Kadonneen rahakirstun mysteeri - koko perheen seikkailu keskiaikaisessa Turussa on uusi opastettu retki Turussa, jonka aikana tutustutaan juonellisen tarinan siivittämänä Turun keskiaikaan.

Keskiaikaisen kauppiaantalon piikojen tai renkien opastuksella selviää, minkälaista Turun tuomiokirkossa ja kaupungin vanhassa keskustassa oli keskiajalla. Miten keskiajalla käytiin koulua? Entä miten menneisyyttä voidaan tutkia arkeologisella kaivauksella?

Kadonneen rahakirstun mysteerikierros on suunniteltu niin, että se sopii koko perheelle, mutta parhaimman elämyksen se tarjoaa satuikäisille eli noin 4–8-vuotiaille. Kierroksella viihtyvät toki myös aikuiset, ja lapset osallistuvatkin kierrokselle yhdessä oman aikuisen kanssa.

Kierros alkaa Tuomiokirkon edestä ja tarinan myötä etenee Vanhan Suurtorin kautta Aboa Vetus Ars Nova -museolle, jonne kierros päättyy (Huom! Juonen yllätyksellisyyden onnistumiseksi näitä kohteita ei välttämättä kannata etukäteen kertoa seurueen lapsille!).

Kierroksella liikutaan kävellen, kävelymatkaa kierroksen aikana kertyy noin 500 metriä. Pääosin kierrokselle pystyy hyvin osallistumaan myös lastenrattaiden kanssa, mutta muutamissa kohdissa on hieman hankalakulkuista mukulakiveä ja Aboa Vetuksen sisällä portaat (rattaat voi silloin jättää vaikka museon aulaan).

Kesto: noin 1,5 -  2 tuntia

Suositeltava ryhmänkoko: minimi ryhmän koko 10, maksimi 40

Kierros soveltuu parhaiten satuikäisille 4-8 -vuotiaille, mukana olevat alle 4-vuotiaat ilmaiseksi

Voimassa: ma-la ympäri vuoden huomioiden museoiden aukioloajat

Hinnat: opastus (2 opasta koko kierroksen ajan) 270€ + 5€/hlö, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä korotetut hinnat

Sisältää: opastuksen 2 tuntia, yllätyksen Aboa Vetuksessa

Lisämaksusta: pääsymaksu Aboa Vetukseen (jonne voi jäädä kierroksen päätteeksi), opastus Aboa Vetuksessa kierroksen jälkeen

Esteettömyys: Retki sopii pääosin myös liikuntaesteisille, mutta reitillä jonkin verran mukulakiviä. 

Aboa Vetuksen näyttelytiloista pystyy sähköisellä pyörätuolilla tutustumaan noin kolmannekseen. Tällä hetkellä esillä olevista näyttelyistä Luutarhaan ja Mouseumiin ei valitettavasti ole esteetöntä pääsyä. Kevyemmillä apuvälineillä on joissakin tapauksissa mahdollista kiertää koko alue, kunhan porras- ja kiveyskohdissa on avustajia. Tilan epätasaisuus johtuu museon historiallisesta luonteesta.