Turun seudun joukkoliikenne Fölissä otetaan käyttöön lähimaksaminen. 27.1.2021 lähtien matkan voi maksaa bussissa pankki- tai luottokortilla. Samalla Föli liittyy harvalukuiseen kansainvälisten edelläkävijöiden joukkoon EMV-lähimaksuteknologiassa.

Lähimaksaminen on käytössä mm. Lontoon ja Pietarin joukkoliikenteessä, mutta Suomessa Turun seudulla toimiva Föli on ensimmäinen paikallisliikennetoimija, joka ottaa maksutavan käyttöön. 

– Föli on suunnannäyttäjänä maksamisen helppoudessa Suomessa ja Pohjoismaissa. On upeaa tuoda tämä helppo maksutapa asukkaiden, yritysten ja matkustajien käyttöön, kertoo joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

Uuteen maksutapaan on valmistauduttu Fölissä vaihtamalla kaikkiin busseihin uudet lukijalaitteet. Myös taustajärjestelmä on päivitetty. Lähimaksaminen otettiin käyttöön sataman, keskustan ja lentoaseman välillä liikennöivällä linjalla 1 jo joulukuussa, jotta järjestelmästä voitiin löytää ja korjata virheitä ennen lähimaksamisen käyttöönottoa koko liikenteessä.

– Maailmanlaajuisesti uusinta kehitystä edustava joukkoliikenteen lähimaksu on nyt päivitetty Fölin koko liikenteeseen. Olemme iloisia tuodessamme modernin maksutavan ensimmäisenä Suomessa paikallisliikenteeseen. Matkustaminen ja vaihtaminen bussista toiseen lähimaksulla on vaivatonta, sillä maksukorttia näytetään lukijalaitteelle kuten Fölin matkakortteja. Järjestelmä laskee automaattisesti edullisimman lipun hinnan, eikä matkustajan tarvitse miettiä etukäteen minkä lipun hän tarvitsee tai kuinka monta matkaa hän aikoo tehdä, kertoo kehittämispäällikkö Topias Pihlava.

Lähimaksulla maksaessa asiakas näyttää lähimaksuominaisuudella varustettua pankkikorttia bussin/vesibussin lukijalaitteelle ja matka veloitetaan asiakkaan kortilta. Lähimaksamisen myötä käteistä ei enää tarvitse olla mukana. Kaikki vanhat maksutavat jäävät kuitenkin käyttöön eli mobiililiput, matkakortti ja käteinen kelpaavat edelleen kaikilla Fölin linjoilla.

Lähimaksamisen toivotaan lisäävän joukkoliikenteen käyttöä ja helpottavan matkantekoa. Pankkikortilla maksaminen helpottaa erityisesti satunnaisesti matkustavia. Uusi maksutapa todennäköisesti myös nopeuttaa liikennettä, sillä kertalippujen ostaminen autoissa vähentyy. 

– Haluamme helpottaa Turun seudun asukkaiden ja yritysten arkea. Lähimaksaminen madaltaa kynnystä nousta Fölin kyytiin myös heille, joille joukkoliikenteellä matkustus ei ole niin tuttua, joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte toteaa.  esimerkiksi lapsensa matkaa.

Lue lisää:

Föli tuo ensimmäisenä Suomessa lähimaksamisen paikallisliikenteeseen (koko uutinen)
Lähimaksu Fölin kulkuvälineissä