Vanhalinna

Vanha Härkätie 111
21410 Vanhalinna, Lieto

Lisätietoja

 • Vanhalinna
 • Suomen sydän -reitti
 • Museo ja tilat:
  puh. +358 10 292 7090
  vanhalinna(at)utu.fi
 • Näyttelyiden aukioloajat:
  14.8.2017–3.6.2018 sunnuntaisin klo 13–16
Museo, juhlat, kokoukset Linnavuoren kartanomiljöössä – historiaa, kulttuuria ja luontoa lähellä.

Vanhalinna sijaitsee muinaisen linnavuoren kupeessa, Aurajokilaakson kulttuurimaisemassa – vain reilun 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta. Vanhalinnan idyllinen, kulttuuria ja historiaa huokuva kartanomiljöö on mitä mainioin vierailu- ja retkikohde sekä erilaisten juhlien ja kokousten pitopaikka vuodenajasta riippumatta.

Tilan viimeiset yksityiset omistajat Mauno ja Ester Wanhalinna alkoivat jo 1940-luvulla rakentaa kodistaan elävää museota, minkä tulokset näkyvät nykypäivänä Vanhalinnan monipuolisena näyttelytoimintana. Wanhalinnat halusivat turvata elämätyönsä lahjoittamalla tilan Turun yliopistolle vuonna 1956. Nykyään Vanhalinna on Turun yliopistosäätiön omistuksessa, ja säätiö on tehnyt merkittävän kulttuurityön kunnostaessaan 1990-luvun puolivälistä lähtien kartanon koko rakennuskannan.

Museonäyttelyitä, tapahtumia, luontoa ja historiaa

Mauno ja Ester Wanhalinnan perinnettä vaalii päärakennuksen kartanokotimuseo, jonka aarteita ovat Turun yliopiston Phoenixin kalusteet. Esillä on pääasiassa sotien jälkeisen ajan huonekaluja ja esineistöä. Päärakennuksen kellarikerrokseen on valmistumassa uusi arkeologinen perusnäyttely, jossa esitellään esihistoriaa teemoittain.

Vanhalinnan kansatieteellinen perusnäyttely Elämänlanka kertoo maaseudun elämästä 1800-luvulla. Näyttelyssä paneudutaan ihmiselämän kulkuun, arkeen ja juhlaan sekä kirkon oppeihin ja kansanuskomuksiin. 

Vuonna 2017 vaihtuvina näyttelyinä ovat Sodan värit -valokuvanäyttely, jossa SA-arkiston jatkosodan ajalta olevia mustavalkoisia valokuvia on väritetty nykypäivän tekniikalla ja saatu kuviin aivan uusia ulottuvuuksia. Näyttely on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Kotimuseoon tulee kesän kynnyksellä esille Vanhalinnan museon valokuva-arkiston helmiä. Kuvat kertovat arjesta ja juhlasta Vanhalinnan kartanossa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Aina elokuun loppuun asti esillä on myös Joutsenten kultaa -näyttely, joka kertoo kahden turkulaisen veljeksen Karl Fredrik Joutsenen ja Anton Fabian Johnssonin huikean jännittävästä matkasta Klondyken kultamaille suuren kultaryntäyksen aikaan, kullankaivajien oloista ja työstä sekä siitä, mitä veljekset tekivät kullallaan palattuaan takaisin Suomeen. Metsästysaseiden aatelia -näyttelyyn on lisätty amerikkalaisia aseita, jollaisia kullankaivajilla oli mukanaan.
 
Tapahtuma-areena Helka toimii ulkotapahtumien pitopaikkana. Tapahtuma-areenan näyttelyrakennuksessa sijaitsee viikinkivene Helgan rekonstruktio. Vanhalinnassa järjestetään vuosittain konsertteja, erilaisia tapahtumia ja kesäteatteriesityksiä. Elokuun viimeisenä lauantaina järjestettävä Linnauvuoren yö on suosittu koko perheen tapahtuma Vanhalinnassa.
 
Alueen historiaa esitellään myös Vanhalinnan ympäristössä olevilla kulttuuripoluilla opastauluin tai ääniopastein. Vanhalinnaan voi tulla myös reippaillen Suomen sydän -reittiä pitkin Turusta Aurajokilaaksoa pitkin.

Monipuoliset juhla- ja kokoustilat

Vanhalinna on suosittu juhla- ja kokouskartano, joka on kuin luotu onnellisten ja onnistuneiden tilaisuuksien puitteeksi. Olipa kyse sitten perhe- tai yritysjuhlista, kokouksista, seminaareista tai työhyvinvointipäivästä, monipuoliset tilat ja upeat ulkoalueet taipuvat erikokoisiin ja -tyylisiin tilaisuuksiin. Vanhalinna vuokraa tiloja suoraan asiakkaille ja tarjoiluista vastaavat Vanhalinnan viisi yhteistyöcatering-kumppania, joista asiakas voi valita mieluisimman. Vanhalinnassa ei enää ole anniskeluoikeuksia, joten omien alkoholijuomien tarjoilu yksityistilaisuudessa on luvallista.
 
Päärakennuksen toisessa kerroksessa sijaitseva juhlasali on kalustettu kustavilaistyyliin. Sali soveltuu10–65 henkilön juhlatilaisuuksiin tai kokoustilaksi 10–50 henkilölle. Päärakennuksen kellarikerroksen arkeologisen näyttelyn virikkeelliset tilat soveltuvat myös pienempiin kokouksiin ja ryhmätyötiloiksi. Talonpoikastyyliin sisustettu Kartanoravintola soveltuu 60–160 henkilön juhlatilaisuuksiin tai 30–80 henkilön kokous- tai seminaaritilaksi. Puimala on maalaisromanttinen kesäjuhlien viettopaikka, johon mahtuu 120 henkilöä. Lisätietoja tilavuokrauksesta ja järjestelyistä Vanhalinnan www-sivuilta.

Lisätietoja

 • Vanhalinna
 • Suomen sydän -reitti
 • Museo ja tilat:
  puh. +358 10 292 7090
  vanhalinna(at)utu.fi
 • Näyttelyiden aukioloajat:
  14.8.2017–3.6.2018 sunnuntaisin klo 13–16