Kakolabackens museum och Cafe Kakola

Lohrmanninkatu 4
20100 Åbo

Tilläggsinformation

Öppettider

  • Museet och kaféet öppnar under sommaren (5/6–20/8 2017).
  • Kontrollera öppettiderna på webbplatsen.
För inte så länge sedan var Kakola Finlands mest ökända fängelse. Under 150 år var detta stället där de allra rysligaste brottslingarna förvarades. Enbart Kakolabacken är en sevärdhet – detta är trots allt Åbos näst högsta kulle, och utsikten talar för sig.

Från och med 1853 hamnade landets värsta bovar och mördare mellan Kakolafängelsets trista granitväggar. Här gick framtiden för tusentals och åter tusentals män förlorad till ljudet av en smällande järndörr. Kakolabackens museum berättar om dessa mäns öden. Det som tidigare var fängelsedirektörens häststall inrymmer idag fotografier och föremål från det senaste seklet. En stor del av föremålen har donerats av fångvaktarnas släktingar. Museet berättar också om ”Kakolagranitens” dvs. kakolitens ursprung och om stenbrottet i vilket fångarna användes som arbetskraft.

Kakolabackens museum ligger på Kakolabackens högsta topp, i byggnaden som tidigare var fängelsedirektörens häststall. Tvärs över det grönskande gårdstunet, i fängelsedirektörens hus från 1879, hittar du även sommarkaféet Cafe Kakola. Kaféet självklara specialitet är Kakolakaka med inbakad fil.

Tilläggsinformation

Öppettider

  • Museet och kaféet öppnar under sommaren (5/6–20/8 2017).
  • Kontrollera öppettiderna på webbplatsen.