Tom of Finland

Turku
Homokulttuurin tienraivaajana tunnettu Touko Laaksonen (1920‒1991) on mielenkiintoinen osa Suomen kulttuurihistoriaa. Huikean elämäntyönsä myötä Touko Laaksonen on tänä päivänä Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia taiteilijoita, Tom of Finland hyvin tunnettu brändi ja hänen taiteensa edelleen vertaansa vailla.

Turun seudulta Kaarinasta maailmalle lähteneen taiteilijan perintö näkyy Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmassa Turussa vuonna 2017 monella tapaa. Turun Kaupunginteatteri kantaesittää Tom of Finland -musikaalin ja Wäinö Aaltosen museossa voi nähdä Touko Laaksosen elämästä ja elämäntyöstä kertovan Touko Laaksonen – Tom of Finland / Musiikista ja miehistä -näyttelyn. Elokuvateattereissa ympäri maan pyörii parhaillaan myös Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland -elokuva, joka sai ylistävän vastaanoton mm. Göteborgin elokuvajuhlilla tammikuussa. Elokuvan tekemisen vaiheista ja taustoista kertova ainutkertainen näyttely Behind the Scenes: Tom of Finland Movie on puolestaan nähtävillä Turun Logomossa. Lisäksi Touko Laaksosen elämään tutustuttaa myös Visit Turun opastettu kierros ryhmille.

Touko Laaksonen – Tom of Finland / Musiikista ja miehistä -näyttely

Wäinö Aaltosen museo
Näyttely on päättynyt 19.3.2017.

Tom of Finland -musikaali

Turun Kaupunginteatteri 6.5. asti
Esitys on tekstitetty englanniksi.

Turun Kaupunginteatterin musikaali Tom of Finland kertoo Laaksosen matkan Tom of Finlandiksi. Se näyttää kaarinalaisen opettajaperheen lahjakkaan, omalaatuisen pojan tien maailman tunnetuimmaksi suomalaistaiteilijaksi. Mieheksi, joka piirsi fantasiansa niin tosiksi, että miljoonat miehet löysivät itsensä ja seksuaalisuutensa ja enemmänkin: Tomin piirrokset antoivat heille syyn avata silmänsä aamulla. Enemmistölle Laaksosen työt raottivat verhoa maailmaan, joka siihen asti oli ollut tuntematon, varjoissa, jopa kielletty ja rangaistava.

Behind the Scenes: Tom of Finland Movie -näyttely

Logomo 13.8. asti
Avoinna: 23.2.–4.6. ti–su 11–19 ja 5.6.–13.8. ma–su 11–19

Behind the Scenes: Tom of Finland Movie -näyttely päästää katsojat kulissien taakse ja tarjoaa ikkunan elokuvan teon maailmaan. Dome Karukosken ohjaama kansainvälinen elämäkertaelokuva kertoo inspiroivan tarinan taiteilija Touko Laaksosesta eli Tom of Finlandista, joka muutti maailmaa piirtämällä. Turun Logomossa on nähtävillä elokuvan rekvisiittaa, puvustusta, lavastusta, making of -valokuvia ja tekijöiden videohaastatteluja. Näyttelyn sisältö soveltuu koko perheelle ja tila on esteetön.

ToF – pintaa syvemmältä -keskustelutilaisuuksia

Logomo-teatterin sisääntuloaulan kahvilanurkkaus

Laajempi yleinen tietämys Tom of Finlandista on jäänyt julkisessa keskustelussa vähälle, vaikka hänen ympärilleen on kehkeytynyt parin viime vuoden aikana vahva kaupallinen brändäys ja tuotteistaminen.  Miten ja miksi Tom of Finland on nyt niin pinnalla? Muun muassa siitä on mahdollista kuulla tilaisuuksien mittaan erilaisia tulkintoja. Tilaisuutta koordinoiva Suomen Queer-tutkimuksen seura perustelee keskustelutilaisuuksien järjestämistä siitä lähtökohdasta, että uusista Tom of Finland -aiheisista produktioista huolimatta on edelleenkin tarvetta ja tilaa asiantuntevaan ja syvälliseen näkökulmaan Tom of Finlandin taiteeseen.

Keskustelutilaisuudet ja aikataulu

  • 23.3. klo 16.30 ”Kuinka nahkamies puhkesi laulamaan” – ajatuksia ja taustoja ToF-musikaalin tekijöiltä
    Tom of Finland -musikaalin ohjaaja, koreografi Reija Wäre & käsikirjoittaja, ohjaaja Tuomas Parkkinen
  • 6.4. klo 16.30 ”Kaikkien Tomppa?”
    FT, kulttuuria kaikille -palvelun toiminnanjohtaja Rita Paqvalen & FT, tietokirjailija Harri Kalha
  • 27.4. klo 16.30 ”Touko Laaksonen, mies nimimerkin takana”
    FM, historioitsija Kati Mustola

Tom of Finland -elokuva

Turun Kinopalatsi 24.2. alkaen

Dome Karukosken Tom of Finland -elokuva on enemmän kuin yhden taiteilija elämäkerta. Se on suomalainen sankaritarina – tarina rohkeudesta, rakkaudesta ja vapaudesta.

Touko & Tom Turussa -opastettu kierros

tilattavissa Visit Turusta 13.8. asti
Opastuskielet: suomi, ruotsi tai englanti.

Visit Turun kautta on varattavissa opastettu Touko & Tom Turussa -kierros, jonka aikana kuullaan tarinoita Toukon lapsuudesta ja sen aikaisesta Turusta. Kierroksella nähdään hänen elämäänsä kiinteästi liittyneitä paikkoja ja samalla pohditaan sitä, mikä merkitys Toukolla ja hänen edustamillaan arvoilla on tämän päivän Turussa. Kierros päättyy Behind the Scenes: Tom of Finland Movie -näyttelyyn.

Hotellipaketit

Tom of Finland -tuotteet

Logomon Behind the Scenes -näyttelyn yhteydessä sijaitsevasta kaupasta on saatavilla Tom of Finland -matkamuistoja kuten kasseja, kangasmerkkejä, Finlaysonin ToF-lakanoita sekä elokuvan Puvustamon tekemiä nahkatuotteita. ToF-tekstiilejä löytyy myös Finlaysonin myymälästä Hansakorttelista (Eerikinkatu 15). Suomen parhaaksi leipomoksi valittu turkulainen MBakery on myös luonut oman Tom of Finland -leivoksensa.