Satumainen Aurajoki -sovellus vie keskelle kauneinta Turkua ja johdattaa pelaajan kokoamaan erillisistä ääniraidoista yhtenäistä äänimaisemaa. Toimittaja Elisa Helenius vieraili kaupungissa ja sai kokeiltavakseen uuden sovelluksen.

Helsingissä asuva journalismin opiskelija ja vapaa toimittaja Elisa Helenius, 36, tuli Turkuun kokoukseen sekä Aboa Vetuksen Turku Biennaaliin ja testasi samalla Satumainen Aurajoki -sovellusta. Helenius innostui uudesta kulttuurisovelluksesta, koska pitää kulttuuriblogia ja osallistuu aktiivisesti erilaisiin kulttuuritapahtumiin.Turussa hän käy usein ja kehuu Aurajoen ympäristöä kuvaukselliseksi.

– Aurajoki kuuluu Turun parhaisiin paloihin. Muita mielipaikkojani ovat kahvilat, pääkirjasto, Turun taidemuseo, Wäinö Aaltosen museo, Turun linna ja kauppahalli.

Helenius oli huomannut Satumaisesta Aurajoesta maininnan lehdessä ja hän toteaakin, että tiedotuksesta on huolehdittu hyvin.

– Pidän kovasti myös sovelluksen visuaalisesta ilmeestä, ja yhteistyökumppaneiden määrä on vaikuttava.

Helenius aloitti ääniraitojen keräämisen Turun Tuomiokirkolta. Verkkoyhteys ja pelaajan paikannus sovelluksessa tuotti aluksi pieniä ongelmia, mutta sitten raitoja alkoi löytyä.

– Oli mukavaa, että kaikista paikoista, minne raitoja oli kätketty, oli kirjoitettu pieni teksti. Äänistä erotin esimerkiksi veden loisketta, kulkusten kilinää ja kirkonkellot.

Kaikkia raitoja Helenius ei ehtinyt tällä kertaa etsiä.

– Kyllä tästä saa itselleen haastetta, jos haluaa kerätä kaikki.

Sovellus kannustaa liikkumaan

Koska reitti kulkee läpi keskustan maisemien, jotka ovat turkulaisen arjessa jo tuttuja, Helenius suosittelee Satumaista Aurajokea erityisesti Turussa vieraileville ulkopaikkakuntalaisille. Sovellus tarjoaa mukavat puitteet kävelylenkille, ja Helenius kehottaa kokeilemaan sitä yhdessä kaverin kanssa.

Heleniuksen mielestä sovellus kannustaa liikkumaan ja tarjoaa kiinnostavia etuja.

Teksti: Aino Koivisto
Kuvat: Pekka Paasio ja Aino Koivisto

Kaupunginosa/Alue: