Fastighetsrådet Olli Ojala får Turism-Oskar-priset för årets 2020 mest märkvärda insats för turismen. Därtill får två långvariga aktörer inom turismen undantagsvis hedersomnämnanden för arbetet för Åboregionen och branschen.

Turism Oskar är ett pris som Visit Turku delar ut årligen till den aktör som gjort en märkvärd insats för turismen eller som förnyat turismbranschen. Priset har utdelats sedan år 1997.

Visit Turkus årliga Turism-Oskar-pris delas ut till turismbranschens vägvisare redan för den 24 gången. Som årets 2020 mest märkvärda insats för turismen belönas Kakola Yhtiöt Oy:s styrelsens ordförande, fastighetsrådet Olli Ojala för upplivandet av Kakolabacken i Åbo.

I sina motiveringar konstaterar Visit Turkus råd följande:

”För att vara framgångsrik inom turistbranschen måste man vara kreativ, passionerad och modig - ofta även djärv.  Årets Turism-Oskar-priset går till en visionär som grundat familjeföretaget som gjort ett stort kulturhistoriskt stordåd med att ge ett nytt liv till Åbos illaberyktade kulle. Kakolabacken i Åbo är ett lysande exempel på hur historiska miljön och ett spännande förflutna kan kombineras till en fascinerande helhet med moderna tjänster.

Det omfattande arbetet är inte ännu färdigt men redan nu kan vi tala om en ny och livlig stadsdel i Åbo som lockar till sig besökare från nära och fjärran. Den enastående boendemiljön med sina charmfulla företag är ett utmärkt mål för turister - utan att glömma unika lifestyle-hotellet som betjänar i området.

Bakom hela projektet är Olli Ojalas vision och mod att gå in att genomföra ett projekt i väldiga proportioner som vi åbobor får njuta av.”

Olli Ojala är glad för erkänslan:

- Byggandet av Kakolabacken till ett trivsamt bostadsområde och ett framtidens turistmål har varit en utmanande och stor prestation. Området kommer att utvecklas också i fortsättningen och målet är att inte endast invånarna och turisten men också alla åbobor kan använda sig av tjänsterna som finns på Kakolabacken, berättar Ojala.

Hedersomnämnanden till långa linjens turismproffs

I år delas också undantagsvis ut två hedersomnämnanden. Båda hedersomnämnanden ges för förtjänstfulla insatser till Åboregionens turismens väl och för den långa karriären inom turismen.

Anu Salminen

Anu Salminen, som har verkat länge som Turun Matkailuoppaat - Åbo Turistguider rf:s guide och ordförande, är känd som en mångsidig och kunnig guide, som har i sina händer de flesta guidade rundturen i Åbo. Hon var bland de första guiderna i att studera Kakolas historia då Visit Turku startade rundturerna i det slutna fängelset. Nuförtiden jobbar Salminen i Kakola Yhtiöt Oy:s tjänst och ansvarar utöver bolagets kommunikation också för områdets rundturer för publiken. Anu Salminen har tillsammans med Rauno Lahtinen skrivit en bok om Kakolas fängelseområde. Finlands Guideförening valde Anu Salminen som Årets guide 2017.

Lena Sarlin

Lena Sarlin har under sin karriär tagit emot tusentals utländska turister som hon guidar med ett gästvänligt tag. Visit Turkus slogan ”Stadskultur i skärgårdens famn” blir levande då hon skjutsar gästerna med sin egen taxi först på en stadsrundtur och därefter till sin stuga för att bekanta sig med finska bastukulturen. Sarlin som guidar på sex språk har förstått den omkringliggande naturens värde redan flera år sedan då hon förde turister till skogen, att plocka bär och till skärgårdens maritima landskap. Idérika och flexibla Sarlin är ett utmärkt visitkort för Åbo och en pålitlig samarbetspartner för Visit Turku.

Nyckelord: