Kun Katarina Jagellonica saapui Turun linnan hoviin, hän toi mukanaan aterimet, joihin kuului Suomen ensimmäinen haarukka. Nyt 500 vuotta myöhem­min ympyrä sulkeutuu, kun Turun linnassa julkistetaan korutaiteilija Matti Hyvärisen suunnit­telema uusi Surrealistiset aterimet -sarja.

Matti Hyvärinen on suunnitellut aterinsarjan tilaustyönä Ted Wallinin pitämän Art Bank -gallerian Salvador Dalí -illallisia varten. Wallin kertoo Hyvärisen aterinten täydentävän Dalí-henkisen illallisen erinomaisesti.

- Yhdessä Matti Hyvärisen kanssa luodut ainutlaatuiset aterimet vievät ruokailun kulinaristisen atavismin tasolle, jossa esteettisyydestä on tehty pääruoka, Wallin sanoo.

Art Bank on ainut yksityinen surrealistitaiteilija Salvador Dalín pysyväisnäyttely Pohjoismaissa. Näyttelyssä Dalín elämä ja taide esitellään vierailijan mielikuvitusta ja todellisuutta haastaen. Art Bankin erikoisuutena ovat Salvador Dalí -yksityisillalliset, joiden tunnelmaa kuvaillaan sanoilla ”surrealistisen juhlava”.

- Matti Hyvärisen surrealistiset aterimet ovat erinomainen esimerkki hänen hämmästyttävästä kyvystään luoda ennennäkemättömiä luomuksia. Aterinsarjassa aistii Neljännen Ulottuvuuden läsnäolon, sanoo Sirokorun Toni Hyvärinen.

Kaarinassa toimivan Sirokorun Matti Hyvärinen on Suomen kansainvälisesti palkituin korumuotoilija, jonka tuotanto on vuosikymmenten aikana levinnyt ympäri maailman. Hyvärisellä on ollut yli sata näyttelyä lukuisissa maissa. Pitkän uransa aikana hänet on opittu myös tuntemaan korualan kehittäjänä ja pioneerina joka erityisesti ottaa huomioon luontoa varjelevat valmistustavat mm. EcoAct-hopean käytön.

Paraisilla toimiva Art Bank on avattu helmikuussa 2014 ja se esittelee näyttelyssään Salvador Dalín taidetta. Ylellisen värikkäästi sisustetussa galleriatilassa esillä on 80 teosta: maalauksia, veistoksia, huonekaluja ja muita esineitä. Galleria esittelee vaihtuvia näyttelyitä myös muilta vierailevilta taiteilijoilta. Art Bank on suosittu ryhmäretkikohde ja se on saanut Visit Turun vuoden 2015 Matkailun Oskari -palkinnon.

Art Bankin Dalí-yksityisillalliset ovat tilattavissa ryhmille Visit Turun myyntipalvelusta tai suoraan Art Bankista.

Lue lisää aterinsarjasta:

Lisätietoja: