Uusin Turku lautasella -kirja esittelee kymmenen turkulaista ravintolaa resepteineen. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi mukana on katsaus ruokapääkaupunki Turun ruokakulttuurin historiaan.

Turku lautasella 3 esittelee kaikkiaan kymmenen ravintolaa. Mukana on sekä uusia tulokkaita että vanhoja perinteisiä paikkoja. Jokainen kirjan ravintola paljastaa omat suosikkireseptinsä, joten kirjasta löytyy noin kolmekymmentä reseptiä niin alku-, pää, kuin jälkiruokiinkin.

Turussa eletään tällä hetkellä ennennäkemätöntä ravintolabuumia. Kaupunkiin on saatu kevään 2017 aikana valtava määrä uusia paikkoja ja ravintolaelämä levittäytyy ydinkeskustasta sekä Tuomiokirkon että Aurajoen alajuoksun suuntaan. Mukaan sivuille on saatu Turun uusimpia ravintoloita, kuten vierasvenesataman kylkeen rakentunut Nooa ja historialliseen maisemaan tuomiokirkon kupeeseen avautunut Roster Turku.

Kirjasta löytyvät myös turkulaisten suosikit, saaristolaishenkistä ruokaa Forum Marinumilla tarjoileva Göran, herkkusuiden rakastama Ludu sekä Michelin-oppaaseenkin päässyt Kaskis. Kaskiksen legendaarinen kalaympyrä on päätynyt myös kirjan kansikuvan annokseksi.

Turun pitkää ravintolaperinnettä edustavat viisi klassikkopaikkaa, joilla on oma asemansta turkulaisten sydämissä ja vatsoissa. Näitä edustavat vuodesta 1894 toiminut Börs, Turun vanhin kellariravintola Brahen Kellari, saman omistajaperheen yli 40 vuoden ajan pitämä Pippurimylly, klassinen klubiravintola Suomalainen Pohja sekä remontin myötä uuteen kukoistukseen noussut Turun kauppahalli ravintolamaailmoineen. Kauppahallin resepteistä vastaavat Turun vanhin sushiravintola Kado Sushi, kasvisruoallaan turkulaiset valloittanut Roots Kitchen ja Suomen paras leipomo -tittelin voittanut MBakery.

Turku lautasella 3 -kirjan on kirjoittanut Visit Turun ruokalähettiläs, ruokatoimittaja Heli Nieminen ja kuvannut valokuvaaja Riitta Salmi. Ulkoasusta vastaa ad Kati Kivelä ja kirjan on tuottanut päätoimittaja Riitta Monto. Kirjaan sisältyy katsaus Turun ruokakulttuuriin viimeisen sadan vuoden ajalta. Suomen juhlavuoden kunniaksi toimitetun osuuden on kirjoittanut toimittaja Eva Latvakangas.

Heli Niemisen mukaan kirjan valmistumisen takana on saumaton yhteistyö niin tekijöiden kesken kuin mukana olevien ravintoloiden kanssa. Niemisen mukaan kirja on ajan kuva. Siitä, millaisella intohimolla ravintolat työtä tekevät, mitä he osaavat ja siitä, millainen ruokakaupunki Turku on juuri nyt. 

Miten syntyi kirjan kansi? Katso video täältä.

Turku lautasella 3 -kirjan maukkaaseen maailmaan pääset myös Visit Turku TV:n videolla.