Ett tusental vintersimmare i alla åldrar anländer till Åbo för att delta i FM i Vintersimning 1-3 februari 2019. Över 900 har anmält sig och sammanlagt blir det långt över 1000 starter under de tre dagar tävlingarna pågår. Det finns också möjlighet för publiken att doppa sig i ån efter tävlingarna på söndagen.

OBS! Västra Strandgatan är stängd för trafik mellan 31.1. kl. 14 – 3.2. kl. 21 på området mellan Wechtersgränd och Varfsgränd (på fredagen 1.2.2019 är parkering delvis tillåten mellan 8-14).

Tilläggsinformation:
https://talviuinninsm2019.turunavantouimarit.fi/

www.facebook.com/talviuinninsm

Tävlingsarenan byggs upp mellan Förin och Gästhamnen. Publiken kan följa med tävlingarna från en läktare i närheten och för simmarna finns det badtunnor att värma upp i efter att ha simmat i det iskalla vattnet. Det är organisationen ”Hulluna avantoon” som i samarbete med Suomen Latu och Åbo stad står för arrangemanget.

Åbo stad vill utveckla centrum området och ett led i det är anordna evenemang i staden

- Det är fint att vi fått en vinterkarneval som ger välbehag till Åbo. Det bidrar till att vi kan erbjuda evenemang under hela året och ger glöd och glädje vid åstranden mitt i den kalla vintern, säger en glad stadsdirektör Minna Arve.

Evenemanget inleds redan på torsdagen då universitetens studerande arrangerar sitt eget Ice age evenemang. FM tävlingarna inleds på fredagen med lekfulla utmaningssimningar där privatpersoner och organisationer utmanar varandra. En jury bedömer vilka prestationer som är de bästa och de roligaste. En del av intäkterna för den delen går till välgörenhet.

FM tävlingar kör i gång på allvar klockan 17 på fredagen med 50 meter bröstsim. På fredagen ordnas också en stafett tävling mellan Åbo och Tammerfors. På lördagen simmas det 25 meter bröstsim och på söndagen är det frisim och stafetter som gäller.

På lördagen kan familjer och publik också tävling i att bygga snögubbar i Barkersparken i närheten av tävlingsområdet. Förutom att tävla på tid finns det också många som deltar i sälklassen där man simmar utan tidtagning och i Kutklassen där det gäller att doppa sig i vattnet. Under helgen kan man också följa med Vakkörens uppträdande och en vattenlöpningsuppvisning. För publiken öppnas också möjlighet att själva ta sig ett dopp i Aura å efter att tävlingarna avslutats på söndagen.

- När vi får chansen att ordna FM i närheten av stadskärnan så tror vi på att vintersimningen får många nya vänner och föreningar i regionen förhoppningsvis också många nya medlemmar säger organisationskommitténs ledare Mika-Pekka Näykki.

FM i Vintersimning 2019, Åbo

Program

Torsdag 31.1.2019
kl. 16-20 Ice Age - studentevenemang
Studenterna simmar stafett på tid. Det finns också möjlighet att bara doppa sig.

Fredagen 1.2.2019
kl. 14–17 Utmaningssimningar
kl. 17.30 FM i Vintersimning 2019 öppnas + 50 meter bröstsim
kl. 19 Stafett tävling mellan Åbo och Tammerfors
- Efter simningarna ordnas prisutdelning
- Under kväller ordnas också säl- och kutklassernas simningar

Lördagen 2.2.2019
kl. 12-17 Suomen Latu arrangerar tävling i att bygga snögubbar i Barkersparken
kl. 9-16 Bröstsim 25 meter
- Prisutdelning vid lunchtid och efter att tävlingarna avslutats på kvällen
- Under dagen ordnas också säl- och kutklassernas
kl. 19 Yllesocksmässa i Mikaelskyrkan

Söndagen 3.2.2019
kl. 9-11 Frisim 25 meter
kl. 11.30-12.45 Stafetter
kl. 13.30 Avslutning av FM i Vintersimning 2019, prisutdelning
kl. 13–19 Publiken får simma i Aura å
Alla har en enastående chans att simma i ån!
Pris (inkluderar bastu): 15 €/10 € (stud./ pens. / under 16v.). Simning sker på egen risk.