Vaikka etäpalaverit ja virtuaalikokoukset ovat tulleet jäädäkseen, yhteyttä pidetään yhä myös kasvokkain. Pandemian mullistama työelämä avaa matkailulle jopa uusia mahdollisuuksia.

Poimi Visit Turun vinkit työmatkalaiselle matkailusivuston Kissmyturku.fi artikkelista Tutki Turkua työmatkalla – parhaat reissutärpit.

Turku on mainio kohde etätyöskentelyyn ja työmatkailuun. Kaupunkiin tiivistyy urbaanin kulttuuriloman parhaat puolet ravintoloineen, museoineen ja teattereineen. Myös virkistävä luonto on lähellä.

– Se on jo selvää, että työmatkailun uusi normaali poikkeaa vanhasta. Vaikka yritykset ovat vähentäneet työmatkojen määrää kenties pysyvästi, digiloikan myötä trendiksi on noussut esimerkiksi etätyöskentely toisella paikkakunnalla, toteaa Visit Turun myynti- ja markkinointijohtaja Satu Hirvenoja.

– Turussa työt ja huvit on helppo yhdistää. Työpäivän päätteeksi voi vaihtaa saman tien lomatunnelmaan tai miksei matkailija nauttisi jo lounastauolla maisemalenkistä jokirannassa pureutuen samalla Turun herkulliseen ravintolakulttuuriin, Hirvenoja maalailee.

Turun majoituskohteet ovat huomioineet työmatkalaiset ja etätyöläiset palveluissaan. Niissä on myös monipuolinen tilavalikoima ja tekniset mahdollisuudet erilaisiin palavereihin ja kokouksiin.

– Turun majoitustarjonta upeine hotelleineen on kaupungille nyt vetovoimatekijä. Uuden ja tyylikkään kokoontumispaikan tarjoaa myös Turun ja Tukholman välillä risteilevä Viking Glory, Hirvenoja iloitsee.

– Kokoukset ja työporukoiden yhteiset virkistyspäivät ovat olleet pitkään tauolla, joten yhteiselle ajalle on jopa patoutunutta tarvetta.

Elpymisen merkkejä majoitustilastoista

Työmatkailun elpymisestä kertovat osaltaan majoitustilastot*. Vuoden 2021 tammi-joulukuussa Turussa kirjattiin business-matkailijoille yhteensä 176 000 rekisteröityä yöpymistä, mikä on seitsemän prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Kaiken kaikkiaan Turussa kirjattiin viime vuonna 695 000 rekisteröityä yöpymistä, joista kotimaisia oli 643 000 ja ulkomaisia 52 800. Suomalaisten rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät 31 prosenttia ja ulkomaalaisten kuusi prosenttia. Yhteensä yöpymiset lisääntyivät 29 prosenttia edellisen vuoden tammi–joulukuusta.

– Tämän vuoden tammikuussa Turussa kirjattiin business-matkailijoille 9 200 yöpymistä, mikä on 52 prosenttia enemmän kuin tammikuussa 2021, Hirvenoja vertaa.

Merkittävä osa työmatkailua ovat kotimaiset ja kansainväliset kongressit. Finland Convention Bureaun keräämien tilastotietojen** mukaan Suomessa järjestettiin vuonna 2021 yhteensä 18 fyysistä kongressia, 238 virtuaalikongressia ja 64 hybridikongressia. Turussa kongresseja järjestettiin yhteensä 41. Esimerkiksi marraskuussa yrittäjyystutkimuksen RENT-kongressiin saapui yli 200 kansainvälistä osallistujaa.

– Kongresseilla ja yritystapahtumilla on keskeinen vaikutus matkailun ja ylipäätään talouden elpymiseen. Tapahtumat työllistävät ja tuovat eri alojen toimijoita yhteen, Hirvenoja muistuttaa.