Moottoripyöräilylegenda Jarno "Paroni" Saarinen saa näköispatsaan Turkuun. Italiassa toimivan Motoclub Jarno Saarisen Turkuun lahjoittama patsas pystytetään Aurajokirantaan Barkerinpuistoon ja se paljastetaan sunnuntaina 2.7. klo 12 alkavassa tilaisuudessa. Myös yleisö on tervetullut tilaisuuteen.

Jarno Saarisen patsas pystytetään Aurajokirantaan Barkerinpuistoon ja se paljastetaan sunnuntaina 2.7. klo 12 alkavassa tilaisuudessa. Yleisö on tervetullut tilaisuuteen.

Saarista muistetaan myös näyttelyllä Turun pääkirjastossa sekä kokontumisajolla Paraisilla. Patsaan paljastamistilaisuuteen sunnuntaina odotetaan jopa 2 000 motoristia.

Turussa syntynyt Jarno Saarinen on ainoa suomalainen, joka on voittanut ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden. Se tapahtui vuonna 1972. Kilpailuonnettomuudessa Monzan radalla vuonna 1973 menehtynyt Saarinen on maailmalla edelleen erittäin arvostettu. Vielä vuonna 2009 hänet valittiin 13. jäsenenä koko maailmassa Moto GP -ajajien Hall of Fameen eli Kunniagalleriaan sekä Suomen urheilijoiden Kunniagalleriaan. Saarisen muistoa vaaliva Motoclub Jarno Saarinen perustettiin vuonna 1977 Italian Petrignano di Assisissa.

Käyttämänsä "roikkuvan" ajoasennon myötä Jarno Saarinen on lyönyt leimansa tämänkin päivän Road Racing -ajajiin. Saarinen oli tunnettu siitä, että hän kurviin tullessaan siirsi painopisteensä sisäkaarteen puolelle roikkuen niin, että polvi viisti asfalttia. Tuo silloin harvinainen tyyli on nykyään jokaisen kuljettajan käyttämä.

Motoclub Jarno Saarinen on perustanut Saarisen muistolle Petrignano di Assisiin oman puiston vuonna 2014 ja pystyttänyt sinne näköispatsaan, jonka kopio nyt lahjoitetaan Turkuun Barkerinpuistoon. Patsaan paljastamistilaisuudessa kaupungin tervehdyksen tuo kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen. Paikalla on myös patsaan tekijä, kuvanveistäjä Elia Alunni Tullini sekä Motoclub Jarno Saarisen edustajia. Haastateltavina tilaisuudessa ovat myös Jarno Saarisen leski Soili Karme sekä Saarisen veli Jari Saarinen.

Patsaan paljastamisen yhteydessä samana viikonloppuna järjestetään myös italialaisten ja suomalaisten motoristien kokoontumisajo Finita Paraisten Sollidenin Camping-alueella.

Paikalle Varvintorille ja Barkerinpuistoon 2.7. odotetaan jopa 2000 motoristia Suomesta ja ulkomailta. Tilaisuuden suuren osallistujamäärän vuoksi Linnankadulla ja Aurajokirannassa on normaalista poikkeavat liikennejärjestelyt kello 9 alkaen. Tilaisuus vaikuttaa liikenteeseen noin kello 14 asti. Motoristien pysäköinti on järjestetty Varvintorin ja Martinsillan välille. Paikalla on liikenteenohjaus.

Ohjelma 2.7.

09.00  Kokoontuminen Varvintorille alkaa, moottoripyörät
10.00  Alueen toiminta alkaa (kahviot ja myyntipisteet Varvintorilla ja Barkerinpuistossa)
11.00  Patsaan ympärille ryhmittäytyminen alkaa
12.00  Tilaisuus alkaa
Avaussanat Tuomas Kallio
Turun kaupungin tervehdys, kansanvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen
Tervehdys Italiasta, Motoclub Jarno Saarinen, Roberto Ballarani
Patsaan paljastus
Kuvanveistäjä Elia Alunni Tullinin puheenvuoro ja haastattelu, arkkitehti Benito Casagrande
Kiitospuheet, Soili Karme ja Paimion kirkkoherra Vesa Tuominen

Haastattelut ja kuvaukset

Jarno Saarinen World's best - maailman paras -näyttely Turun pääkirjastossa

Jarno Saarisesta kertova näyttely kootaan Turun pääkirjastolle 26.6.–30.7. väliseksi ajaksi. Näyttelyyn on koottu ainutlaatuinen kokoelma kansainvälisiä moottoripyörälehtiä 11 eri maasta. Lehtien otsikoiden ja kuvien kautta katsojalle avautuu Saarisen huikea ja menestyksekäs ura.

- Jarno oli lajin kuuma nimi ja todellinen supertähti. Saarinen hallitsi kansainvälisiä Road Racing- kilpailuja 1972 lopussa ja 1973 alussa täysin suvereenisti, sanoo näyttelyn aineiston koonnut ja kuratoinut Olli Saarnio.

Ensin Jarno Saarinen osoitti olevansa nopein ja paras eurooppalainen kuljettaja. Vuoden 1973 alussa Saarinen kohtasi Amerikan parhaat ajajat ensin Daytonan ja sitten Imolan 200- mailin ajoissa ja voitti molemmat. Jarno Saarinen oli World’s best - maailman paras.

Jarno Saarisen museo Turussa

Jarnon veli Jari Saarinen pitää yksityistä museota Jarno Saarisen muistoksi Turussa Linnankadulla. Se sijaisee hautaustoimisto Saarisen alakerrassa. Museossa voi vierailla sovitusti.