Åbo Svenska Teaterhus invigdes för 180 år sedan, år 1839. Svenska inhemska teatern (SIT) grundades år 1894, för att garantera konstnärlig verksamhet i teaterhuset baserad på inhemska, finlandssvenska krafter. SIT satsade på det finlandssvenska scenspråket på ett nytt sätt och anställde finlandssvenska skådespelare. Detta alltså för 125 år sedan. Dittills var scenspråket rikssvenska och finlandssvenska kunde användas om man spelade roller som fyllbultar, bondtölpar eller personer med funktionsnedsättning. År 1919 ändrade man SITs namn till Åbo svenska teater, exakt för 100 år sedan.

Teatern uppmärksammar sina märkesår genom några evenemang. På själva födelsedagen 21.1.2019 ordnas allsång med Thomas Lundin och Calle Pettersson på Stora scenen. Teatern ger ut en väggkalender för år 2019 med bilder och texter som berättar om detaljer i det 180 år gamla teaterhuset.  Den 13.3.2019 ordnas tillsammans med blodtjänst igen blodgivning på Stora scenen, med målsättningen att locka hela 180 donatorer.  

På våren kommer komedin Främlingen upp på repertoaren. Den spelas både hemma på Stora scenen och på turné och har också sin premiär på en av turnéorterna, Karis 17.1.2019.  Den blyga Charlie har svårt att tala med okända människor och låtsas därför vara utlänning. Det leder till att folk ignorerar honom och han får höra hemligheter som inte är ägnade för utomståendes öron. Charlie blir inblandad i ett händelseförlopp som inte längre går att kontrollera. Främlingen är en uppdaterad och aktuell version av 1980-talets stora succékomedi Kom igen, Charlie! Främlingen spelas både på turné och på Stora scenen. Pjäsen regisseras av Arn-Henrik Blomqvist och scenografin och dräkterna designas av Mimmi Resman. I rollerna spelar Samuel Karlsson, Amanda Nyman, Monica Nyman, Ingemar Raukola. Anders Slotte, Jerry Wahlforss samt Bror Österlund.

Klassikern Jane Eyre fortsätter spela på Stora scenen fram till 9.2.2019. Pjäsen har gjorts på ett lekfullt, roligt och annorlunda sätt, där Jane är både skör och kaxig . Det finns girlpower i föreställningen.

Den flerspråkiga, charmerande och färgsprakande danssagan Snödrottningen spelas ännu tre gånger på det nya årets sida.

VEM?, den lilla föreställningen om de stora känslorna fortsätter turnera på daghem och förskolor och spelas även två gånger på Studion på våren. Stina Wirséns Vem-djur är gulliga och färgglada men det som syns utanpå är inte alltid det som finns inuti.

Våren är även fylld av gästspel

På Tiljan ordnar Flame Jazz med fyra kvällskonserter. Julia Korkman och Claes Andersson sjunger tillsammans i sin konsert Kvar i mig. Enorma ettan är en fascinerande fysisk teaterföreställning om ett par som skiljer sig. YLEs Eftersnack live sänds inför publik från Tiljan i mars.  De 7 dödssynderna är en kväll där Cornelis Vreeswijks musik och texter tolkas på både svenska och finska av Sauli Luttinen med trio.

På Studion spelas The Chess Player. Nazisternas fånge Dr. B överlever genom självförvållad schitsofreni och schackspel. Richard McElvain gestaltar Stefan Zweigs klassikerroman SchackRabbinens katt är en musikfylld dockteaterföreställning om frihet, tillhörighet och samexistens.

På Stora scenen firar Turku Jazz Festival sitt 50-årsjubileum med en festlig konsert med Eero Koivistoisen kvartetti -69 och Billy Cobham´s Crosswinds Project. Fantasioperan Tomtebobarnen är en familjeföreställning fylld av äventyr, spänning, humor, romantik och dans. I konserten från Les Misérables till Star Wars spelar Akademiska Orkestern världens bästa filmmusik. Susanna Leinonen Company återvänder med sitt färska uruppförande Nasty som prisats till skyarna av recensenterna och samlat fullsatta salar. I Humorlandskampen tävlar igen de bästa förmågorna inom svenskspråkig stand up.

Biljetterna till hela vårens repertoar kommer till salu på tisdag 27.11.

Tilläggsinformation:

Foto: Pette Rissanen