Kotimaanmatkailijat tekivät heinäkuusta myönteisen vaiheen Turun matkailukesässä. Lähimatkailusta ja minilomista toivotaan helpotusta syksyn epävarmuuteen. Ajankohtaista tietoa ja inspiraatiota Turun seudun kohteista tarjoaa uudistunut verkkosivusto Kissmyturku.fi.

Kotimaanmatkailijat toivat heinäkuussa valoa ja toivoa vaikeasta keväästä elpyvään Turun matkailuun. Visitoryn tuoreen matkailudatan* mukaan Turussa kirjattiin heinäkuussa yhteensä 112 000 yöpymistä, joista kotimaisia oli 108 000 ja ulkomaisia 4 200. Kotimaiset yöpymiset vähenivät kaksi prosenttia ja ulkomaiset 81 prosenttia edellisen vuoden heinäkuusta. Turun saaristossa kotimaiset yöpymiset lisääntyivät neljä prosenttia. Varsinais-Suomessa kirjattiin yhteensä 197 000 yöpymistä.

- Koronavirustilanne on ollut erittäin haastava koko matkailualalle, mutta tuoreiden tilastojen mukaan heinäkuu oli Turulle parempi kuin keväällä pelkäsimme. Siitä voimme kiittää kotimaanmatkailijoita, toteaa Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

- Tilastoja tarkasteltaessa on toki muistettava, että etenkin poikkeusaikana matkailijat ovat suosineet yhä enemmän pieniä majoituskohteita, jotka eivät näy tilastossa.

Minilomat ja lähimatkailu jatkavat sesonkia syksyyn

Heinäkuu toi auringonpaisteen Turun seudun matkailuun, mutta elokuussa kiristyneen koronavirustilanteen takia syksyn ennusteet ovat vielä epävarmoja. Kesän aikana moni suomalainen innostui luontokohteista ja kotikulmien helmistä. Matkailijat tuntuivat olevan liikkeellä paikallisia yrityksiä tukien, ja samaa henkeä toivotaan myös syksyyn.

- On todella ilahduttavaa, että suomalaiset ovat tänä kesänä alkaneet ostaa palveluita ja aktiviteetteja myös kotimaassa. Matkakohteissa vuokrataan liikuntavälineitä, ostetaan hoitoja ja otetaan opas mukaan niin kaupunki- kuin luontokohteeseen. Toivottavasti trendi on tullut jäädäkseen, toteaa Visit Turun myynti- ja markkinointijohtaja Satu Hirvenoja.

Spontaanit päiväretket ja pitkät viikonloput paikallisissa kohteissa tarjoavat elämyksiä arjen vastapainoksi myös kesän lomakauden päätyttyä. Turussa on tarjolla monipuolinen kattaus ravintola- ja kulttuurielämyksiä sekä syksyisiä luontokohteita aivan kaupungin kupeessa. Syyskuussa avaa ovensa Hotel Kakola, jossa voi yöpyä vanhalle vankila-alueelle rakennetun miljöön ainutlaatuisesta tunnelmasta nauttien.

- Minilomat ovat loistava mahdollisuus pidentää matkailusesonkia syksyyn, mutta kannustamme tietysti matkailemaan vastuullisesti. Aaltoileva koronavirustilanne vaatii valppautta sekä matkailutoimijoilta että matkailijoilta. Viranomaisten ohjeistuksia on seurattava ja noudatettava huolellisesti, Anne-Marget Hellén korostaa.

Visit Turun verkkokauppa ja kuluttajaliikenne keskittyvät Kiss my Turku -sivustolle

Ajankohtaista tietoa ja inspiraatiota matkailijalle tarjoaa uudistunut Kissmyturku.fi, joka on syyskuusta lähtien ainoa Visit Turun kuluttaja-asiakasta palveleva verkkosivusto. Kissmyturku.fi-sivustolla on myös Visit Turun verkkokauppa. Visitturku.fi muuttuu matkailun ammattilaisia palvelevaksi sivustoksi.

