Venetsia, Ateena, Berliini, Helsinki, Tukholma, pieni ruotsalaiskaupunki, Pariisi – kaikkia paikkoja yhdistää yksi yllättävä asia: Turku. Turku taipuu moneksi, ja erityisen hyvin tämän näkee valkokankaalla, kun kotimaiset ja kansainväliset tuotannot ovat löytäneet kerta toisensa jälkeen Turun seudulta etsimänsä.

TOVE

Elokuvateattereissa perjantaina 2.10.2020.

Lisätietoja elokuvasta: Tove - Nordisk Film

Maaliskuussa 2020 korona alkoi monimutkaistaa monien tuotantojen kuvaussuunnitelmia, ja useita kuvauksia jouduttiin perumaan tai siirtämään myöhemmälle ajankohdalle. Erityisen mahdottomaksi kävivät yhtäkkiä ulkomaille suunnitellut kuvaukset, kun kevään matkustuskielto astui voimaan. Yhtäkkiä pitikin keksiä jotain uutta.

Näin kävi myös vastikään Toronton elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saaneen ja kansainvälisessä mediassa paljon kiitosta keränneelle Tove-elokuvalle. Ranskaan suunnitelluille kuvauksille piti keksiä nopeasti uusi vaihtoehto. Tuottaja Aleksi Bardy Helsinki-Filmi Oy:lta otti yhteyttä elokuvakomissaari Teija Raniseen Länsi-Suomen elokuvakomissiolta.

Turun keskusta muuttui Pariisiksi ja Aurajoki Seineksi. Kaupungin läpi virtaava joki ja koreat kivirakennukset muuttuivat näyttämään lähes erottamattomilta Ranskan pääkaupungista.

– Suomi on nuori maa ja yhtenäisiä 1800-luvun urbaaneja maisemia on vaikea löytää. Turun keskustasta löysimme hienoja paikkoja, jotka yhdessä taitavien digiefektien kanssa loivat aidon näköisen Pariisin. Prosessi on nyt harjoiteltu ja Turiisi- eli Parku-teknologiaa voi soveltaa myöhemminkin, Bardy kertoo.

 

Turun seudun monet puolet valkokankaalla

Turun seutu on nähty monesti valkokankaalla aivan omana itsenäänkin – esimerkiksi Vares-elokuvat tulevat edelleen monelle ensimmäisenä mieleen, kun pitää ajatella jotain Turussa kuvattua elokuvaa. Kuitenkin vähintään yhtä usein Turku muuttuu joksikin aivan toiseksi, joko todelliseksi tai kuvitelluksi paikaksi, kuten Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvassa (2018) keksijä Vekotituksen maatilaksi.

Muun muassa virolaisessa Loikkarit-elokuvassa (2017) Turun kadut muuttuivat Tukholmaksi. Vuonna 2018 norjalainen Astrup – Flammen over Jolster puolestaan löysi Turusta sopivat paikat kuvastamaan muun muassa Venetsiaa ja Toven tavoin Pariisia. Astrup-elokuvaa ei nähty Suomen elokuvateattereissa, mutta elokuvaa on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä katselemaan Turussa valkokankaalta Elokuvapäivänä 10.10.

– Turun seudulta löytyy kuvauspaikkoja joka lähtöön. Meillä on historiallisia katuja ja rakennuksia ja keskustaa halkova joki, joiden ansiosta Turun keskusta muuttuu helposti moneksi eurooppalaiseksi kaupungiksi, kuten upea Tove-elokuva jälleen osoitti. Lisäksi Turun seudulta löytyy monipuolista maaseutumaisemaa, luontoa ja myös modernia arkkitehtuuria, unohtamatta tietenkään ainutlaatuista saaristoamme, Teija Raninen kertoo Länsi-Suomen elokuvakomissiolta.

Länsi-Suomen Elokuvakomissio markkinoi Turun seutua kuvauspaikkana sekä kotimaisille että ulkomaisille tuotannoille. Turussa kuvaaville tuotannoille Länsi-Suomen elokuvakomissio tarjoaa monia palveluita.

– Elokuvakomissio pyrkii palvelemaan alueelle kuvaamaan saapuvia tuotantoja monin tavoin, ja samalla varmistamaan, että kuvaukset työllistävät myös paikallisia av-alan ammattilaisia ja yrityksiä. Autamme alueella kuvaavia tuotantoja muun muassa kuvauspaikkojen etsimisessä sekä alueen av-alan ammattilaisten ja erilaisten palveluiden hakemisessa, toteaa Miia Outinen, Länsi-Suomen elokuvakomission junior elokuvakomissaari.