Filmdagen omvandlar staden 9.9 till en filmscen när företagen runt om i Åbo erbjuder gratis filmföreställningar. Dagen kulminerar i utomhusföreställningen av filmen Tom of Finland vid Auraåstranden.

Idén med filmdagen är att filmvänner får njuta av gratis filmföreställningar under hela dagen runt om i staden bl.a. i restauranger och köpcentrum. Under dagen hinner man titta på flera filmer på flera olika ställen.

Dagen kulminerar i filmen Tom of Finland som berättar om S:t Karinsbon Touko Laaksonen och som också delvis filmats i Åbo. Filmen visas på Auraåstranden, på adressen Västra Strandgatan 17. Vita duken om 12 meter hängs på en restaurangbåt på östra stranden. Publiken tittar på filmen från västra stranden och det har reserverats ca 500 platser. Föreställningen börjar kl. 21.30, portarna öppnar redan kl. 20. Innan föreställningen berättar regissören Dome Karukoski om filmen och öppnar evenemanget.

Obs! Det är gratis inträde till föreställningen av Tom of Finland, men det behövs en biljett till föreställningen. Biljetten kan hämtas på stadsteaterns biljettförsäljning i saluhallen. Platserna fylls i ordningsföljd och man kommer in endast med biljetten. Vid evenemanget finns en toalett och Leipomo Rosten bjuder på smakbitar av knäckebröd. Om kvällen är kylig är det bra att ta med sig t.ex. en filt. Du får inte ta med dig alkoholdrycker, men det är tillåtet med picknickkorgen.

Arrangera en filmföreställning hemma

Filmdagen är ett enastående stadsevenemang där alla filmföreställningar bjuds av samarbetspartner och är alltså gratis för tittarna. Under dagen visas filmer bl.a. på köpcentrum, bibliotek, konserthus och restauranger. Vem som helst kan arrangera filmföreställningar i Åboregionen: företag, föreningar, klubbar, kamratgäng och privata personer.

Elisa Viihde erbjuder möjligheten att gratis njuta av och bekanta sig med utbudet av underhållningstjänster. Du kan delta i filmdagen genom att klicka på ”arrangera filmföreställning”. Via e-post får du på fredagen en kod så att du kan titta på filmen hemma t.ex. på din dator. Om det blir problem, så kontakta per e-post: scene@turku.fi.

Arrangera filmföreställning eller bläddra bland föreställningar: www.elokuvapaiva.fi

Evenemangets huvudarrangör är Scene som är en förening grundad av Åbo stad, Yrkeshögskolan och Slottsteatern rf.

Nyckelord: