Suomen ensimmäinen pyhiinvaelluskeskus jatkaa Turun tuomiokirkossa toistaiseksi. Pyhiinvaellustoiminnan ohjausryhmä on kokoontunut ja päättänyt jatkaa keskuksen toimintaa Turun tuomiokirkon Pormestarin kuorissa. Kesän hyvien kokemusten sekä kannustavan palautteen rohkaisemana päätettiin jatkaa hyvin alkanutta toimintaa ja kehittää sitä jatkossa entisestään yhteistyökumppaneiden kanssa.

Pyhiinvaelluskeskus on avoinna ja tutustuttavissa Tuomiokirkon aukioloaikoina maanantaista sunnuntaihin klo 9–18. Syys- ja talvikaudella henkilökuntaa on paikalla aina keskiviikkoisin klo 12–18. 

Keskus avattiin kesäkuun alussa ja siellä on vieraillut kesän aikana tuhansia kävijöitä. Kävijät ovat tulleet ympäri Suomea etsimään tietoa pyhiinvaellusreiteistä tai ovat vierailleet keskuksessa Tuomiokirkossa käydessään. Kansainvälisiä matkailijoita vieraili heinä-elokuun aikana jonkin verran. 

– Pyhiinvaellus on selkeästi nousussa tällä hetkellä. Ihmisiä kiinnostaa erilaiset reitit, kulttuurihistorialliset kohteet ja hiljentyminen. Tänä kesänä myös kirkoissa on vierailtu paljon. Pyhiinvaellus kiehtoo myös kokonaisvaltaisen matkailun näkökulmasta, pyhiinvaelluskeskuksen projektipäällikkö Annastiina Papinaho toteaa. 

Merkityksellisen matkailun hanke käynnistyy

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulille kulttuurimatkailun kehittämisen erityisavustuksen hankekokonaisuudelle ”Merkityksellisen matkailun (pyhiinvaellusten) tuotteistamisen verkostokoordinointihanke.” Pyhiinvaellusmatkailuun liittyvä hankehakemus valmisteltiin pyhiinvaellushankkeen, Turun kaupungin ja tuomiokapitulin yhteistyössä.

Hankkeen keskeisinä tavoitteina on merkityksellisen matkailun tuotteistaminen ja sen kehittäminen paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti. Yhteistyötä tehdään myös kansainvälisten verkostojen ja matkailun toimijoiden kanssa. Hankkeen tavoitteet ovat määrittyneet lähtökohtaisesti pyhiinvaellusmatkailun tuotteistamisen ja kehittämisen tarpeista. Hanke toteutetaan yhteistyöhankkeena Turun, Tampereen, Helsingin, Savonlinnan ja Paraisten pyhiinvaelluskumppaneiden kanssa. Hanketta koordinoi Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli, joka tekee tiivistä yhteistyötä Turun kaupungin kanssa. Hanke on kolmivuotinen, ja se sijoittuu vuosille 2021–2023.

Hankkeen projektikoordinaattorina on aloittanut 1.9. FM Karoliina Haapalehto. Haapalehto on toiminut pyhiinvaellushankkeessa keväällä korkeakouluharjoittelussa ja kesän Suomen ensimmäisessä pyhiinvaelluskeskuksessa projektityöntekijänä. 

– On inspiroivaa päästä koordinoimaan uutta hanketta ja juurruttaa merkityksellistä matkailua paremmin osaksi Suomen matkailutarjontaan. Kiinnostavaa on sen tutkiminen, minkälaisia uusia matkailullisia tuotteita pyhiinvaellusmatkailusta voi syntyä, hankkeen projektikoordinaattori Karoliina Haapalehto kertoo. 

Lisätietoja
Pyhiinvaelluskeskus

Karoliina Haapalehdon kuva: Aleksi Saariranta

Asiasanat: