Lieto

Kirkkotie 13
21420 Lieto
+358 2 487 3300

Lisätietoja

Varsinais-Suomen suurimmassa maaseutupitäjässä on historiaa, kulttuuria ja matkailukohteita moneen makuun.

Liedon keskustassa sijaitsee yli 500-vuotias Pyhän  Pietarin kirkko, jossa voit ihailla muun muassa paikan päältä löydettyjä keskiaikaisia puuveistoksia. Yli satavuotias alttaritaulu on Eero Järnefeltin maalaama.
 
Liedon hienoimpia nähtävyyksiä on Vanhalinnan museo- ja kulttuurikeskus, joka on Turun yliopistolle vuonna 1956 lahjoitettu kulttuurihistoriallisesti arvokas kartanokokonaisuus.

Vanhalinnan mahtavalla Linnavuorella toimi muinainen puolustuslinnake, ”vanha linna”, ennen ”uuden linnan” eli Turun linnan rakentamista. Vuoren kupeessa Aurajoen ja vanhan Hämeen Härkätien liittymäkohdassa sijaitsee idyllinen kartano puistomaisine pihapiireineen. Matkaa Turkuun on vain seitsemän kilometriä. Linnavuoren laelta avautuvat huikeat näkymät Aurajokilaakson kansallismaisemaan. 
    
Vanhalinnan pysyvät näyttelyt johdattavat kävijän menneen ajan kartano- ja maalaiselämään sekä alueen rikkaaseen esihistoriaan. Museossa on vaihtuvia näyttelyitä sekä useita opastauluin ja mobiiliopastein varustettuja kulttuuri- ja luontopolkuja. Lisäksi kesäkahvilasta voi vuokrata soutuveneitä Aurajoelle.

Nautelankosken museo kutsuu kävijän matkalle Liedon menneisyyteen. Perusnäyttelyiden aikajana alkaa 5 000 vuoden takaa kivikauden metsästäjä–keräilijöiden kulttuurista. Kotiseutumuseo ja 200-vuotias vesimylly kertovat talonpoikaisesta elämäntavasta. Kauden kulttuurihistorialliset näyttelyt esittelevät jatkosotaa valokuvin sekä lasin historiaa.

Nautelankosken suojeltuja rantalehtoja kiertää luontopolku. Alueella sijaitsee myös Kukkarkosken kivikautinen asuinpaikka- ja kalmistoalue.

Lisätietoja