Pelasta Turku -pakopeli on lisätyn todellisuuden (AR) avulla luotua virtuaalimaailmaa ja todellisuutta sekoittava uusi seikkailu, jossa pelaajan tehtävänä on saada Turun perustamisasiakirja pelastettua. Peli sijoittuu Tuomiokirkkopuiston läheisyyteen. Peliä voi pelata älypuhelimella tai tabletilla maksuttoman Tarina-sovelluksen kautta. Pakopelin on tilannut ja tuottanut Turun kaupunki.

Ensimmäinen ”hologrammiyhteys” pelimaailman Turun Salaiseen Palveluun tapahtuu Vanhalla Suurtorilla Ajan virta -taideteoksen Aurajoen puoleisesta päästä. Peli opastaa pelaajat seikkailun läpi, mutta pelaajalta edellytetään annettujen tehtävien tarkkaa kuuntelua, ympäristön tarkkailua ja erilaisten pulmien ratkaisua. Peliä voi pelata ilmaiseksi yksin, kavereiden kanssa tai perheen kesken milloin tahansa.

Pelin sisällöstä vastaa Turun seudun suosittu näyttelijäkaksikko Valtteri Roiha ja Miska Kaukonen. Pelissä viekas Pahis on varastanut Turun perustamisasiakirjan ja pelaaja värvätään agentiksi pelastamaan asiakirja takaisin oikeisiin käsiin. Pelaaja ratkoo matkallaan Turkuun liittyviä arvoituksia pakopelien hengessä ja tutustuu Vanhan Suurtorin historiaan ja rakennusten arkkitehtuuriin mukaansa tempaavan tarinan ohessa. Harva turisti on aikaisemmin tutustunut esimerkiksi Porthanin patsaaseen samalla tarkkuudella, jota pelin pulmien ratkominen tulee vaatimaan.

Miska Kaukonen Pelasta Turku -pelissä, kuvakaappaus pelistä.

Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa turkulainen CTRL Reality Oy. 

– Lisätty todellisuus mullistaa kaupunkipelikokemukset. Siinä yhdistyy ihmisvoimin lavastettu kokemus ja perinteinen paikkatietoon pohjautuva peli. On ollut hienoa olla toteuttamassa ensimmäisenä juuri Turkuun lisätyn todellisuuden pakopeli, kertoo toimitusjohtaja Teijo Lehtonen CTRL Reality Oy:stä. 

Pelasta Turku -pakopeli liittyy Turun matkaan kohti kaupungin 800-vuotisjuhlaa vuonna 2029. Peli toteutetaan osana Turun kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlan ohjelmaa.

– Kaupunki haluaa tarjota mahdollisuuden erityisesti lapsiperheille kokea jotain uutta erikoisten aikojen jälkeen. Paitsi ulkona tekeminen myös pakopelit ovat nousseet hyvin suosituiksi ja tekemisen mahdollisuudet ovat lisääntyneet tekniikan kehittymisen myötä. On kiinnostavaa pilotoida pakopeliä sekä seurata miten sen toteutus toimii kaupunkitilassa, sanoo Turun kaupungin vapaa-aikajohtaja Minna Sartes

Pelasta Turku -pakopelin saat käyttöösi lataamalla Google Play- tai Apple App Store -sovelluskaupasta maksuttoman Tarina-sovelluksen ja valitsemalla sovelluksen sisällöistä Pelasta.Turku! -pelin. Peli alkaa Vanhan Suurtorin kupeesta, jossa sovellus myös ehdottaa pelin aloittamista. Peli toimii parhaiten Googlen ja Applen lisätyn todellisuuden teknologioita tukevilla, moderneilla puhelimilla, joissa on tuore käyttöjärjestelmäpäivitys.