Turun, Naantalin ja Rymättylän positiivisimmat henkilöt on jälleen valittu. Palkittuja yhdistää positiivisen elämänasenteen lisäksi yrittäjyys sekä kiinnostus toisia ihmisiä kohtaan.

Vuoden positiivisimman turkulaisen palkinnon ovat aiemmin saaneet mm. taiteilija Michael Monroe (2013), tähtitieteen professori Esko Valtaoja (2014), kirkkoherra Jouni Lehikoinen (2015), työyhteisövalmentaja Anja Hyysalo (2016), baarimestari ja ravintola-alan kouluttaja Tanja Raunio (2017), yrittäjä ja kondiittori Mikko Hietala (2018) sekä kirjailija Niina Repo (2019).

Palkinnot jaettiin Turun Kauppahallissa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa myös Hellstenin ja Tursin yritykset toimivat. Kauppahalli sai tilaisuudessa palkintoraadin erityismaininnan arvokkaana kaupankäyntipaikkana ja turkulaisen tunnelman luojana.

Positiivareiden paikallisedustajina ja palkintoraatina ovat toimineet aiemmin Turun positiivisimpina palkittuja henkilöitä. Raadin puheenjohtajana toimii kirjailija ja matkailuyrittäjä Pentti-Oskari Kangas ja sihteerinä matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

Vuoden positiivisin turkulainen: yrittäjä, ”puliseva kalakauppias” Johan Hellsten

Turun kauppahallin Herkkunuotta-kalaliikkeen yrittäjän valinta sai raadilta seuraavat perustelut:

”Johan Hellsten on superpositiivinen ja aina hyväntuulinen henkilö, joka tulee kaiken ikäisten ja erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Hänellä on loistava tilannetaju ja hän heittää hyvää huumoria koskaan loukkaamatta ketään. Hän saa ihmiset ympärillään nauramaan ja hyväntuulisiksi. Hän on koko kauppahallin henkinen sydän ja todella tämän maininnan arvoinen henkilö.”

Omien sanojensa mukaan Hellsten päätyi kalakauppiaaksi vähän vahingossa, hallin aiemman kalaliikkeen lopettaessa. Unelma yrittäjyydestä innosti ottamaan haasteen vastaan yhdessä Taina-vaimonsa kanssa. Taina hoitaa kalatiskin ja Johan hellan, Johan ideoi ja Taina toppuuttelee korkealentoisimmat ideat. Takana on jo 13 vuotta kauppahallissa. Niiden aikana tiskin taakse on palkattu 10 hengen henkilökunta, joista suuri osa on kokkeja.

Kalan ja puolivalmiiden kalatuotteiden myynnin lisäksi Hellstenien yritys toimittaa kalaa alueen ravintoloihin. Uusin lisä toimintaan on suosittu lounasbistro, jonka ruokalista suunnitellaan saman aamun fiiliksen ja päivän raaka-aineiden mukaan.

Ruoanlaiton ja työnteon pitääkin olla Johan Hellstenin mukaan hauskaa. Positiiviseen ilmapiiriin hän panostaa sekä tiskin takana asiakaspalvelussa että työnantajana uusia työntekijöitä valitessaan.

- Positiivisuus on meille voimavara ja yksi tärkeimpiä arvojamme. Kivalla porukalla teemme parempaa työtä ja töihin on mukava lähteä joka päivä. Uskon, että kun palvelun hoitaa hyvin, se johtaa myös yrityksen kannalta parhaaseen lopputulokseen, Hellsten sanoo.

Kauppahallin työpaikkana Hellsten tuntee omakseen. Läpi koronakriisin ihmisiä on palveltu hyvällä hengellä ja hymyillen. Monelle asiakkaallekin on ollut tärkeää, että hallissa valot ovat päällä.

- Tämä on sosiaalista kaupankäyntiä, halli on paikka, jossa tavataan tuttuja. On muitakin arvoja kuin kassakoneen kilinä, hän summaa.

