Skärgårdens turistinformation

Strandvägen 28
21600 Pargas
+358 40 011 7123
Skärgårdens ringväg tar dig genom natur- och kulturlandskap. Längs den ca 250 kilometer långa Ringvägen hittar du ett flertal skärgårdsbyar, tolv broar och nio färjor.

Med bil kör du hela Ringvägen på en dag – men varför inte ta längre tid på dig? Cykla eller vandra och övernatta på vägen.

Åbo–Pargas
Om du kör söderut från Åbo längs väg 180, genom S:t Karins, kommer du till skärgårdsstaden Pargas. På vägen kan du göra en 6 km lång avstickare till Kustö slottsruiner.

Pargas–Nagu
Från Pargas går resan vidare till Sattmarks kaffestuga (10 km). I närheten av kaffestugan finns bl.a. flera naturstigar. På vägen från kaffestugan till färjan i Lillmälö (8 km) åker du genom Lenholmens naturskyddsområde. Resan med färja från Lillmälö till Prostvik i Nagu tar 10 min och från Prostvik är det 15 km till Nagu centrum.

Nagu–Korpo–Houtskär
Från Nagu centrum är det 14 km till färjan i Pärnäs. När du kommit över till Retais i Korpo är det ytterligare 7 km till nästa färja i Galtby. På vägen kan du besöka Skärgårdscentret Korpoström. Färjan från Galtby i Korpo till Houtskär tar ca 30 minuter. På vägen till kyrkbyn Näsby i Houtskär kan du vika av till utkikstornet i Järvis. I Houtskär hittar du även ett fint skärgårdsmuseum.

Houtskär–Iniö
Vägen från Näsby till färjan i Mossala (14 km) omfattar två korta färjeturer. I samband med Mossala färjfäste finns ett campingområde med kiosk om man har behov av de tjänsterna. Sjöresan till Dalen i Iniö tar en knapp timme. Från Dalen är det bara 3 km till kyrkbyn i Iniö. I Norrby kan du handla på sommartorget och besöka stenkyrkan Sophia Wilhelmina.

Iniö–Gustavs–Tövsala
Vägen från kyrkbyn till färjan i Kannvik (8 km) omfattar en kort sträcka med färja. Färjan från Iniö till Gustavs tar ca 25 min. Från färjbryggan i Heponiemi, Gustavs är det 17 km till Tövsala. I Tövsala är restaurang Raitti ett bra ställe för vila och äta. Passa på och besök Gustavs Hantverksby och Peterzéns butiker och övernatta på det exotiska Boathouse-hotellet medan du är i Gustavs.

Tövsala–Villnäs–Merimasku
På vägen till Merimasku i Nådendal (40 km) hittar du frontmuseet Tukikohta Motti och museibron Muntti. I Villnäs kan du besöka Villnäs slott, en herrgård som är känd bl.a. som marskalk Mannerheims födelsehem.

Merimasku–Nådendal–Åbo
På vägen från Merimasku till Nådendal (11 km) kan du vika av till presidentens slott Gullranda. Nådendal med sina idylliska gamla träkvarter och många sevärdheter är väl värt ett besök. Avståndet till Åbo är ca 17 km.

Lilla Ringvägen (Nagu–Själö–Hanka)
Lilla Ringvägen är en rutt som viker av från "stora" Ringvägen i Nagu till den vackra och historiskt intressanta ön Själö och vidare till Hanka i Rimito, som hör till Nådendal. Själö har en säregen historia: i flera sekel var ön en förvisningsplats för spetälskesjuka och sinnessjuka. Idag driver Åbo universitet ett forskningsinstitut på ön.