Laivanrakentajien Turku

Turku
Turku on laivanrakentajien kaupunki, jonka telakalla on huhkinut niin presidenttimme Mauno Koivisto, kuin perheiden työmiehet ja -naiset useammassa sukupolvessa. Turun telakan kohtalo oli jo vaakalaudalla, mutta tällä hetkellä Meyerin Turun telakan tilauskirja on täynnä pitkälle tulevaisuuteen ja alueelle virtaa uutta työvoimaa.

Telakkateema ja laivanrakentajien tarinat näkyvät ja kuuluvat keväällä Turun kulttuuripuolella vahvasti: Turun Kaupunginteatteriin on rantautunut Stingin säveltämä Broadway-musikaali Viimeinen laiva, jota esitetään uusitussa teatteritalossa 18.4.2018 asti. Mikko Koukin ohjaama kertomus hiljenevältä telakalta olisi voinut olla tarina Turusta, jos olisi käynyt toisin.

Laivanrakennuksen monivaiheiseen ja vaikuttavaan historiaan Turussa ja koko Suomessa johdattaa Forum Marinumin marraskuussa 2017 avattu Suomalainen laivanrakennus -näyttely. Se havainnollistaa laivanrakentajien työn, alusten ja niiden rakennusmenetelmien kehitystä keskiajalta nykypäivään. Kiinnostavia näkökulmia luodaan myös maailmalla mainetta saaneeseen suomalaiseen laivasuunnitteluun. 

Turkulaiseen telakkateollisuuteen ja maailman suurimpien risteilyalusten rakennuspaikkaan pääsee tutustumaan Visit Turun järjestämillä Meyer Turku -telakkakierroksilla. Kierros esittelee Turun laivanrakennuksen menneisyyttä ja nykypäivää ensin merikeskus Forum Marinumilla ja sen jälkeen kiertoajelulla Meyer Turun telakalla. Kierrokset ovat varattavissa ryhmille Visit Turun myyntipalvelusta. Kierroksen kesto on noin 2,5 h. Ikäraja kierroksille on 15 vuotta.

Laivanrakennus on tänä päivänä paljon muutakin, kuin hitsauskipinöitä ja työhaalarien kahinaa. Se on high techia, innovaatioita, huipputason insinööriosaamista ja edelläkävijyyttä. Kaupunginteatterin musikaali, Forum Marinumin näyttely sekä Meyer Turun ja Visit Turun järjestämät telakkakierrokset luovat yhdessä kiehtovan tarinan laivanrakentajien Turusta – sen historiasta ja tulevaisuudesta.