Visit Turku rohkaisee matkailijoita ja matkailualan toimijoita kestäviin valintoihin, jotta vastuullisuus muuttuisi trendistä matkailualan arjeksi. Erityispiirteensä matkailun vastuullisuuteen tuo nyt koronavirustilanne suosituksineen.

Vastuullisuus voi tuntua matkailun trendiltä, mutta se on ainoa mahdollinen toimintatapa. Visit Turku on matkailun alueorganisaationa sitoutunut kehittämään vastuullista matkailua ja haluaa rohkaista myös Turun seudulle saapuvia matkailijoita ja alueen matkailutoimijoita vastuullisiin valintoihin.

– Vastuullisuus on matkailualan ja matkailijoiden yhteinen asia, mutta oikeastaan suurin vaikutusvalta on matkailijoilla. Toivottavasti he valitsevat viisaasti ja suosivat kohteita, joissa kestävä matkailu on sydämen asia – myös käytännössä eikä vain juhlapuheissa, toteaa Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

Visit Turku on koonnut Kiss my Turku -sivustolle vastuullisuusvinkit Turun seudulle saapuvalle matkailijalle. Voit lukea täsmävinkit täältä:

Vastuullisen matkailijan vinkit Turun seudulle

Hellén korostaa, ettei Visit Turku kannusta matkustamaan vastoin viranomaisten suosituksia. Koronavirusepidemia on tuonut uusia piirteitä vastuulliseen matkailuun. Osa poikkeusajan suosituksista tukee vastuullista matkailua, mutta osa saattaa jopa haastaa ihanteita.

– Esimerkiksi yleensä kannustamme matkailijoita suosimaan joukkoliikennettä, mutta on ymmärrettävää, jos pelko koronavirustartunnasta saa kulkemaan henkilöautolla, Hellén selvittää.

– Poikkeustilanne on kurittanut matkailualaa rajusti. Toivottavasti suomalaiset matkailevat tänä vuonna kotimaassa ja suosivat paikallisia palveluntarjoajia niin paljon kuin rajoitukset sallivat. Vastuullinen matkailija seuraa tilannetta ja suosituksia huolellisesti, Hellén muistuttaa.

Sertifikaatti kertoo vastuullisuudesta

Vastuullinen matkailu on toimintaa, joka on ekologisesti, taloudellisesti, sosiokulttuurisesti ja eettisesti kestävää. Käytännössä vastuullisuus voi näkyä esimerkiksi matkailuyrityksen pyrkimyksenä vähentää ruokahävikkiä tai paikallisen kulttuuriperinnön vaalimisena.

Visit Turun toiminnassa vastuullisuus näkyy tuotetarjonnassa, esimerkiksi myyntipalvelun retkipaketeissa ja yrityksille räätälöidyssä virkistystoiminnassa. Tarjonta rakentuu paikallisista palveluista ja tuotteista, mikä tukee kestävää matkailua monipuolisesti.

– Visit Turulla on myös tärkeä kannustajan rooli, koska organisaatiomme toimii läheisessä yhteistyössä alueen matkailuyritysten kanssa. Saaristo- ja kulttuurikaupunki Turku voi olla aidosti vastuullinen matkakohde vain siten, että paikalliset matkailualan yritykset ovat mukana yhteisellä vastuullisuuden kehityspolulla, painottaa Visit Turun myynti- ja markkinointijohtaja Satu Hirvenoja.

Visit Turku rakentaa yhdessä Turku Science Park Oy:n kanssa Turun seudun kestävän matkailun ohjelmaa Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmaan tukeutuen. Sustainable Travel Finland -ohjelma sitouttaa ja valmentaa matkailutoimijoita vastuullisuuteen sekä kokoaa sateenvarjon lailla yhteen jo olemassa olevia kestävän matkailun sertifikaatteja, kuten Ekokompassin ja Joutsenmerkin. Visit Finlandin hyväksymä sertifikaatti on matkailijalle luotettava viesti vastuullisuudesta.

– Monissa yrityksissä vastuullisuus nähdään aivan turhaan peikkona, mutta kaiken ei tarvitse olla heti täydellistä. Moni toteuttaa vastuullisen matkailun periaatteita jo nyt – jopa tietämättään, Hirvenoja kertoo ja rohkaisee matkailutoimijoita mukaan kestävälle polulle alan haastavasta tilanteesta huolimatta.

– Vastuullisuus ei ole yritykselle vain taakka, vaan myös hieno mahdollisuus tuottaa uusia palveluja ja uutta liiketoimintaa.

Visit Turku ja Turku Science Park aloittivat Turun seudun kestävän matkailun ohjelman alkuvuodesta 2020. Tulevia tilaisuuksia paikallisille matkailualan toimijoille ovat sertifikaattien esittely ja valmennuksen jatkokurssi, jotka järjestetään webinaareina kesäkuun alussa.

Visit Turun viisi vastuullisuusvinkkiä matkailijalle

  1. Matkusta ympäristöystävällisesti. Kulje kohteeseen ja kohteessa julkista liikennettä suosien.
  2. Mieti miten majoitut. Valitse palvelut toimijalta, jolla on vastuullisuudesta kertova sertifikaatti. Kun käyt taloksi, nautiskele fiksusti olipa kyse suihkuvedestä tai noutopöydän herkuista.
  3. Kiinnostu kulttuurista. Arvosta, tutki ja koe paikallista elämänmenoa kaikilla tasoilla ja aisteilla. Kahvilahetki paikallismurteen säestämänä voi olla teatteri-illan veroinen elämys.
  4. Älä jätä jälkiä. Seikkailetpa luonnossa tai keskiaikaisilla raunioilla, kunnioita historiaa ja tulevaisuutta. 
  5. Panosta paikalliseen. Suosi kuluttajana paikkakunnan palvelutuottajia ravintoloista designputiikkeihin.

Visit Turun viisi vastuullisuusvinkkiä matkailuyrittäjille

  1. Ota vastuullisuus vahvaksi ja luontevaksi osaksi yrityksen strategiaa.
  2. Ole armollinen. Heti ei tarvitse olla valmista ja täydellistä – aloita pienistä askelista.
  3. Viesti avoimesti hyvistä asioista ja teoista, vaikka olisit vasta polkusi alussa.
  4. Helpota matkailijan mahdollisuuksia olla vastuullinen, esimerkiksi kertomalla, miten hän voi valita ympäristöystävällisen tavan saapua kohteeseen.
  5. Kehitä yrityksen vastuullisuutta avoimesti ja rohkeasti yhteistyössä muiden paikallisten yrittäjien kanssa.

Lue lisää Visit Turun vastuullisuudesta seuraavasta linkistä:

Visit Turun vastuullisuustyö