Tervetuloa pyhiinvaellukselle keskiaikaisten kivikirkkojen maailmaan! Kuljemme tällä 8 kilometrin mittaisella reitillä ikivanhoja polkuja keskiajan maisemissa ja tunnelmissa.

Reitin varrella ovat Turun kaikki kolme keskiaikaista kivikirkkoa. Lisäksi vieraillaan Koroistenniemellä, keskiaikaisen piispanistuimen alkuperäisellä paikalla. Opas kertoo kohteiden historiallista taustaa ja johdattaa pohdiskeluharjoituksin ryhmän tutustumaan pyhiinvaelluksen henkeen. 

Lähdemme Suomen keskiajan ainoalta tuomiokirkolta, ja kuljemme Pyhän Katariinan kirkon ja Koroisten piispankirkon raunioiden kautta Maarian kirkolle. Kivikirkot ovat seisoneet paikoillaan yli puoli vuosituhatta, ja niillä on monta tarinaa kerrottavana. Kuljemme keskiajan pyhiinvaeltajien jalanjäljissä: vuonna 1396 Turun piispa Bero Balk perusti kuuden kirkon pyhiinvaelluksen, johon Turun tuomiokirkko, Pyhän Katariinan kirkko ja Maarian kirkko kuuluivat. Muita kierroksen kirkkoja ei enää ole olemassa. (Muut kirkot olivat Pyhän Olavin dominikaanikonventin kirkko, Pyhän Hengen vaivaistalon kappeli ja Pyhän Yrjänän leprahospitaalin kappeli). 

Pyhiinvaellus tarkoittaa, ettei tämä ole ihan tavallinen opastuskierros. Osa kierroksesta kuljetaan hiljaisuudessa, ja pysähdymme vanhoilla pyhillä paikoilla pohtimaan oman elämämme polkua ja suhdettamme maisemaan ja ennen meitä kulkeneisiin ihmisiin. Ei tarvitse kuitenkaan jännittää, osaako pyhiinvaeltaa – tällä kierroksella ei haeta välitöntä valaistumista tai henkistymistä, mutta annetaan tilaa ajatuksille ja kokemuksille. Riittää, että antaa jalkojen viedä ja keskittyy katsomaan ja kuulostelemaan sitä, mitä polulla kohtaamme. 

Voimassa: keväästä syksyyn

Kesto: n. 3,5 tuntia

Pituus: n. 8 km

Hinnat:
1–10 osallistujaa 300 €/ryhmä
11-20 osallistujaa 600€/ryhmä

Lisämaksusta: kahvit matkan varrella, tutustuminen kirkkoihin sisältä

Varusteet: Pukeutuminen sään mukaan, vaihtelevaan maastoon sopivat kengät, vesipullo 

Reitti kulkee päällystetyillä kaupunkiteillä, hiekkateillä ja Aurajokivarren laudoitetulla kulkuväylällä. Osa reitistä on valaisematon ja siksi pimeällä mukaan on varattava otsa- tai taskulamput. Tuote ei sellaisenaan sovellu liikuntaesteisille.