Saariston matkailuneuvonta

Rantatie 28
21600 Parainen
+358 40 011 7123
Turun saaristossa kiertävä matkailutie vie halki hienojen luonto- ja kulttuurimaisemien. Noin 250 kilometrin matkalla näet 12 siltaa, yhdeksän lossia ja lauttaa sekä monta hienoa saaristopitäjää.

Autolla kierrät Rengastien jopa päivässä, mutta miksi kiirehtiä näin ihanissa maisemissa. Pyöräile tai patikoi, ja majoitu matkanvarren majapaikoissa.

Turku–Parainen

Turusta eteläiseen kiertosuuntaan lähtee 180-tie Kaarinan kautta kohti Saaristokaupunki Paraista. Matkan varrella voi tehdä kuuden kilometrin pistokeikan historiallisille Kuusiston piispanlinnan raunioille.

Parainen–Nauvo

Paraisten keskustasta matka jatkuu Sattmarkin kahvituvalle (10 km), jonka tuntumasta löytyy mm. luontopolkuja. Matkalla Lillmalön lauttarantaan (8 km) on Lenholmin luonnonsuojelualue. Merimatka Lillmalö–Prostvik kestää kymmenen minuuttia. Lauttarannasta Nauvon keskustaan on 15 kilometriä.

Nauvo–Korppoo–Houtskari

Nauvosta Pärnäisten lautalle on matkaa 14 kilometriä ja toiselta puolelta Retaisista Korppoon Galtbyn lauttarantaan 7 kilometriä. Matkalla voi poiketa Saaristokeskus Korpoströmissä. Merimatka Korppoosta Kittuisiin kestää puoli tuntia. Matkalla Houtskarin Näsbyn kylälle voi käydä Järviksen näkötornilla. Näsbyssä on kiinnostava Saaristomuseo.

Houtskari–Iniö

Houtskarin keskustan risteyksestä matkaa Mossalan yhteysalusrantaan kertyy noin 14,2 km. Matkan varrella on kaksi lossia, joita voi joutua odottelemaan jonkin aikaa. Matkantekoon kannattaakin varata aikaa noin 1 h 15 min. Mossalan yhteysalusrannan yhteydessä on lomakeskus, jossa ravintola, leirintä- ja caravanalue, mökkejä, vierasvenestama, näköalapaikka. Yhteysalusmatka Dalenin yhteysalusrantaan kestää vajaan tunnin verran. Dalenissa on WC. Matkaa Dalenista Iniön keskustaan kertyy 2,9 km. Tiet Iniössä ovat kapeita, mutta liikennettä on suhteellisen vähän. Ajoaikaa Iniön keskustaan kuluu noin 15 min. Iniön Norrbyyssä on kauppa, ruokailupalveluita, majoitusta ja uudistettu vierasvenesatama.

Iniö–Kustavi–Taivassalo

Iniöstä yhden lossin kautta Kannvikin yhteyslaituriin on kahdeksan kilometriä. Lauttamatka Kannvikista Kustavin puolelle Heponiemeen kestää noin 25 minuuttia. Heponiemestä Taivassaloon on 17 kilometriä. Jos nälkä yllättää Taivassalossa, ravintola Raitti on hyvä paikka lounaalle, päivälliselle tai ihan vain virvokkeille. Kustavissa kannattaa käydä Käsityökylässä sekä Peterzenin myymälöissä ja yöpyä eksoottisessa Boathouse-hotellissa.

Taivassalo–Askainen–Merimasku

Matkalla Naantalin Merimaskuun (40 km) näet Tukikohta Motin ja Muntin museosillan. Askaisissa voi poiketa Louhisaaren kartanolinnassa, joka tunnetaan mm. marsalkka Mannerheimin synnyinkotina.

Merimasku–Naantali–Turku

Matkalla Naantalin keskustaan (11 km) voi koukata presidentin kesäasunnon, Kultarannan, kautta. Naantali vanhoine puukaupunkeineen ja lukuisine nähtävyyksineen on varmasti vierailun arvoinen. Sieltä Turkuun on noin 17 kilometriä.

Pieni Rengastie (Nauvo–Seili–Hanka)

Pieni Rengastie oikaisee ”isolta” Rengastieltä Nauvosta historiallisesti kiinnostavan Seilin saaren kautta suoraan Naantalin Hankaan. Saarella on merkillinen historia: se toimi aikanaan vuosisatoja spitaalisten ja mielisairaiden karkotussaarena. Nykyisin saarella on Turun 
yliopiston tutkimuslaitos.