inspiraatiota löydetään yhä enemmän sosiaalisesta mediasta.

– Monet matkailijat tekevät nykyään päätöksiä hyvin lyhyellä aikajänteellä – spontaanisti esimerkiksi somekuvista tai läheisten suosituksista inspiroituneena, kertoo Visit Turun myynti- ja markkinointijohtaja Satu Hirvenoja.

Spontaani matkailija saattaa päättää päivän ohjelman sään ja fiiliksen mukaan. Tärkeintä on valita matkalle tukikohta, jonka ympärillä tapahtuu. Tällainen on Turku, jonka kutkuttava tunnelma innostaa tutkimaan kortteleita, etsimään elävää musiikkia, piipahtamaan kahviloihin, ravintoloihin ja kivijalkaputiikkeihin Aurajoen molemmin puolin.

– Kannustamme vierailijoita tutkailemaan turkulaista elämää ja tutustumaan rakastettuihin eri kaupunginosiin. Kannattaa kurkata uteliaasti kulman taakse – siellä ne paikallisten suosikit ja vähän vähemmän tunnetut helmet piileskelevät, Hirvenoja toteaa hymyillen. 

Visit Turun tärpit täl ja tual pual jokke

1. Viipyilevää menoa Martin kaduilla

Kivan kävelymatkan päässä Turun keskustasta on Martti, joka alkaa siinä kohtaa, kun Föri-lautta kolahtaa laituriin täl pual jokke. Entinen työläiskaupunginosa on pastellisten puutalojen ja 1950-luvun korkeiden kerrostalojen ilotulitusta. Kulje fiiliksen mukaan ristiin rastiin Martin katuja. Haistele ja maistele vilkasta, mutta viipyilevää menoa terasseilla, rafloissa ja kaduilla. Joillakin marttilaisilla kaupunginosa kulkee aina mukana – ihoon tatuoituihin Martin postinumeroihin tiivistyy paikan erityinen henki.

2. Piipahda Piispankadulla

Jos käyt ihmettelemässä Tuomiokirkkoa, jatka matkaa Piispankatua pitkin viehättävään mutta vähemmän tunnettuun Turkuun. Seuraa keltaisia taloja, käväise kahviloissa, kurkista sisäpihoille, ja kohta olet Tuomaanpuistossa piknikillä. Reitin alussa tärppinä Sibelius-museon takana komeileva tammivanhus, Kalmin tammi. Ei tätä turhaan valittu vuoden kaupunginosaksi 2021. Tule Tuomaanpuistosta takaisin Jokipuistoa pitkin tai vaihda Tuomaansillalta toiselle puolelle jokea ja kävele kivaa laiturimaista reittiä takaisin kaupunkiin ja kohti Anniskelukahvila Tiirikkalaa, jossa livejazz soi.

3. Funikulaarilla Kakolanmäelle

Turun puhutuin kulkupeli, Funikulaari, kuljettaa kaupungin kuumimmalle kukkulalle. Kakolanmäki on paikka, jossa ennen vangit lusivat kakkuaan, nyt siellä lusikoidaan kakkua ja ravintoloiden hykerryttävän hyviä herkkuja. Linnoittaudu terassille, sillä vanhan vankila-alueen muutosta rouhean raikkaaksi asuinalueeksi kelpaa ihmetellä kauemminkin. Alueelta löytyy myös hapanjuurileipomo, kahvipaahtimo, pienpanimo ja liuta instagrammattavia kuvauspaikkoja.

4. Boheemina Port Arthurin kortteleissa

Kontrasti on melkoinen, kun poikkeat Kakolanmäeltä viereisen Portsan puutalokortteleihin ja kapeille kujille. Miltä tuntuu kahvitella yli 100-vuotiaan puutalon pikkuisen ihanassa pihassa? Sitä voit kysyä vastaan tulevilta portsalaisilta tai kokeilla Portsan perinteisissä Pihamarkkinoissa elokuussa. Yhteisöllisyys on Portsan juju. Se näkyy Pihamarkkinoiden lisäksi myös muina kaikille avoimina tapahtumina.

5. Tutustu vanhimpaan Turkuun

Luostarin välikatu edustaa keskiaikaista kapeaa katumuotia ja on sopivan suojainen, joten ota vaan selfie. Taustalle tallentuu vanhojen seinien värisuora ja käsityöläisten Makasiini-myymälät. Kannattaa kurkata sisälle. Seikkaile herkullisen väristen rakennusten sisäpihoilla ja kujilla. Sokkeloista löytyy ravintoa kulttuurinnälkään sekä ihan vaan nälkään.

6. Haukkaa salaisimpia ja suloisimpia makuja

Kun joku sanoo Turku, sanotko ruokamatka? Ei ihme, sillä kaupunki pursuaa mainioita ravintoloita ja kahviloita. Vähätorilla Ravintola Mamin tunnelmallinen terassi täyttyy niin lounasaikaan ja iltaisin taidokkaan mutta konstailemattoman lähiruoan ystävistä. Kontrastia tähän päivään tuo Café Qwensel, joka on Turun pidetyin salaisuus. Ylisöpössä pihassa voi nauttia pitkällä kaavalla kakkupalaa ja kunnon pannukahvia pikkuruisesta posliinikupista. Hämeenkadun kasvisherkku Kuori Food and Wine twistaa kotimaisia kauden kasviksia maailman mauilla. Värikkäät salaatit, höyrytetyt bao bun -sämpylät ja lounasajan falafelbaari vetävät vegaaneja, sekaaneja ja nautiskelijoita luokseen. Visit Turun kautta on mahdollista ostaa myös Food Walk -kortit, johon kuuluvat Turun maistuvimmat ravintolat.

7. Heittäydy taiteen vietäväksi

Aboa Vetus Ars Nova on arkeologian ja nykytaiteen museo keskellä Turkua. Koe menneisyys 600 vuotta vanhan rauniokorttelin kaduilla ja ihastele Amsterdamissa työskentelevän Kustaa Saksin näyttelyä. Turun vanhassakaupungissa, Rettigin vanhan tupakkatehtaan kiinteistössä avattiin toukokuussa Taiteen Talo, joka on 43 kuvataiteilijan työhuone sekä taidetapahtumien ja -kurssien inspiroiva koti. Ruissalon Telakka tarjoaa tänä kesänä pop-up -taidetta ja kahvittelua. Ankka-aiheista tunnetun taiteilija Kaj Stenvallin New Works -näyttely ja Gaggui Kaffela ovat rantautuneet kesäksi Telakan Avelia Galleriaan.

Lisää ajankohtaisia matkavinkkejä Visit Turun matkailusivustolla Kissmyturku.fi.

Asiasanat: