Åbo fylls återigen av sommarevenemang längs Aura ås vackra stränder. Utbudet är mångsidigt: i stadens sommarprogram ingår bland annat idrott i världsklass, populär matkultur, utländska och inhemska toppartister samt färggranna medeltida Åbo.

Paavo Nurmi-festivalen

3.6 Paavo Nurmi-sportdagen
4.6 Paavo Nurmi Master/Junior Games
5.6 Paavo Nurmi Games
18.8 Paavo Nurmi Marathon

Paavo Nurmi-festivalen hedrar minnet av Paavo Nurmi under en festivalvecka i Åbo. I festivalen ingår olika evenemang, allt från den internationella friidrottstävlingen för elitidrottare Paavo Nurmi Games till Paavo Nurmi-sportdagen för hela familjen och Paavo Nurmi Marathon i augusti.

Olohuone 306,4 km² – festival för urban konst

7–9 juni

Olohuone 306,4 km² är ett evenemang för urban konst som förenar olika konstarter och är öppet för alla. Evenemanget ger stadsborna möjligheten att uppleva konst på överraskande platser och i nya situationer. Olohuone (sv. vardagsrum) vill locka människor till att vara en del av konstverket och se den urbana miljön med nya ögon. Alla evenemang under festivalen är avgiftsfria, men vissa kräver förhandsanmälan.

Voimistelun Suomi Gymnaestrada

7–10 juni

Evenemanget Voimistelun Suomi Gymnaestrada samlar 10 000 gymnaster och tusentals besökare och åskådare i Åbo för att njuta av motionens glädje. Det stora gymnastikevenemanget bjuder på puls, passion och glädje – med stämningen i topp. Under evenemanget utlovas gymnastikuppträdanden på planer, i hallar och på utomhusscener, klasstävlingar, uppvisningar, möjligheter att pröva på gymnastik, utbildningar, kvällsprogram och trevlig stämning. Fantastiska upplevelser för alla som motionerar i gymnastikföreningar, från motionärer till elitidrottare.

Saaristo Open

8–9 juni

Saaristo Open öppnar festivalsommaren i S:t Karins för nionde gången. I år stiger Apulanta, Kaija Koo, Juha Tapio och åtskilliga andra finländska toppartister upp på scenen. Festivalen har ingen åldersgräns, och den ordnas på Hovirinta strand nära S:t Karins centrum. Det är lätt att ta sig till festivalen från Åbo till exempel med festivalbussen.

Nypotatisfestivalen

15–16 juni

Nypotatisfestivalen i Åbo hyllar nypotatisen för åttonde gången på Bryggerirestaurangen Skolans gård. Festivalen hyllar Finlands enastående nypotatis genom att bjuda på potatisrätter i gott sällskap späckat med ett glatt program.

Medeltidsmarknaden

28 juni – 1 juli

Medeltidsmarknaden på Gamla Stortorget är Finlands största medeltids- och forntidsevenemang. I hjärtat av medeltida Åbo skapas en förtätad torgstämning av rader av marknadsstånd där inhemska och utländska försäljare bjuder ut mångahanda hantverk och medeltida delikatesser. Musikanternas sång, lekarnas dans, narrarnas stoj och andra roliga och muntra nöjen leder hela familjen till medeltida Åbo.

Ruisrock

6–8 juli

Den traditionella och ytterst populära musikfestivalen Ruisrock ordnas i natursköna Runsala folkpark. Det bjuds på tre dagar fyllda av musik, konst, sysselsättning, överraskningar och glad samvaro. 2017 hade Ruisrock rekordartat många besökare då 105 000 personer besökte festivalen, och årets festival är redan slutsåld – tidigare än någonsin förr. Fastän du inte skulle ha en biljett kan du ändå uppleva Ruisrock-stämningen till exempel i stadens centrum som vimlar av folk tack vare de tusentals festivalgästerna.

Tornerspel på Åbo slott

9–15 juli

För första gången sedan forntida Europa kan man se äkta tävlingar i flera historiska kampsporter samtidigt på samma ställe när Åbo slotts tornerspel tar över Slottsparken. Torneringen, som i år ordnas för tredje gången, har nu utvidgats till Europamästerskap. Man kan se kamper till fots eller på häst hela veckan, och evenemanget kulminerar i söndagens final. Hela slottet vaknar till liv under tornerspelen, med marknad och temarundturer. Fritt inträde till tornerspelsområdet och marknaden. 

