Mitä tapahtuu Katedralskolanin liikuntasalin alla? Turun kaupunki tarjoaa yleisölle mahdollisuuden tutustua arkeologisiin kaivauksiin ja keskiaikaiseen Turkuun. Kaivaukset ovat saaneet paljon huomiota ja ne ovat herättäneet kiinnostusta Turun vanhan keskustan historiaa kohtaan. Supersuosittuun pop up -museoon on jo toistamiseen saatu lisäkierroksia. Ilmoittautuminen avautuu 5.6. klo 8.

LISÄKIERROKSIA ILTAISIN, MAANANTAISIN SEKÄ HEINÄKUUSSA!

Pop up -museoon pääsee tutustumaan oppaan johdolla

  • 12.–21.6. klo 10, 12, 14 ja 17
  • 26.6.–1.7. klo 10, 12, 14, 16 ja 19
  • 3.–7.7. klo 10, 12, 14, 17 ja 18 
  • Pop up -museo on suljettuna 17.6., 22.–24.6. sekä 2.7.
  • Ryhmän koko n. 20 henkilöä.
  • Kierroksia järjestetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
  • Kierros on maksuton.
  • Kaivauksien esittelystä vastaa kaivaukset suorittanut Muuritutkimus Ky. 

Varaa ennakkoon

Pop up -museo Turku goes Underground esittelee keskiaikaisten kivi- ja tiilirakennuksien kellarirakenteita. Turun palossa 1827 tuhoutuneiden kivi- ja tiilirakennusten ylemmät kerrokset purettiin ja romautettiin, ja niiden kellarit täytettiin rakennusjätteellä. Classicumin, eli nykyisen Katedralskolan i Åbo -koulun liikuntasali rakennettiin raunioiden päälle vuonna 1902.

Katedralskolanin liikuntasaliin on suunnitteilla peruskorjaus ja perustuksien vahvistaminen. Koulurakennuksena Katedralskolan on Sivistystoimialan hallinnassa ja kunnostustöissä tilaajana on Kaupunkiympäristötoimialan Kaupunkirakentaminen. Käynnissä olevaan peruskorjaukseen liittyvistä arkeologisista kaivauksista vastaa Muuritutkimus Ky, jonka johdolla kaivauksia on tehty 2017 aikana ja nyt kuluvana vuonna 2018.

Keskiaikaisia kellarirakenteita Kattanin liikuntasalin alla. Kuva: Seppo Kemppainen.

Nykyistä Katedralskolanin voimistelusalin peruskorjausta suunniteltaessa osattiin ottaa huomioon mahdollisuus, että sen alla on kivitalojen säilyneitä rakenteita. Tutkimuksissa paljastuneet kahden keskiaikaisen ja paloon asti käytössä olleen kivitalokompleksin kellarit ja osittain ensimmäisen kerroksen rakenteet ovat osoittautuneet poikkeuksellisen hyvin säilyneeksi kokonaisuudeksi.