- Verkkokaupasta voi ostaa etukäteen pääsylippuja, opastuksia ja muita elämyksiä. Valikoima täydentyy jatkuvasti, joten myös sieltä voi käydä katsomassa, mitä matkailupalveluita on tällä hetkellä tarjolla, Satu Hirvenoja kertoo.

Keväällä toteutetun käyttäjäkyselyn** mukaan Kiss my Turku -sivuston kävijät ovat kiinnostuneita tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista sekä vinkkilistoista. Aihepiireistä eniten kiinnostavat aktiviteetit ja elämykset, ruokakulttuuri sekä saaristo- ja luontokohteet.

- Poikkeusaikana jätetyissä avoimissa vastauksissa kävijät kertoivat etsivänsä sivustolta tietoa myös siitä, miten he voivat auttaa paikallisia yrittäjiä. Paikallisten matkailutoimijoiden tueksi luomamme KISSKA-palvelu koettiin siis tärkeäksi, Hirvenoja kertoo.

- Koronavirustilanne on aiheuttanut suuria vaikeuksia matkailulle ja matkailumarkkinoinnille, mutta me Visit Turussa olemme halunneet pitää Turun ihmisten mielessä kannustamalla heitä edes fiilistelemään ja haaveilemaan. Tuorein esimerkki on Instagram-palveluun luomamme Kiss my Turku -filtteri, jolla voi ottaa kuvan tai videon itsestään turkulaismaisemissa saapumatta kaupunkiin.

Elokuun puolivälissä julkaistuilla Instagram-filtterillä on otettu jo lähes 800 kuvaa tai videota, ja niitä on jaettu sosiaalisessa mediassa eteenpäin 170 kertaa.

*Lue lisää Turun matkailutilastoista.

Lue lisää Varsinais-Suomen matkailutilastoista.

Lue lisää Turun saariston matkailutilastoista

**Kiss my Turku -sivustolla 18.2.–10.4.2020 toteutettuun käyttäjäkyselyyn osallistui 1565 vastaajaa.

Visit Turun tunnelmalliset syysvinkit:

1. Kävelyretkelle jokirantaan

Lähde kävelyretkelle jokirantaan fiilistelemään syksyistä kaupunkimaisemaa. Matkan varrella on kiva pysähdellä vastaan tuleviin museoihin, ihaniin kahviloihin ja houkutteleviin ravintoloihin. Reittiä ei tarvitse edes suunnitella, parasta on rento haahuilu. 

Vinkki! Matkaa voi jatkaa vaikka Ruissaloon asti – Fölin vesibussi kulkee vielä kolmena syyskuun viikonloppuna (5.–6.9., 12.–13.9. ja 19.–20.9.).

Ja koska Turkuhan on erittäin sometettava kaupunki, poimi kävelyretkeäsi varten Turun parhaat Instagram-tärpit.

2. Korkkaa uutuushotellit

Miltä kuulostaisi yöpyä vanhassa vankilassa? Jep, uniikkia yökyläilyä ex-pahamaineisella Kakolanmäellä tarjoaa Hotel Kakola, joka avaa ovensa syyskuussa. Sikeitä voi vedellä vaikka tyylikkäässä sviitissä tai entisessä eristyssellissä. Kakolanmäki on muutenkin visiitin arvoinen paikka – käy ainakin syömässä Kakolanruusussa ja osta tuliaisoluet Kakola Brewingin Companyn panimosta.

Toinen tämän hetken kutsuva yökumppani on Kupittaalle noussut Original Sokos Hotel Kupittaa. Modernia viihtyvyyttä ja komeita maisemia kaupungin yli – täällä yöpyy mielellään useammankin yön. Plussaa myös täydellisestä sijainnista aivan Kupittaan junaradan yhteydessä.

Lisää turkulaisia yöpaikkoja.

3. Inspiroidu nykytaiteesta

Turun taidekenttään mahtuu monta kiehtovaa taidemuseota sekä galleriaa, joten suuntaa inspiroitumaan syksyn taidesadosta. Jokirannassa kannattaa poiketa urbaanissa Titanikissa, jossa on meneillään aina jotain spessua. Täällä esitettävää nykytaidetta yhdistää ainakin kokeellisuus ja ei-kaupallisuus. Yhteisövetoinen Turun Taidehalli tarjoaa jatkuvalla syötöllä herkullisia nykytaiteen näyttelyjä, joten täällä kannattaa poiketa tutkimassa uusimpia kujeita. WAMissa puolestaan kaupungin taidekokoelman teokset ja taiteilijat yhdistyvät sulavasti kansainvälisten nykytaiteen huippunimien kanssa. Nykytaiteen kokeilevia muotoja voi kohdata kiehtovassa WAMx-näyttelytilassa. 

Lisää vinkkejä taide-elämyksiin.

4. Uniikkeja löytöjä ja Turku-designia

Ihaile ja shoppaile paikallista designia Turun ihanissa kivijalkaputiikeissa. Löytöretki kannattaa aloittaa esimerkiksi KUI Designin supersöpöstä puodista, jonka iloinen meininki tarttuu aina mukaan. Paikallisuus on täällä vahvasti läsnä – useimmat tekstiilituotteet ommellaan joen toisella puolella Manillan vanhassa tehdaskiinteistössä. Toinen kova design-tärppi on PUF, joka tarjoilee suomalaisen designin tunnettuja ja nousevia brändejä. Täällä voisi haahuilla ja hipelöidä aarteita tuntikaupalla.

Katso lisää shoppailutärppejä Turkuun.

5. Syksyn pehmeät jazzsoundit

Jazz City Turku hellii ja hemmottelee kaikkia jazzguruja ja -nautiskelijoita ympäri vuoden kirjavalla tapahtumatarjonnallaan. Sähäkkä syyskausi on täynnä svengaavaa menoa ja huippulahjakkaita muusikoita, jotka tuovat mukavasti piristystä pimeneviin iltoihin. Myös Jazz City Turun lounge-tyyppiseen jazztoimistoon Forum-korttelissa kannattaa piipahtaa vaikka kuuntelemaan jazzlevyjä tai fiilistelemään keikkoja.

Kurkkaa ajankohtainen jazzkalenteri täältä.

6. Tunnelmallista dinneriä

Jos illallispaikkoja etsii tunnelma edellä, Smörin, Tårgetin sekä E.Ekblomin hämyiset kiviholvit ovat place to be. Tunnelman kanssa tarjoillaan tietenkin kulinaristisia nautintoja rennolla otteella. Myös ravintolasupertähti Kaskis osaa hommansa hemmottelun saralla. Pientä raflaa pyöritetään suurella sydämellä, mikä välittyy keittiöstä ulko-ovelle asti. Kaskis on juuri sopivasti uudistunut, ja tarjolla on nyt yksi menukokonaisuus: seitsemän ruokalajin Kaskismenu. Jos vähemmälläkin suupalalla pärjäisi, mutta tunnelmasta ei haluaisi nipistää, ota suunnaksi vaikkapa Fontana. Lounastreffien lisäksi se on oikein viihtyisä paikka myös illalliselle ja viinilasilliselle.

Lisää Turun makuelämyksiä löydät täältä.

7. Saariston syksy

Olet varmaan kuullut tämän ennenkin, mutta Turun saaristo se vaan on maailman kaunein. Saaristo ei suinkaan ole pelkkä kesäkohde. Syksyllä saaristossa on oma tunnelmansa, joka vetää puoleensa. Pakkaa eväät mukaan ja suuntaa syysretkelle ihailemaan saaristoluonnon mahtavuutta. Saariston rengastie on avoinna syyskuun kolme ensimmäistä viikonloppua.

Inspiraatiota saaristoseikkailuun voit hakea täältä.

Asiasanat: