Turun kansainvälinen risteilykausi käynnistyy, kun ensimmäinen risteilijä saapuu Turkuun maanantaina 11.6. Kesän 2018 aikana risteilijöitä vierailee Turussa yhteensä neljä. Kaksi ensimmäistä vierailua sijoittuvat kesäkuuhun. Niiden lisäksi heinäkuussa ja syyskuussa on yksi vierailu.

Visit Turku järjestää risteilymatkustajille retkiä Turkuun ja lähiseudulle. Kierrokset sisältävät tärkeimpien nähtävyyksien lisäksi tutustumista suomalaiseen kulttuuriin, Turun saaristo- ja luontokohteisiin sekä museoihin. Eniten vieraat ovat varanneet paikkoja Ruissalon kävelyretkelle, Turku Highlights -kiertoajelulle sekä saaristokierrokselle, jossa yhdistyvät Turku ja Parainen. Erikoisteemoista myös Oluen ystävän kierros, jossa vieraillaan paikallisissa teemapubeissa sekä kauppahallissa, on osoittautunut suosituksi.

Retkien lisäksi vierailijoille on järjestetty sukkulabusseja, jotka kuljettavat matkustajia tutustumaan omatoimisesti Turun keskustaan. Esitteitä, karttoja sekä vinkkejä Turun ostosmahdollisuuksista ja nähtävyyksistä jaetaan satamaan sijoitettavalla Visit Turun infopisteellä. Laiturilla saapujia on vastaanottamassa myös paikallisia kansantanssijoita.

Laivojen miehistöille Visit Turku tarjoaa erikseen maksutonta crew-ohjelmaa. Miehistöillä on mahdollisuus mm. osallistua Meyer Turku -kiertoajelulle, lähteä Saaronniemen saunaretkelle tai virkistäytyä Samppalinnan maauimalassa.

– Miehistölle tarjottavat aktiviteetit eivät ole tänä kesänä ensimmäistä kertaa ohjelmassa, mutta ovat kuitenkin melko uusi juttu. Varustamot arvostavat tällaisia palveluja, vaikka luonnollisesti kaikki työntekijät eivät pystykään työtehtäviensä takia näihin osallistumaan, kertoo Visit Turun kansainvälisen markkinoinnin päällikkö Lotta Bäck.

– Risteilymatkustajat hakevat vaihtuvia kokemuksia ja sitä Turulla on tarjota jo Utöstä alkavalla saaristoväylällä. Lisäksi tämän vuoden risteilijät voidaan ottaa vastaan laituriin, jossa on toiminnassa jätevesien pumppaus suoraan verkkoon. Olen iloinen, kun pääsemme tänä vuonna täysimääräisesti koittamaan uutta järjestelmäämme, sanoo satamamestari Antti Pekanheimo.

Kuva M/S Artanian vierailulta vuodelta 2016.

Asiasanat: