Mysteriet med den försvunna kassan – ett äventyr för hela familjen i det medeltida Åbo är en ny guidad tur under vilken man får bekanta sig med en intrig som utspelar sig på medeltiden i Åbo.

På den guidade turen med pigor eller drängar från ett medeltida köpmanshus får man reda på hur Åbo domkyrka och stadens gamla centrum var på medeltiden. Hur gick man i skolan på medeltiden? Och hur kan man undersöka det förflutna genom arkeologiska utgrävningar?

Turen med mysteriet med den försvunna kassan är utformad för att passa hela familjen, men erbjuder den bästa upplevelsen för barn i sagoåldern, det vill säga 4–8 år. På turen trivs naturligtvis även vuxna och även barn deltar i turen tillsammans med en vuxen.

Turen startar framför domkyrkan och historien fortsätter via Gamla Stortorget till museet Aboa Vetus Ars Nova, där turen avslutas (OBS! För att överraskningsmomentet i intrigen ska bli lyckat bör man inte berätta för barnen om dessa mål i förväg!)

Man går turen till fots och det är en promenad på totalt cirka 500 meter. Huvudparten av turen kan man delta i även med barnvagn, men på några platser är det något svårt att ta sig fram då det är kullersten och inne på Aboa Vetus är det trappor (barnvagnar kan då lämnas exempelvis i museets entré).

Längd: cirka 2 timmar
Rekommenderad gruppstorlek: minsta storlek 10, max 40
Rekommenderad ålder: turen passar bäst för barn i sagoåldern, det vill säga 4–8 år. Medföljande barn under 4 år gratis Gäller: må-lö året om beroende på museernas öppettider
Priser: guidad tur (2 guider under hela turen) 270 € + 5 €/pers. på söndagar och höjda priser på helgdagar
Ingår: guidning i 2 timmar, en överraskning på Aboa Vetus
Mot en extra avgift: inträdesavgift på Aboa Vetus (där man kan stanna efter att turen är slut), guidning på Aboa Vetus efter turen

Tillgänglighet

Turen passar även rörelsehindrade, men det är en del kullerstenar längs vägen.

Man kan besöka cirka en tredjedel av Aboa Vetus utställningslokaler med elektrisk rullstol. De utställningar som visas för närvarande, Beniga berättelser och Mouseum, är tyvärr inte tillgängliga. Med lättare hjälpmedel kan man i vissa fall ta sig runt hela området, om man har assistenter i trappor och på stenläggningar. Att lokalerna är så ojämna beror på museets historiska natur.