Åbo nationalstadspark

Åbo
Åbo nationalstadspark är 15 kilometer grönområden, kulturhistoria och landsbygd längs med Aura å. Nationalstadsparken börjar vid byn Kurala där historien vaknar till liv, och fortsätter genom Finlands äldsta stadskärna till eklundarna i Runsala och ända fram till Erstans strand. Åbo nationalstadspark är kärnan i Åbo och den finländska stadskulturens vagga.

Det bästa sättet att röra sig i nationalstadsparken är att cykla eller vandra längs en 20 km lång slinga, som börjar vid Kurala bybacke och går genom byarna i den vackra landsbygden längs Auraådalen till staden. När du ser domkyrkans torn vet du att du närmar dig den historiska stadskärnan. Strax efter det förändras åstranden till en oas för urban rekreation. Här promenerar du i skuggan av åstrandens stora lövträd och kan beundra stadskärnans historiska parker och byggnader. När du kommer till Åbo slott har du redan kommit halvvägs. Efter det passerar du hamnen, som påminner om hur viktig sjöfarten och handeln har varit i stadens historia. När du kommit över bron till Runsala förstår du varför tusentals Åbobor kommer hit om och om igen på sin fritid. Ön, som förr var jaktmarker för hovet på Åbo slott, är ett grönt paradis med lummiga ekar och underbart vackra gamla trävillor.

Du hittar en cykelled med informationstavlor som går genom Åbo nationalstadspark i tjänsten Citynomadi, som fungerar med en app som du gratis kan ladda till mobilen. Andra fina vandringsleder i nationalstadsparken är Naturslingor i Runsala och Historiska parker i Åbo, som du också hittar i Citynomadi.

Åbo nationalstadspark är ett nätverk av historiskt värdefulla landskap: en uppfriskande helhet av kultur- och naturlandskap och rekreationsområden. Miljöministeriet fattade beslut om att grunda Åbo nationalstadspark i juni 2013.