Åbo konstmuseum

Auragatan 26
20100 Åbo
+358 2 262 7100
Åbo konstmuseums mångsidiga och högklassiga utställningar visar konstens fascinerande värld för dig, med allt från klassiker till den nyaste samtidskonsten. Utöver ett varierat utställningsprogram bjuder museet på mycket annat program och en vacker miljö för en trivsam samvaro.

Åbo konstmuseum har en av Finlands mest omfattande konstsamlingar, som också räknas som en av landets nationalklenoder. Tonvikten ligger på den finländska konstens guldålder vid sekelskiftet 1900. I samlingen ingår även självporträtt, finländsk surrealism och popkonst. Numera ingår omkring 7000 verk i museets samling och en del av samlingen visas kontinuerligt i museets tillfälliga samlingsutställningar.

Granitborgen i nationalromantisk stil som inrymmer Åbo konstmuseum är ett viktigt landmärke i Åbo, och är en sevärdhet i sin egen rätt. Byggnaden är ritad av professor Gustaf Nyström och då byggnaden stod färdig 1904 var den Finlands andra byggnad som hade ritats för att bli ett konstmuseum.

Titta in i mysiga Café Victor för en kopp kaffe eller för att äta lunch, sommartid är uteserveringen en av stadens bästa med en vy över staden. Besök också museibutiken Muusa, där du kan köpa allt möjligt smått, vackert och annat du behöver.