Vuoden Turkulainen -äänestyksessä nähtiin tänä vuonna ennenkokematon kaksintaistelu, kun Tomi Kallio ja Sohvaperunat vuorottelivat ykköspaikalla koko äänestyksen ajan. Lopulta voiton vei TPS:n kapteeni Kallio.

Turun Palloseuran jääkiekkoikoni Tomi Kallio keräsi Vuoden Turkulainen -äänestyksessä 5153 ääntä. Turkuun jääkiekkokaudelle 2015–2016 palanneesta Kalliosta on tullut, nimensä mukaisesti, TPS:n joukkueen kallio ja kivijalka. Kokenut hyökkääjä on tuonut Tepsiin vahvaa henkistä voittamisen kulttuuria ja ryhtiä ammattimaiseen pelaamiseen. Tämä näkyy myös Kalliolle äänensä antaneiden kommenteissa.

”Tomi Kallio on johtanut Turun perinteikkäimmän ja suurimman urheiluseuran sille tasolle, mille se kuuluu. Kallion antama esimerkki joukkueelleen on noteerattu kaikissa jääkiekkopiireissä ympäri Suomen. Kallion johtajuuden ja positiivisen esimerkin vuoksi hän on ylivoimainen ehdokas vuoden 2017 turkulaiseksi.”

”Taistelee joka pelissä täydellä sydämellä. Elintärkeä palanen TPS:n paluussa huipulle vaikeiden vuosien jälkeen.”

”Upea pelaaja joka antaa kaikkensa joukkueen eteen joka ilta. Mahtava kapteeni.”

”Aidosti turkulainen, palautui kotikaupunkiinsa ja johdattaa TPS:ää kohti Suomen mestaruutta.”

Tammikuussa 41 vuotta täyttänyt Tomi Kallio aloitti uransa SM-liigassa TPS:ssä. Turussa syntynyt Kallio pelasi kasvattajaseuransa riveissä kaudet 1995–2000, joiden aikana joukkue voitti kaksi Suomen Mestaruutta. NHL:ssä Tomi Kallio pelasi 2000–20003, kunnes siirtyi Ruotsin Elitserieniin. Kallio on yksi Elitserienin menestyneimpiä pelaajia ja nousi kannattajien suureen suosioon.

Kallion perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi poikaa, jotka molemmat seuraavat isänsä luistimen jälkiä ja pelaavat jääkiekkoa.

Äänestys oli kahden kauppa

Vuoden Turkulainen -äänestys oli tänä vuonna kahden kauppa, kun ykköspaikalla vuorottelivat Tomi Kallion kanssa Ylen Sohvaperunat -ohjelmasta tutut turkulaiskaverukset Juhani Koskinen ja Osku Valtonen. Sohvaperunat keräsivät lopulta yli 13 000 äänen kokonaispotista 4862 ääntä. Saksan jalkapallon pääsarjatasolla huippu-uraa tekevä jalkapallomaalivahti Lukas Hradecký ylsi kolmanneksi reilulla 700 äänellä.

Ehdokkaina olivat kärkikolmikon lisäksi Turun entinen kaupunginjohtaja Aleksi Randell, baarimestari ja Turun ruoka- ja juomakulttuurilähettiläs Tanja Raunio, keskustan ja erityisesti Forum korttelin elävöittäjä Artturi Elovirta, matkailuopas Anu Salminen, arkkipiispa Kari Mäkinen, taiteilija ja muusikko Mauri Kosonen sekä suunnittelijapariskunta Saana ja Olli.

vuodenturkulainen2017.jpg
Vuoden Turkulainen 2017 -äänestyksen hopeasijalle ylsivät Sohvaperunat Osku Valtonen (vas.) ja Juhani Koskinen (oik.). Turun kaupunginjohtaja Minna Arve onnitteli Kalliota ja Sohvaperunoita tiukasta kisasta.

Vuoden Turkulainen -kilpailun käynnisti Turussa kaupunkilehti Turkulainen jo vuonna 1985, mutta kilpailussa oli välillä vuosien tauko. Viime vuosina kilpailua ovat järjestäneet yhteistyössä Turun kaupunki, Turkulainen, Yle Turku sekä Radio City, Turku.

Vuoden Turkulaisia ovat olleet useat viihdetaiteilijat, urheilijat sekä muut tunnetut henkilöt. 2000-luvulla äänestyksen ovat voittaneet 2016 hyväntekeväisyyshevonen Kiss My Turku, 2015 vapaaottelija Makwan Amirkhani, 2014 ravintoloitsija, keittiömestari Erik Mansikka, 2013 freestyle-hiihtäjä Pekka Hyysalo, 2012 kiekkolegenda Juhani Tamminen, 2011 rockartisti Michael Monroe, 2010 Putous-hahmo Pallivahan Marja Tyrni, 2009 yrittäjä, tv-kasvo Jethro Rostedt, 2008 eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser ja 2007 professori Sirkka-Liisa Kivelä.

Asiasanat: