Kesällä 2018 Turussa on av-alan osaajilla kiire. Hillittömän Fingerporin ja rakastettujen Onnelin ja Annelin neljännen elokuvan lisäksi kolmannenkin pitkän elokuvan kuvaukset ovat sijoittumassa Turkuun.

Länsi-Suomen elokuvakomissio

Länsi-Suomen elokuvakomissio on osa Turku Business Regionin yrityspalvelukonseptia. Se markkinoi Turun seutua kuvausalueeksi koti- ja ulkomaisille elokuva- ja TV-tuotannoille sekä auttaa tuotantoja kuvausten järjestämisessä alueella.

 ”On todella hienoa, että Turku saa toimia usean hyvin erilaisen elokuvan näyttämönä”, iloitsee elokuvakomissaari Teija Raninen Länsi-Suomen elokuvakomissiosta.

Elokuvien kuvaukset tuovat hyvinvointia muillekin aloille kuin av-alan ammattilaisille. ”Tuotannot käyttävät alueella monipuolisesti esimerkiksi majoitus-, kuljetus- ja cateringpalveluja. Turun seudulla on vuoden 2010 jälkeen kuvattu 35 pitkää elokuvaa tai tv-sarjaa. Näiden on todennettu jättäneen alueelle yli 9 miljoonaa euroa”, toteaa Raninen.

Elokuvatuotannot lisäävät myös seudun vetovoimaa ja kilpailukykyä. Turussa panostetaan erityisesti av-alan ja paikallisten yritysten väliseen yhteistyöhön. Tavoitteena on maksimoida elokuvien alueelle jättämä taloudellinen hyöty. Länsi-Suomen elokuvakomissio onkin edelläkävijä esimerkiksi elokuvamatkailun kehittämisessä. Visit Turku lanseerasi yhteistyössä elokuvakomission kanssa ”Movie Walk” -nimisen opastetun kävelykierroksen, jossa kierretään Turussa kuvattujen elokuvien kuvauspaikoilla Aurajoen rannalla. Myös lasten ja aikuisten rakastamat Onneli ja Anneli jäävät elämään Turussa kesän kuvausten jälkeenkin, sillä suunnitteilla on elokuvaan perustuva perhematkailukohde Turkuun vuonna 2019.

Jouluna 2018 ensi-iltansa saava Onneli, Anneli ja nukutuskello on neljäs Onneli ja Anneli -elokuva. Elokuvan on käsikirjoittanut Sami Keski-Vähälä ja se perustuu Marjatta Kurenniemen samannimiseen kirjaan. Elokuva juhlistaakin myös kirjailija Kurenniemeä, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Elokuvan ohjaa myös aiemmat elokuvat ohjannut, tänään 50 vuotta täyttävä Saara Cantell.

On todella hienoa, että Turku saa toimia usean hyvin erilaisen elokuvan näyttämönä.

Teija Raninen, elokuvakomissaari

Elokuvassa Onnelin ja Annelin tädit Tingelstiina ja Tangelstiina lähettävät tytöt pitämään huolta hajamielisestä keksijäveljestään Vekotiituksesta. Vekotiituksen kotitilalla tytöt tutustuvat ihmeellisiin keksintöihin ja pelastavat sukutilan purkamiselta Vekotiituksen keksinnön avulla. Operaatiossa tarvitaan toki tuttuja Ruusukujan apujoukkoja ja jopa vierailua unimaailmaan.

”Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuva tarjoaa ihanat uudet haasteet osin tutussa Kurenniemeläisessä maailmassa. Ohjaajana minua kiehtoo unimaailmaan sukeltaminen sekä Vekotiituksen hulvattomien keksintöjen maailman luominen. Uusien lumovoimaisten lapsinäyttelijöiden kanssa jatkamme innoissamme seikkailua”, kertoo ohjaaja Saara Cantell. 

Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuva saa ensi-iltansa jouluna 2018. Elokuvan tuottaa Zodiak Finland Oy:n Teea Hyytiä ja Sari Lempiäinen ja sen levittää Nordisk Film. Sarjassa uutena eläinhahmona seikkailee minipossu Puustinen yhdessä muiden tuttujen Ruusukujan henkilöiden kanssa. Elokuvan näyttelijät julkistetaan myöhemmin.

Onneli ja Anneli -elokuvat ovat olleet huippusuosittuja. Kolme aiempaa elokuvaa ovat keränneet yhteensä yli 617 000 katsojaa.

Asiasanat: