Laivanrakentajien Turku

Turku
Turku on laivanrakentajien kaupunki, jonka telakalla on huhkinut niin presidenttimme Mauno Koivisto, kuin perheiden työmiehet ja -naiset useammassa sukupolvessa. Turun telakan kohtalo oli jo vaakalaudalla, mutta tällä hetkellä Meyerin Turun telakan tilauskirja on täynnä pitkälle tulevaisuuteen ja alueelle virtaa uutta työvoimaa.

Laivanrakennuksen monivaiheiseen ja vaikuttavaan historiaan Turussa ja koko Suomessa johdattaa Forum Marinumin marraskuussa 2017 avattu Suomalainen laivanrakennus -näyttely. Se havainnollistaa laivanrakentajien työn, alusten ja niiden rakennusmenetelmien kehitystä keskiajalta nykypäivään. Kiinnostavia näkökulmia luodaan myös maailmalla mainetta saaneeseen suomalaiseen laivasuunnitteluun. 

Turkulaiseen telakkateollisuuteen ja maailman suurimpien risteilyalusten rakennuspaikkaan pääsee tutustumaan Visit Turun järjestämillä Meyer Turku -telakkakierroksilla. Kierros esittelee Turun laivanrakennuksen menneisyyttä ja nykypäivää ensin merikeskus Forum Marinumilla ja sen jälkeen kiertoajelulla Meyer Turun telakalla. Kierroksia järjestetään kesällä 2018 kolmena päivänä viikossa. Ryhmille kierrokset ovat varattavissa Visit Turun myyntipalvelusta. Kierroksen kesto on noin 2,5 h. Ikäraja kierroksille on 15 vuotta.

Laivanrakennus on tänä päivänä paljon muutakin, kuin hitsauskipinöitä ja työhaalarien kahinaa. Se on high techia, innovaatioita, huipputason insinööriosaamista ja edelläkävijyyttä. Forum Marinumin näyttely sekä Meyer Turun ja Visit Turun järjestämät telakkakierrokset luovat yhdessä kiehtovan tarinan laivanrakentajien Turusta – sen historiasta ja tulevaisuudesta.

Merellisyyden muita ulottuvuuksia esittelee mm. Forum Marinumissa kesäkuussa 2018 avautunut näyttely ”Tuonnin turvaajat, viennin vartijat – Merivoimat yhteiskunnan turvana 100 vuotta”. Näyttely kertoo Suomen Merivoimien satavuotisesta historiasta ja erityisesti niiden yhdestä päätehtävästä: Suomen meriliikenteen turvaamisesta ja avustamisesta sodan ja rauhan aikana. Näyttelyn ajallinen rajaus ulottuu Suomen itsenäistymisen alusta, vuodesta 1918 nykypäivään.