Årets positivaste personer från Åbo, Nådendal och Rimito har utnämnts. Titeln Åbos positivaste bärs nu av radioredaktör Marianne ”Maisku” Holmström. Positivast i Nådendal är turistguiden Mirja Kujala och från Rimito belönas jordbrukaren, cateringföretagaren Kaisa Suovanen. Ett exceptionellt hedersomnämnande går till Tammerfors!

Valet av årets positivaste bygger på en idé av Juhani Töytäri från Positiivarit, som har gjort valen sedan 1993. Med priset vill man påminna om vikten av en positiv attityd till livet. Det finns många olika typer av positivitet och den syns på olika sätt. Med priset betonar Positiivarit hur positivitet hjälper till att klara av även utmanande livssituationer och hur det positiva framträder som en resurs i människornas liv.  

Priset Årets positivaste Åbobo har tidigare tilldelats bland annat konstnären Michael Monroe (2013), professorn i astronomi Esko Valtaoja (2014), kyrkoherde Jouni Lehikoinen (2015) samt arbetsplatscoach Anja Hyysalo (2016), barmästare och utbildare inom restaurangbranschen Tanja Raunio (2017), företagare, konditor Mikko Hietala (2018), författare Niina Repo (2019) samt fiskhandlare Johan Hellsten (2020). 

För valet av Åbos positivaste står den lokala juryn med medlemmarna turismdirektör Anne-Marget Hellén, författaren och turismföretagaren Pentti-Oskari Kangas som juryns ordförande samt personer som under tidigare år belönats som de positivaste.  

Åbos positivaste 2021: radioredaktör och producent Maisku Holmström

Marianne "Maisku" Holmström från lokalradion Auran Aallot är en välkänd röst för många Åbobor. Enligt juryns beskrivning ”skapar hon gott humör och glädje bland sina lyssnare med sin positiva attityd och sina sympatiska mellanprat. Maisku Holmströms varma och vänliga röst får solen att skina. Valet av detta mångkunniga medieproffs till årets positivaste Åbobo grundar sig på hennes långvariga arbete i Åbo till förmån för Åboborna. Den lokala radiokanalen är viktig för att belysa nyheter och fenomen i regionen och göra dem till en del av Åbobornas vardag."  

– Jag är alldeles till mig över valet, och naturligtvis mycket tacksam, glad och tagen. Framför allt är jag väldigt glad över att jag har lyckats med mitt arbete om jag kan förmedla en god stämning till lyssnaren och en känsla av att jag är till för lyssnaren, säger Holmström.

Enligt Maisku Holmström kan man lära sig att tänka positivt. Hon säger att positiviteten utgår från respekt för sig själv, andra människor och hela skapelsen. Hon tror också att tacksamhet gör lycklig.

– Jag tror på att man har lov att vara lycklig i livet och att lyckan räcker till åt alla, men det krävs arbete och verktyg för att forma det egna tankesättet. Jag tror på tacksamhetens kraft och jag har bland annat fört en tacksägelsedagbok, berättar hon.

Holmström, som är född på Heideken, inledde sin radiokarriär i Valkeakoski 1994. Karriären fortsatte via Radio 957 i Tammerfors till Radio Sata i Åbo. Innan Auran Aallot var Holmström regional producent och radioredaktör på Radio City och Iskelmä. När Auran Aallot blev en del av Bauer Medias audiofamilj flyttade radiostationen till Aura bryggeri vid åstranden.

– Det har varit en stor ära att få göra lokalradio i Åbo igen. Auran Aallot är viktig för Åboborna och tillsammans med min kollega Ville Klami ser vi fram emot att kunna utveckla Åbobornas egen kanal och göra den ännu bättre, säger Holmström glatt.  

På sin fritid har Holmström länge verkat som frivillig vid Finlands Röda Kors, numera som vice ordförande för FRK:s Åboavdelning samt som vän- och kommunikationsutbildare. I slutet av sommaren 2021 tilldelade republikens president Sauli Niinistö henne Finlands Röda Kors förtjänstmedalj i brons för hennes frivilligarbete. Till fritiden hör också juniorhandelskammarens verksamhet som senator samt stugliv i Korpo.

Nådendals positivaste 2021: Nådendalguiden, föreningsaktiva Mirja Kujala

I Nådendal har Mirja Kujala blivit bäst känd som Nådendal guide i över 30 års tid. Enligt juryn är "intressanta rundturer i Nådendal och Gullranda Mirja Kujalas verkliga yrkeskunnande, hon kan Gullranda och dess historia som sina egna fickor. Tillsammans med andra Nådendalsguider har Mirja Kujala byggt upp många temarundturer om Nådendals historia för besökare i alla åldrar. Kujala tar emot alla med öppna armar. Mirja charmar alla med sin soliga personlighet."

Mirja Kujala har i flera år arbetat för Nådendals väl även i Naantalin Kulttuuritaloyhdistys och i hembygdsföreningen Vallis Gratiae, de senaste åren som hembygdsföreningens ordförande. Mirja Kujala har fått priset Årets kulturarbetare i Nådendal 2020.

Rimitoöns positivaste 2021: jordbrukare och cateringföretagare Kaisa Suovanen

"Kaisa är en outtröttlig och framåtblickande Rimitobo som tillsammans med sin familj brukar släktgården i Heinäis i Rimito. I sitt arbete som jordbrukare förvaltar hon sin farfars och fars släktgård och livsarbeten med stolthet, kallelse och glädje. Dessutom är Kaisa Suovanen en populär cateringföretagare. Suovanen, utexaminerad kock från Åbo yrkesinstitut, har vunnit flera matlagnings- och recepttävlingar", motiverar Åbos jury.  

Hedersomnämnande till Tammerfors

I år beviljade juryn också ett hedersomnämnande till ishockeytränaren Raimo "Raipe" Helminen, "som våren 2021 gav Åbo och Åboborna anledning till en honungssmakande eufori". Juryn gav honom dock inte priset som Årets positivaste Åbobo, eftersom han råkar vara hemma från Tammerfors.

 

Nyckelord: