Uusikaupunki

Rauhankatu 10
23500 Uusikaupunki
+358 50 420 5329, +358 50 420 5333
400-vuotissyntymäpäiviään juhliva Uusikaupunki on mielenkiintoinen matkakohde ympäri vuoden. Historialliset puutalokorttelit, meren läheisyys sekä monipuolinen tarjonta näkemisissä ja tekemissä luovat upeat puitteet niin lyhyelle kuin pidemmällekin vierailulle.

400 vuotta – 400 tapahtumaa

Suomi täyttää 100 ja Uusikaupunki 400 vuotta. Yhdessä tekemisen lisäksi juhlavuoden teemana on 400 vuotta ja 400 tapahtumaa. Syntymäpäivää vietetään torilla 19.4. Semmareitten tahdittamana. Kesäkauden avaa suurtapahtuma Minifarmi & Kukkamessut 20.–21.5. Merefestejä juhlitaan 10.–11.6. Nopperlan Antiikkimarkkinoilla 1.–2.7. meklaroi lauantaina itse huutokauppakeisari Aki Palsanmäki. Suomen huippuartisteja kuullaan Karjurockissa 13.–15.7. Crusell-musiikkiviikolla 22.–29.7. huomioidaan Ruotsin, Venäjän ja Viron merkitys Suomen kulttuurielämässä teemalla ”Rakkaat naapurit”. Puutalokodit avautuvat kaikelle kansalle 2.–3.9. ja sitä seuraavana viikonvaihteena 8.–9.9. nautitaan vauhdin hurmasta SM-rallin merkeissä. Tul toril – Uki 400 -teematoritapahtumat viihdyttävät kesälauantaisin ja Pakkahuoneen iltatorit kesäkeskiviikkoisin. Toreilla, kohteissa ja tapahtumissa on aina myös mukavaa ohjelmaa perheen pienimmille. Myllymuorin lasten seikkailuretkillä jahdataan heinäkuussa Mokeponeja. Uki 400 -katujuna puksuttaa jälleen keskikesällä ja uutta ovat junan kyydissä esitettävät teatteriesitykset. Keväällä Uudenkaupungin Teatterissa nähdään kantaesityksenä hilpeä komedia LOMA. Esitykset jatkuvat kesällä Lentävän Lokin kesäteatterissa.

400 vuotta historiaa

Historian havinaa voi aistia tupakkatehtailijan entisessä kodissa, Wahlbergin museotalossa. Suomen laajimman Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa riittää nähtävää. Hauskaan ja todentuntuiseen tarinaan sekä toimintavapaisiin koneisiin voi tutustua Bonk-museossa, jossa on oma ”Lasten keksimö”. Pienpanimoperinteitä vaalii palkittu Vakka-Suomen Panimo. Naivistitaiteilija Raija Nokkalan ja hänen miehensä Pentti Nokkalan Taidetalo Pilvilinna on värikäs, hauska ja omaperäinen taidekokemus.

Kiehtova saaristo

Kaupunginlahti rantabulevardeineen houkuttelee meren äärelle. Sen rannalla sijaitsee myös suosittu Pakkahuoneen vierassatama. Meriristeilyjä järjestetään Selkämeren kansallispuistoalueella sijaitseville Isonkarin majakkasaarelle ja Katanpään linnakesaarelle. 130-vuotta vanhan kaljaasi Olgan matkassa voit purjehtia Katanpäähän tai osallistua lasten Merirosvoristeilyille sekä aikuisten Piraatti Perjantaille. Viihtyisän M/S Kertun kyydissä pääset majakkamatkalle, linturetkelle tai viettämään iltaa tietokilpailun merkeissä. Hylkyretkillä vieraillaan kaupungin edustalla uponneiden vanhojen purjelaivojen hylyillä. Velhoveden rengastiellä pääset saaristoon vaikkapa polkupyörällä, ilman venettä tai huolta lautta-aikatauluista. Tämän takaa saarten lomitse rakennettu tie pienine siltoineen.