Vuoden positiivisin naantalilainen: yrittäjä, ”jäätelötyttö” Leena Tursi

Haasteita pelkäämätön elämänasenne sekä rakkaus asiakaspalveluun toivat Vuoden positiivisimman naantalilaisen tittelin yrittäjä Leena Tursille. Palkintoraati luonnehtii Tursia asiakaspalvelun luonnonlahjakkuutena, jonka tekemisen kruunaavat aina iloinen asenne sekä hymy.

Tursi uskoo, ettei asioita pidä murehtia etukäteen, vaan elää päivä kerrallaan. Suuren sisarusparven kasvattina hän saa voimaa toisista ihmisistä ja rakastamastaan asiakaspalvelutyöstä.

-Uskon, että kaikissa ihmisissä on jotakin hyvää ja että jokainen on mielenkiintoinen ja kuuntelemisen arvoinen, Leena Tursi sanoo.

Yrittäjänä Tursi uskoo sinnikkyyteen ja ahkeruuteen ja pitää yrittäjyyttä elämäntapanaan. Muutos on hänelle haaste ja mahdollisuus uuteen. Tursin oma kauneusalan yritys toimi Naantalissa 14 vuoden ajan, jonka jälkeen hän siirtyi osakkaaksi miehensä yritykseen aidon italialaisen jäätelön maailmaan. Avioparin uusimpana hankkeena on kauppahalliin viime vuonna yhdessä perustettu napolilainen pizzeria.

Vuoden positiivisin rymättyläläinen: maarakennusurakoitsija, ”Rymättylän puuhamies” Antti Pesanto

Antti Pesannon ura maarakennusurakoitsijana on kestänyt jo lähes 50 vuotta. Merkittävien urakoiden lisäksi Pesanto on hoitanut omistamaansa maatilaa, jonka päätuotanto on viljan viljelyssä, mutta laajentunut myös jokirapujen kasvatukseen.

Kahden yrityksen hoitamisen ohella Pesanto on työskennellyt aktiivisesti myös Rymättylän kehittämiseksi. Hän on ollut perustamassa niin Rymättylän yrittäjiä, Lions Club Rymättylä-Merimaskua kuin Rymättylän Nuorten isäntien kerhoa. Myös Rymättylän Osuuspankin hallinnon tehtävissä hän on ollut mukana 30 vuotta ja Rymättylän kunnallispolitiikassakin kymmenen vuotta.

Arvostus muita ihmisiä ja hyviä työkavereita kohtaan on kulkenut Pesannon mukana kaikissa toimissa. Vuoden positiivisimman valinnassa painoi Pesannon innostus ja aktiivisuus sekä työ kotisaarensa asukkaiden yhdessäolon ja viihtyvyyden eteen. Pesannon myötä tunnustusta saavat myös LC Rymättylän vuosittaiset tapahtumat, nuottasilakkamarkkinat ja suvinuotanveto, jotka tuovat iloa saaren asukkaille sekä antavat hyvää myötätuulta ja positiivista mainetta koko Rymättylän kunnalle.

Vuoden Positiivisimman valinnan on ideoinut Positiivareiden Juhani Töytäri, jonka toimesta valintoja on tehty jo vuodesta 1993. Valinnan tarkoituksena on yhteiskunnan haasteiden ja epävarmuuden keskellä herättää suomalaiset näkemään mahdollisuuksia ja valaa uskoa tulevaisuuteen. Tarkoituksena on edistää yhteiskunnan positiivista muutosta korostamalla positiivisuutta ja palkitsemalla onnistumisia. Vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi 2019 on valittu aitajuoksija Annimari Korte.

Kuva: Turun seudun Vuoden positiivisimmat ovat yrittäjät Antti Pesanto Rymättylästä (vasemmalla), Johan Hellsten Turusta ja Leena Tursi Naantalista.