Forum Marinumin ”Suomalainen laivanrakennus” -näyttely avaa oven entisaikojen, tämän päivän ja tulevaisuuden laivanrakennukseen. Telakkakierroksella pääsee näkemään näyttelyn lisäksi myös maailman suurimpien risteilyalusten rakennuspaikan.

Forum Marinum on museoita rakastavan Leena Hedlundin lempikohteita Turussa. Hän on käynyt myös Forum Marinum -museossa useita kertoja aiemmin, viimeksi pari vuotta sitten.

– Meri ja veneet ovat aina kiehtoneet minua, joskaan purjeveneeseen minua ei saisi millään. Olen käynyt aiemminkin merenkulkuun liittyvissä museoissa, ja olen hyvin kiinnostunut historiasta.

Hedlund kehuu Forum Marinumin museokauppaa sekä Göran-ravintolaa. Myös Forum Marinumin miljöö miellyttää.

Jos tekee Turkuun vain lyhyen visiitin, suosittelisin kahta kohdetta: Turun linnaa ja Forum Marinumia.

Leena Hedlund

– On upeaa, että keskustasta pystyy kävelemään Turun linnalle asti ja että meillä on tällainen kansainväliset standardit täyttävä rantabulevardi. Jos tekee Turkuun vain lyhyen visiitin, suosittelisin kahta kohdetta: Turun linnaa ja Forum Marinumia.

Syksyllä avattu näyttely presidenttien veneistä on nähtävillä vielä loppiaiseen saakka. Marraskuussa avattiin suomalaista laivanrakennusta esittelevä näyttely, joka on tarkoitettu pysyväksi näyttelyksi.

Näyttelyssä on perinteisiä museoesineitä mutta paljon myös interaktiivisia kohteita, esimerkiksi mahdollisuus kokeilla virtausmallia tai nappia painamalla kastaa laiva virtuaalisesti.

Tämä oli hyvä, tiivis katsaus laivanrakennuksen historiaan ja nykyaikaan.

– Tämä oli hyvä, tiivis katsaus laivanrakennuksen historiaan ja nykyaikaan. Laivan kastaminen oli hieno kokemus. Pidin myös pienoismalleista, ja aina on kiinnostavaa päästä kurkistamaan konepajan puolelle. Yksi päivän kohokohta olivat presidenttien veneet, käsityötaidon mestarinäytteitä puuvenerakentamisen aikakaudelta. Ehkä pienveneiden kohdalla olisi voinut olla aitoa tervantuoksua, Hedlund pohtii.

Uudempien näyttelyiden lisäksi Hedlund kävi Forum Marinumin päänäyttelyssä, missä sukeltaja Toni Nieminen tutustutti häntä muun muassa pienoismalleihin, verkkokalastuksen historiaan ja miehistön koulutukseen.

Forum Marinumin tiedotuksesta ja tapahtumista vastaava suunnittelija Otto Holmborg kertoo, että  uudet näyttelyt ovat vetäneet mukavasti vierailijoita. Tulevaisuudessa Forum Marinumissa on odotettavissa esimerkiksi näyttely menetetyistä majakoista ja merivoimien 100-vuotiaan historian juhlanäyttely.

– Pidämme historian esillä, mutta tuomme esiin myös modernia nykyaikaa, Holmborg toteaa.

Hän muistuttaa Laivanrakentajien Turku -yhteistyöstä ja Visit Turun järjestämistä Meyer Turku -telakkakierroksista ja kertoo, että kierrosten määrää tullaan jatkossa lisäämään entisestään.

Teksti ja kuvat: Aino Koivisto