Åbo musikfestspel 8–22/8 2019

Flera evenemangsplatser
Åbo
+358 262 0812

Tilläggsinformation

Under Åbo musikfestspel som ordnas i augusti uppträder internationella och finländska toppnamn inom klassisk musik i Åbo. Detta är både landets äldsta musikfestival som har ordnats utan avbrott sedan den grundades, och en av de mest framstående festivalerna för klassisk musik i Nordeuropa.

Programmet bjuder på allt från stora orkestrar, opera och kammarmusik till solokonserter, jazz och konserter för hela familjen. Internationellt kända kapellmästaren och cellisten Klaus Mäkelä är festivalens konstnärliga ledare. Den exceptionellt omfattande kammarmusikcykeln för samman toppmusiker kring temahelheter, allt från tankar kring den finländska själen till beskrivningar av fördömelse.

Festspelen begår en tjuvstart 2.6.2019, då internationella toppsolister tillsammans med barockensemblen Il Pomo d’Oro framför Händels Agrippina i konsertant version under ledning av dirigenten Maxim Emelyanychev. Vi får också höra barockmusik i augusti då Concerto Köln, en av Europas ledande barockensembler, tolkar kantater och sinfonia-verk av J.S. Bach tillsammans med barytonen Benjamin Appl.

Vid festivalen är den musikaliska bågen spänd från tidig musik till nyaste nytt. Vår residenstonsättare Sauli Zinovjev bidrar med ett uruppförande och en festivalfanfar. Den amerikanska sopranen Nadine Sierra och pianisten Eytan Pessen fortsätter med sin konsert festivalens recitalserie med internationella operastjärnor. Fransk-georgiska pianisten Khatia Buniatishvili imponerar med sin konsert i Sigynsalen. Vid Runsalavarvet bjuder André Wickström, Felix Zenger och Tommy Lindgren på en helhet som kombinerar standup, beatboxing och musik.

Poesi är inspirationen för såväl konserten med Shakespearetema som de två konserterna med Claes Andersson och Julia Korkman i Åbo slott. Hemkonserterna bjuder denna gång in på besök till bl.a. herrgårdarna Brinkhall och Qvidja, till Villa Solin och ärkebiskopens residens, att vandra i Erik XIV:s fotspår i Åbo slott samt hem till kommodoren.

Festivalen inleds med Åbo filharmoniska orkester och Klaus Mäkelä, som solister hör vi för första gången i Finland tenoren Ian Bostridge och sopranen Dorothea Röschmann. Festivalen avslutas med en gästspelskonsert med Mariinskijorkestern från S:t Petersburg och Valerij Gergijev, med Julian Rachlin som violinsolist.

Tilläggsinformation