Food & Art Festival on vuosittain järjestettävä, ruokailua ja taidetta yhdistelevä tapahtuma, joka kerää yhteen suomalaisia ruoan ja viinin ystäviä sekä ruoka-ammattilaisia. Food & Art Festival Turku järjestetään 5.–8.9.2019 Ruissalon Tapahtumatelakalla. Festivaali on järjestetty aiemmin viisi kertaa Mäntän Serlachius-museoiden alueella.

Festivaali tarjoaa ruokailukokemuksia huippukeittiöistä ympäri maailmaa ja Suomesta sekä monenkirjavia taidekokemuksia.

Turku oli kaikista kaupungeista meidän ensisijainen toiveemme.
- keittiömestari Pekka Terävä

- Etsimme festivaalille uutta paikkaa, jossa sen kehittäminen Pohjoismaiden merkittävimmäksi ruokailu- ja taidetapahtumaksi olisi mahdollista. Turku oli kaikista kaupungeista meidän ensisijainen toiveemme. Varsinais-Suomi on Suomen rikkain raaka-ainealue, kaupungista löytyy paljon ruokaosaamista alan oppilaitoksista huippuluokan ravintoloihin sekä runsaasti mahdollisuuksia yhteistyöhön eri taiteenalojen kanssa. Käytännössä pystymme tuottamaan siis ison osan festivaalin sisällöstä paikallisesti, kertoo tapahtuman isä ja keittiömestari Pekka Terävä.

Kuva: Food & Art / Otto Helkama

Food & Art Festival Turku tarjoaa ohjelmassaan nautintoja, ideoita ja inspiraatiota neljän päivän ajan. Festivaalin Food Market alueella on luvassa kokkausdemoja, keskusteluja ruoasta ja taiteesta, tasting-annoksia, paikallisia tuottajia ja paljon muuta. Turun ravintolat kutsutaan myös mukaan rakentamaan festivaalin ohjelmaa omilla sisällöillään.

Legendaarisen yhdeksän ruokalajin Chef’s Menu -illallisen sisällöstä vastaavat kahden Michelin-tähden kokki Mathias Dahlgren, kolme S. Pellegrino Young Chef -kilpailun finalistia maailmalta ja huhtikuussa valittava Suomen Vuoden Kokki 2019.

- On valtavan hienoa, että olemme saaneet tapahtuman kasvun tueksi Turun kaupungin, joka on sisällyttänyt ruoan osaksi myös omaa strategiaansa, iloitsee festivaalin järjestäjän, Food Camp Finlandin toimitusjohtaja Riikka Kannas.

Turku on innolla mukana yhteistyössä

Turku ottaa tapahtuman ylpeänä tärkeäksi osaksi Suomen johtavan ruokakaupungin kokonaisuutta.

Kuva: Food & Art / Otto Helkama

Tapahtuma- ja kulttuurikaupunki Turussa ruokakulttuuri on yksi keskeisistä teemoista. Alueen laadukas ja mittava lähiruokatarjonta sekä Varsinais-Suomelle ainutlaatuinen merellisyys ja saaristo tuovat tapahtumalle aivan oman vivahteensa. Food & Art sopiikin tapahtumana juuri Turkuun erinomaisesti.

- Turussa järjestettyjen merkittävien ruokatapahtumien sarja jatkuu nyt hienosti, kun Food & Art saapuu kaupunkiin. Tapahtuma on omiaan lisäämään edelleen Turun tunnettuutta ruokakaupunkina ja samalla se edistää matkailua ja yritysten liiketoimintaa koko Varsinais-Suomen alueella, iloitsee kaupunginjohtaja Minna Arve.

Kokit kokoontuvat kesäleirille

Tapahtuma on paljon muutakin, kun ruokafestivaali. Se on myös tähtikokkien kesäleiri, jossa eri puolilta maailmaa Suomeen tulevat kokit tutustuvat sienestykseen, kalastukseen ja Suomen luontoon.

Vuonna 2017 Food & Art Festivalissa vieraillut ranskalainen kolmen Michelin-tähden keittiömestari Michel Bras oli erityisen viehättynyt suomen metsistä ja sen tarjoamista aarteista. Kesäleiri on pannut alulleen myös monta ystävyyssuhdetta ja yhteistyökuviota kokkien keskuudessa. Kokit ovat muun muassa tehneet toistensa ravintoloissa pop up -vierailuja tapahtuman jälkeen.

- Tapahtuma on kokeille verkostoitumistilaisuus, sekä inspiroiva elämys. On hienoa tutustua Suomeen ihmisten ja suomalaisten raaka-aineiden kautta, sanoo viime vuonna tapahtumassa vieraillut S. Pellegrino Young Chef 2018 -kilpailun voittaja, Yasuhiro Fujio.

Kuva: Food & Art / Otto Helkama