Laivanrakentajien Turku

Turku
Turku on laivanrakentajien kaupunki, jonka telakalla on huhkinut niin presidenttimme Mauno Koivisto, kuin perheiden työmiehet ja -naiset useammassa sukupolvessa. Turun telakan kohtalo oli jo vaakalaudalla, mutta tällä hetkellä Meyerin Turun telakan tilauskirja on täynnä pitkälle tulevaisuuteen ja alueelle virtaa uutta työvoimaa.

Laivanrakennus on tänä päivänä paljon muutakin, kuin hitsauskipinöitä ja työhaalarien kahinaa. Se on high techia, innovaatioita, huipputason insinööriosaamista ja edelläkävijyyttä. Meyer Turun ja Visit Turun järjestämät telakkakierrokset, Forum Marinumin näyttely ja Kaupunginteatterin musikaali luovat yhdessä kiehtovan tarinan laivanrakentajien Turusta - sen historiasta ja tulevaisuudesta.

Turkulaiseen telakkateollisuuteen ja maailman suurimpien risteilyalusten rakennuspaikkaan pääsee tutustumaan kesällä Visit Turun järjestämillä Meyer Turku -telakkakierroksilla. Kierros esittelee Turun laivanrakennuksen menneisyyttä ja nykypäivää ensin merikeskus Forum Marinumilla ja sen jälkeen kiertoajelulla Meyer Turun telakalla. Kierroksia järjestetään läpi kesän torstaisin kello 15 ajalla 15.6.–17.8. Kierroksen kesto on noin 2,5 h ja hinta 30 eur / hlö. Ikäraja kierroksille on 15 vuotta. Varaukset kierroksille tehdään ennakkoon Visit Turun verkkokaupasta.

Merellisten tapahtumien kruunu on jo viidettä kertaa Turkuun saapuva The Tall Ships Races -tapahtuma, joka tuo suuret purjealukset kaupunkiin 20.–23.7. Mukaan on ilmoittautunut lähes sata alusta, joista yli 20 on suuria, A-luokan aluksia. Merellinen tunnelma yltää kaupungin keskustaan asti, kun laivat kiinnittyvät Aurajoen rannoille.

Viikkoa myöhemmin Turussa järjestetään pienempien purjeveneiden Classic Boats Regatta samaan aikaan DBTL-festivaalin ja Euroopan suurimman kansanperinnetapahtuma Europeaden (27.–30.7.) kanssa. Europeade värittää kaupungin kansallispukuisilla tanssijoilla, laulajilla ja soittajilla, jotka esiintyvät maksuttomilla lavoilla pitkin jokirantaa.

Telakkateema näkyy ja kuuluu syksyllä Turussa vahvasti myös kulttuuripuolella: Turun Kaupunginteatteriin rantautuu 15.9. Stingin säveltämä Broadway-musikaali Viimeinen laiva. Mikko Koukin ohjaama musikaali olisi voinut olla tarina Turusta, jos olisi käynyt toisin.

Myöhemmin syksyllä avataan merenkulkumuseo Forum Marinumin täysin uudistettu näyttely, jossa esiin nostetaan Turun telakkatyöläisten tarinoita. Näyttely kuvaa laivanrakennusmenetelmien ja -työn kehitystä aina keskiajalta nykypäivään, puisista purjealuksista erikoisaluksiin ja suuriin risteilijöihin. Kaupungin ylpeys Fregatti Suomen Joutsen on jo kesäksi upeassa kunnossa. Aluksen historiasta kertova näyttely ”Suomen Joutsenen viisi elämää” on uusittu ja se avataan yleisölle 27.5.

Kesän nostalginen ja turkulaisin terassiteatterinäytelmä Aurajoella vie katsojat 1900-luvulle. Aurajokea pitkin kohti Airistoa purjehtivat kaksi telakkatyöläistä, jotka unelmoivat parempien olojen tulevaisuudesta, omasta veneestä ja asunnosta Portsassa. TEHDAS Teatterin näytelmässä pääsee näkemään, millaista elämä oli ennen, kun työväestö oli suurimmaksi osaksi maaseudulta saapuneita, jotka asuivat alivuokralaisena suuren lapsiperheen keittiössä.