Aurajoen halkoma Turku ja aurinkoinen Naantali ovat täydellinen kombo matkailijalle – erityisesti kesällä 2022 Naantalin järjestäessä Asuntomessut 15.7.–14.8. Upea Lounatuulen messualue Luonnonmaan saarella houkuttelee Naantaliin kesävieraita läheltä ja kaukaa.

– Naantalin Asuntomessut odottavat Lounatuuleen jopa 100 000 kävijää. Mitä kauempaa vierailijat tulevat sitä todennäköisemmin he haluavat yhdistää reissuun myös muita kohteita ja aktiviteetteja sekä Naantalista että Turusta, toteaa Visit Turun myynti- ja markkinointijohtaja Satu Hirvenoja.

– Naantali on ihana kaupunki ihan Turun naapurissa. Tiivis yhteistyö matkailumarkkinoinnissa on meille todella luontevaa. On myös matkailijoiden etu, että muistutamme matkakohteiden läheisestä sijainnista ja synergiasta, Hirvenoja jatkaa.

Turun linna ja Naantalin Muumimaailma ovat kestosuosikkeja kotimaisille matkailijoille. Messuvieraita kiinnostavat varmasti myös museot, ostosmahdollisuudet ja kaupunkien tunnelmalliset miljööt. Hirvenoja arvelee, että vierailijat hakevat myös vastapainoa messupäivään.

– Asuntomessut esittelevät kotien ja pihojen trendejä. Samalla reissulla voi olla kiehtovaa kuljeskella myös Naantalin vanhassa kaupungissa tai vaikkapa Turun Portsassa. Voipa nykypäivän asumiseen hakea vertailukohtaa jopa Luostarinmäen museokorttelista, Hirvenoja vinkkaa pilke silmäkulmassaan.

Visit Turun vinkit Naantalin Asuntomessuilla vieraileville

1. Ammenna inspiraatiota arkkitehtuurista

Suomalaisen arkkitehtuurin suurnimet Alvar Aalto ja Erik Bryggman jättivät 1920–1940 luvuilla lähtemättömän jäljen Turun kaupunkikuvaan. Funktionalismin uranuurtajien suunnittelemia kohteita voit ihastella omatoimisesti tai järjestetyllä kävelykierroksella. Mainioita majapaikkoja Bryggmanin arkkitehtuuria ihaileville ovat Scandic Plaza Yliopistonkadulla ja Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone Humalistonkadulla. Lue paikallisista arkkitehtuurin aarteista lisää Kissmyturku.fi-matkailusivuston artikkelista.

2. Tutustu entisajan asumiseen

Café Qwenselin idyllisessä kahvilassa pääset hetkeksi nauttimaan pannukahvista 1700-luvun kiireettömässä tunnelmassa. Kuka tietää, vaikka rokokoo- ja kustavilaistyyli rokkaavat taas sisustustrendeissä – ainakin Turun vanhinta puutaloa ne pukevat. Turun palosta selvinnyt Luostarinmäen museokortteli tarjoaa puolestaan aikamatkan 1800-luvun arkeen.

3. Anna taiteen viedä mennessään

Jos Naantalin vanhankaupungin kävelykadulla kuulet pianonsoittoa, musiikki kantautuu todennäköisesti kuvataiteilija Kristiina Turtosen ateljee-galleriasta. Poikkea sisälle ihailemaan maalauksia ja herkkiä lyijykynätöitä. Turun vanhankaupungin ytimessä ihastuttaa Turun Taidehalli, joka on Turun Taiteilijaseuran ja Valokuvakeskus Perin ylläpitämä visuaalisten taiteiden keskus. Vanhalla Raatihuoneella toimiva Taidehallissa voit bongata nousevien tähtien teoksia tai hankkia Taidelainaamosta piristystä kotiin. Kesän kuumottavin näyttely on Kaj Stenvallin New Works Ruissalon Telakan Avelia Galleriassa. Ankka-aiheista tunnetun Stenvallin kantaaottavat maalaukset ovat nousseet someilmiöksi meillä ja maailmalla.

4. Löydä ostoksille aarreaittoihin

Naantalin vanhankaupungin putiikit ovat oikeita aarreaittoja, joista löydät lahjatavaroita, keräilyesineitä ja sisustustuotteita. Uniikkeja tuotteita saat ostettua myös Turun palolta säästyneen Luostarin Välikadulta. Historiallisessa miljöössä sijaitsevat Makasiini-myymälät, joissa paikalliset käsityöläiset myyvät valmistamiaan metalli- ja puutuotteita, tekstiilejä, koruja ja sisustustuotteita. KUI Designin kivijalkamyymälän kestosuosikkeja ovat Turku-tuotteet, jotka sopivat mainiosti tuliaisiksi. Naantalilaista luonnonkosmetiikkaa voit shoppailla Luonkos & Friends Ekomyymälän suloisessa showroomissa Turun Puutarhakadulla.

5. Herkuttele miljöötä ihastellen

Keltainen puutalo, satavuotias omenapuutarha ja pihan laidalla paimentavat lampaat tarjoavat hellyyttävän paikan nauttia hiiligrillin antimista. Naantalissa Tammiston B&B:n takapihalla olevan Kuulas Garden Grill & Cafén menussa maistuvat sesongin mukaan lähituottajien raaka-aineet. Velkuanmaan saarella voit maistella viinejä tunnelmallisten holvikaarten alla. Saaristohotelli Vaihelan viinikellarin kellarin yli sata vuotta vanhat tiilet ovat peräisin Vehmaan vanhasta meijeristä. Urbaanimman miljöön tarjoaa Turun Kauppahalli. Nauti vaikkapa vegelounas Roots Kitchenin vaihtuvalta listalta. Perjantaisin tarjolla on burgeria. Jokirannassa, Vähätorin laidalla sijaitsevan Mamin kesäterassilta avautuvat Turun kauneimmat näkymät.

Lisää ajankohtaisia matkavinkkejä Visit Turun matkailusivustolla kissmyturku.fi.

Kuva: Visit Naantali