Down By The Laituri

25–28 juli

Down By The Laituri samlar toppartister från Finland, heta band och massvis med musiksugna besökare. Den traditionella stadsfestivalen intar övre plan i Idrottsparken under sista helgen i juli varje år. I år står legendariska Tom Jones på scenen, och dessutom uppträder flera finländska favoriter, bl.a. Paula Koivuniemi, Sanni och Suvi Teräsniska.

Turku Food & Wine Festival

26–28 juli

Food & Wine Festival flyttar igen in på det marina museet Forum Marinums och restaurang Görans gård som vallfärdsmål för finsmakare och alla som älskar kvalitetsviner och hantverkaröl. I festivalen deltar bland annat restaurangerna Smör, Gustavo, Tres samt pop up-restaurangen Antigone, ett nytt kollektiv som består av kvinnliga kockar. I gruppens kärna finns köksmästare och kockar som är bekanta från restauranger som SicaPelle, Kuurna, Juuri och det nyligen öppnade St. George-hotellets restaurang Andrea. Turku Food & Wine Festival erbjuder ett omfattande utbud kvalitetsviner från Europa och längre bort. Under festivalen kan man smaka på ett stort urval ekologiska viner och naturviner, och klassikerna har inte heller glömts bort.

Aura Fest

10–11 augusti

Aura Fest har under årens lopp blivit en självklar del av sommarevenemangen i Åbo. Sommaren 2018 är festivalen igen större och mer imponerande än någonsin tidigare. Finlands största rap-, hip hop-, pop- och R'n'B-artister samt de hetaste proffsen inom elektronisk musik kommer att uppträda på scenen i Kuppisparken. Flera stora utländska artister är också med.

Åbo musikfestspel

10–22 augusti

Under Åbo musikfestspel som ordnas i augusti uppträder internationella och finländska toppnamn inom klassisk musik i Åbo. Detta är både landets äldsta musikfestival som har ordnats utan avbrott sedan den grundades, och en av de mest framstående festivalerna för klassisk musik i Nordeuropa. Programmet bjuder på allt från stora orkestrar, opera och kammarmusik till solokonserter, jazz och konserter för hela familjen. Konserterna öppnar också dörrar till lokaler som allmänheten annars inte får besöka. Förutom konserthuset ordnas också konserter bl.a. vid Runsala varv och i Akademihuset som fyller 200 år.

Turku Animated Film Festival

29 augusti – 2 september

Turku Animated Film Festival, även kallad TAFF, är en ung och helt oemotståndlig internationell festival för animerad film i Åbo. Festivalen, som äger rum i Manillakvarteret och på andra platser i staden, är en riktig fest av animationskonst och kreativitet. I den internationella tävlingsserien presenteras fyndiga och kompromisslöst individuella animationsfilmer på under 30 minuter. Det övriga programmet omfattar omsorgsfullt kuraterade tematiska uppvisningar, workshoppar, diskussioner, utställningar och festligheter.

FightBack Run

1 september

FightBack Run är ett löparevenemang som arrangeras av den före detta elitidrottaren Pekka Hyysalo. I år ordnas evenemanget för femte gången. Pekka Hyysalo är en före detta freestyleåkare som kämpar med en hjärnskada och som knappt klarade av att gå för bara några år sedan. Hyysalo, som en gång helt förlorat rörelseförmågan, utmanar nu finländarna att ta ett steg mot ett aktivare liv. Under 2018 går FightBack Run av stapeln den första lördagen i september vid åstranden. Grundsträckan är 2,7 km och man kan springa den 1–8 gånger. Det finns också en sträcka på 300 meter för personer med funktionshinder. FightBack Run är gratis för personer med funktionshinder.

Konstrundan i Åboland

8–9 september

Under Konstrundan öppnar konstnärer, hantverkare och formgivare sina ateljéer för allmänheten. Under det två dagar långa evenemanget kan du besöka konstnärsateljéer längs kusten och suga i dig kreativitet, söka inspiration och väcka dina sinnen.  Konstrundan är en upplevelse för både besökaren och konstnären. Minnesvärda möten ger nya, fräscha idéer och tankar. Konstrundan-tidningen och evenemangets webbplats ger mer ingående information om konstnärerna, ateljéerna och programmet.

Nyckelord: