Turku rakastaa urheilua ja urheilu Turkua. Elokuu on yhtä juhlaa etenkin yleisurheilun ystäville, kun Paavo Nurmi Games, Kalevan kisat ja Paavo Nurmi Marathon piristävät paikallista matkailukesää. Turussa matkailijan ei tarvitse tyytyä pelkästään penkkiurheiluun, sillä kaupunkiin voi tutustua myös kuntoillen.

Elokuun yleisurheilutapahtumat Turussa

Paavo Nurmi Games 11.8.
Kalevan kisat 13.–16.8.
Paavo Nurmi Marathon 21.–22.8.

Turun tapahtumakesä on kokenut monta takaiskua, mutta aurinkoa ja toivoa elpymisen tielle tuovat juoksijalegenda Paavo Nurmen nimikkotapahtumat sekä yleisurheilun SM-kisat (Kalevan kisat), jotka kaikki urheillaan elokuussa Turussa.

– On todella hienoa, että Paavo Nurmi Games, Kalevan kisat ja Paavo Nurmi Marathon pystytään järjestämään – vaikkakin koronatilanteen ehdoilla. Tapahtumat ovat myönteinen signaali siitä, että kaupunki ja alueen matkailu ovat elpymässä. Toivottavasti kisat ovat myös rohkaiseva esimerkki muille tapahtumajärjestäjille, iloitsee Visit Turun myynti- ja markkinointijohtaja Satu Hirvenoja.

Hirvenoja korostaa, että koronavirustilanteen takia matkailutoimijoiden ja matkailijoiden on yhä seurattava huolella viranomaisten suosituksia. Vielä on liian aikaista huokaista helpotuksesta tai vetää yhteenvetoa matkailukesän onnistumisesta.

– Täytyy vielä odottaa koko kesän matkailutilastot, mutta onneksi esimerkiksi Saariston Rengastieltä on jo kantautunut iloisia uutisia ennätysvilkkaasta kesäkuusta. Myös sosiaalisen median perusteella vaikuttaa siltä, että suomalaiset ovat todella innostuneet matkailemaan kotimaassa ja tekemään minilomia myös lähiseudulla, Hirvenoja toteaa.

Urheilutapahtumat kullanarvoisia matkailulle

Elokuun yleisurheilutapahtumia odottavat innolla paitsi tähtiurheilijat myös katsojat. PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen on vielä maltillinen yleisöarvioiden kanssa.

– Seitsemän tapahtumapäivän ja lähes kahden viikon urheilun ja liikunnan juhla kokoaisi normaalisti kymmenien tuhansien tapahtumakävijäjoukon katsojia, kilpailijoita, kuntojuoksijoita sekä muita kisavieraita Turun kaupunkiin. Tällä hetkellä kävijämääriä on vaikeampi arvioida tai lukita. Seuraamme tilannetta ja viranomaisohjeita sekä käymme jatkuvaa vuoropuhelua asiaankuuluvien tahojen kanssa, Salonen kertoo.

Urheilutapahtumilla on kaiken kaikkiaan tärkeä merkitys Turun kaupungille ja alueen matkailulle. Kisojen yleisö ja kuntoilutapahtumien osallistujat käyttävät reissullaan paikallisia ravintola- ja majoituspalveluja sekä tutustuvat alueen nähtävyyksiin.

– Voi olla, että Turkuun saapuvasta perheestä tai kaveriporukasta osa keskittyy urheilutapahtumaan ja osa kiertää muita kulttuurikohteita tai suuntaa vaikkapa Naantalin Muumimaailmaan. Urheilutapahtumien tuomat vierailijat kaipaavat usein paikallisia ravintolatärppejä ja tietoa aktiviteeteista, Satu Hirvenoja kertoo.

Poimi Turku-matkailijan kuntoiluvinkit

Turku on vilkas ja tunnettu urheilukaupunki, jossa myös matkailijalla on loistavat mahdollisuudet kuntoiluun ja virkistävään ulkoiluun kaupunkiloman ohessa. Yleisurheiludraaman näyttämö, Paavo Nurmen stadion, on suosittu liikuntapaikka aivan Turun ytimessä. Turun kaupungin sponsoroimiin urheilijalähettiläisiin kuuluva pituushyppääjä Taika Koilahti ylistää kuntoilijan paratiisiksi koko Urheilupuiston alueen.

– Stadionilla voi tehdä kunnon treeniä ja urheilupuistossa voi lenkkeillä Karikon lenkillä tai vaikka käydä pelaamassa beachvolleyta, Koilahti kertoo.

– Oma lempparini on frisbeegolfrata, joka kiertää urheilupuiston alueella. Toinen lempparipaikkani on Ruissalo. Siellä on kiva käydä kävelemässä tai piknikillä. Ihanat maisemat ja lähellä oleva meri ovat ihan parhaita. 

Vaikka Turun-reissulla ei innostuisikaan hikilenkeille, kävely ja pyöräily ovat näppärä ja kuntoa nostattava tapa tutustua Turun matkailukohteisiin.

Visit Turun kuntoilutärpit matkailijalle

Ihastele aamulenkillä Aurajoen maisemia

Matkailijan majoittuessa Turun keskustassa on helppo hilpaista Aurajoen vartta Turun linnalle, ylittää joki Förillä ja jolkotella Tuomiokirkolle. Jos kuntoa riittää, Tuomiokirkolta voit jatkaa vielä ylävirtaan Koroisten ristille ja takaisin. Koroistenniemellä on muinaisten raunioiden lisäksi melkoisen komiat maisemat Aurajoenlaakson yli.

Aisti aitoa turkulaista urheiluhenkeä

Kävele tai hölkkää Karikon lenkkiä, joka kiertää Urheilupuiston ja Paavo Nurmen stadionin ympäri. Puistossa on myös paljon muita kivoja treenimahdollisuuksia ulkokuntolaitteista pelikenttiin. Peppu kannattaa nostaa hetkeksi ylös myös kesken penkkiurheilupäivän.

Koe happohyökkäys Turun portaissa

Jos haluat ulkoilun menevän niin sanotusti reisille, kipittele Kuuvuoren portaisiin. Porrastreenien Turku-klassikko löytyy Nummesta, Kuuvuoren kentän yhteydestä läheltä Holiday Club Caribiaa. Keskustassa liikuttavat Samppalinnan portaat, jotka alkavat Itäiseltä Rantakadulta Samppalinnan paviljongin takaa. Wecksellin portaat nousevat puolestaan Teininkujalta ylös Vartiovuorelle. Kierrä Vartiovuorenpuisto ja testaa samalla myös Hämeenkadun puolelta lähtevät portaat.

Rauhoita mieli luonnon helmassa

Katariinanlaakson luontopolku mutkittelee Turun ja Kaarinan rajamailla sijaitsevan luonnonsuojelualueen rantakaislikkoa pitkin vanhojen jalopuiden lomassa – bonuksena täydellisen instagrammattavat maisemat. Katariinanlaaksosta voi jatkaa vielä Kaarinan puolelle Rauvolanlahdelle ja Vaarniemeen asti. Helpon piipahduksen luonnon helmaan tarjoaa parin kilometrin mittainen Pomponrahkan pitkospuureitti. Hiljaisuudessa lepäävä suomaisema rauhoittaa mielen hetkessä.

Lue lisää matkailijan liikuntavinkeistä:
Vinkit Turkuun – liiku luonnossa ja treenaa ulkona

Lue lisää Turun tapahtumista:
Kissmyturku.fi: tapahtumia Turussa