Turun Aurajokiranta saa elokuussa uuden ravintolan, kun kala- ja äyriäisruokiin erikoistunut Bassi avaa ovensa. 150-paikkainen ravintola avautuu täydellisesti remontoidun Bassin talon toiseen ja kolmanteen kerrokseen.

Talo, jolla on tarina

Ravintola Bassin nimi juontuu Bassin talona tunnetun rakennuksen nimestä. Talon historia ulottuu aikaan ennen Turun paloa, mutta nykyiseen muotoonsa sen rakennutti apteekkari Erik Julin, ja talon suunnittelusta vastasi arkkitehti Charles Bassi. Talo valmistui vuonna 1829 ja siinä on toiminut apteekin lisäksi muun muassa lelukauppa, kangaskauppa ja rautakauppa.

Remontin myötä talosta on löydetty rakenteita, jotka ovat peräisin ajalta ennen Turun paloa 1827. Esimerkiksi talon kellariholvit ja jotkin seinärakenteet ovat peräisin 1700-luvulta.

Bassin talon kakkos- ja kolmoskerrokset eivät ole koskaan aiemmin olleet avoinna suurelle yleisölle, sillä tiloissa on ollut asuntoja, toimistoja ja yhdistysten toimitiloja. Bassin talolla on tarina, joka nyt saa jatkoa.

- Unelmani on aina ollut perustaa ravintola Turun Aurajokirantaan, ja nyt se toteutuu elokuussa, hehkuttaa Bassin ravintoloitsija, Manu Eventsin toimitusjohtaja Santtu Kiili.

Ravintola Bassin linjana ei ole fine dining vaan fun dining. Ruokalista on kasvis-, kala- ja äyriäispainotteinen, mikä Kiilin mukaan sopii saariston sylissä sijaitsevan Turun imagoon.

- Bassi tarjoaa iloista, sosiaalista syömistä - jaettavia annoksia ja rentoa tunnelmaa. Erikoisuuksiamme ovat kaikki meren herkut, ja listaltamme löytyy esimerkiksi upea äyriäisvati. Mutta totta kai tarjolla on myös lihaa ja satsaamme paljon kasvisruokaan, kertoo Manu Eventsin ravintolatoimenjohtaja Kimmo Nurmi.

Ravintola Bassi on auki sekä lounasaikaan että iltaisin. Rakennuksen toisessa kerroksessa sijaitseva 150-paikkainen ravintolasali jakaantuu useampaan kokonaisuuteen, joista osa toimii kabinetteina. Kabinetteihin mahtuu 10-20 hengen seurueita, kaksi tilaa yhdistelemällä jopa nelisenkymmentä henkeä yhteen tilaan.

Ravintolan kolmanteen kerrokseen tulee klubitila, jonka yhteydessä on kattoterassi. Paikasta kaavaillaan aikuiseen makuun sopivaa illanviettopaikkaa, jonne sopii siirtyä ruokailun jälkeen alakerrasta.

Ravintola Bassin nimi julkistettiin 8.5. Valmista on elokuussa, kertovat Manu Eventsin kaupallinen johtaja Janne Tienpää (vas.), toimitusjohtaja Santtu Kiili, ravintolatoimenjohtaja Kimmo Nurmi sekä viestintäjohtaja Heli Nieminen.

Rento skandinaavinen paikka

Bassin uuden ravintolatilan on suunnitellut arkkitehti Niklas Kronberg ja tila- ja sisustussuunnittelusta vastaa sisustusarkkitehti Maija Viitala turkulaisesta Schauman Arkkitehdit Oy:stä. Suunnitelmissa on huomioitu rakennuksen aikakautta, mutta tämän päivän vaatimukset huomioiden.

-Tarkoituksena ei ole tehdä mitään ”museota” vaan tyylikäs, rento ja raikas skandinaavinen ravintola, sanoo Viitala.

Ravintolasalista avautuva upea näkymä on hyödynnetty tehokkaasti, ja ravintolassa on paljon ikkunapöytiä. Ravintolan keskiosaan sijoitetaan korkeampia pitkiä pöytiä, joiden avulla halutaan kannustaa yhteisölliseen syömiseen.

Viitala kertoo rakennuksen kolmanteen kerrokseen valmistuvan klubin olevan aivan oma maailmansa.

- Kolmannessa kerroksessa jätetään näkyviin esimerkiksi vanhoja rakenteita ja piippuja, ja tila on tummasävyisempi ja raffimpi - mieleniintoinen kontrasti skandinaavishenkiselle kakkoskerrokselle.

Ravintola Bassin nettisivut

Ravintola Bassi Facebookissa