Turku täyttyy jälleen kesällä tapahtumista, joille Aurajokivarsi antaa Suomen parhaat puitteet. Tapahtumatarjonta on monipuolista: Turun kesässä nähdään muun muassa maailman luokan huippu-urheilijoita, maistellaan kovassa nousussa olevaa ruokakulttuuria, juhlitaan ulkomaisten ja kotimaisten kärkiesiintyjien tahtiin sekä sukelletaan keskiaikaisen Turun värikkääseen elämänmenoon.

Lisätietoja

Katso laajempi listaus kesätapahtumista:

Tapahtumat ja harrasteet löydät myös Turun seudun tapahtumakalenterista:

Paavo Nurmi Festivaali

3.6. Paavon Sporttipäivä
4.6. Paavo Nurmi Master/Junior Games
5.6. Paavo Nurmi Games
18.8. Paavo Nurmi Marathon

Paavo Nurmi Festivaali juhlistaa ja kunnioittaa Paavo Nurmen muistoa Turussa järjestettävillä festivaaliviikoilla. Festivaaliin kuuluu erilaisia tapahtumia kansainvälisten huippujen yleisurheilukilpailusta, Paavo Nurmi Gamesista, koko perheen Paavon Sporttipäivään ja elokuiseen Paavo Nurmi Marathoniin.

Olohuone 306,4 km² -kaupunkitaidefestivaali

7.–9. kesäkuuta

Olohuone 306,4 km² on kaikille avoin ja eri taiteenaloja yhdistävä kaupunkitaidetapahtuma, joka tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuden kokea taidetta yllättävissä paikoissa ja tilanteissa. Olohuone kannustaa ihmisiä osallistumaan taiteeseen ja näkemään asuinympäristönsä uusin silmin. Kaikki festivaalin tapahtumat ovat maksuttomia, mutta joihinkin edellytetään ennakkoilmoittautumista.

Voimistelun Suomi Gymnaestrada

7.–10. kesäkuuta

Voimistelun Suomi Gymnaestrada kerää Turkuun 10 000 osallistujaa sekä tuhansia kävijöitä ja katsojia nauttimaan liikunnan riemusta. Elämyksellisessä voimistelun suurtapahtumassa on iloa, sykettä ja intohimoa – ja fiilis kohdallaan. Tapahtumassa on luvassa voimisteluesityksiä kentillä, halleissa ja ulkolavoilla, luokkakilpailut, näytöksiä, kokeilumahdollisuuksia ja koulutuksia, iltaohjelmaa ja viihtymistä. Upeita elämyksiä on kaikille voimisteluseuroissa liikkuville kuntojumppaajista huippu-urheilijoihin.

Saaristo Open

8.–9. kesäkuuta

Festarikesän Kaarinassa jo yhdeksättä kertaa avaava Saaristo Open nostaa lavalle Apulannan, Kaija Koon, Juha Tapion sekä lukuisia muita suomalaisia suosikkiartisteja. Ikärajaton festivaali järjestetään Hovirinnan rannalla lähellä Kaarinan keskustaa, ja Turusta paikalle pääsee kätevästi vaikka festaribussilla.

Neitsytperunafestivaali

15.–16. kesäkuuta

Turun Neitsytperunafestivaali on varhaisperunan asialla jo kahdeksatta kertaa Panimoravintola Koulun pihalla. Festivaalilla ajetaan Suomen upean ja ainutlaatuisen varhaisperunan asiaa syömällä perunaruokia iloisessa seurassa ja letkeän ohjelman ryydittämänä.

Keskiaikaiset markkinat

28. kesäkuuta – 1. heinäkuuta

Keskiaikaiset markkinat on Turun Vanhalla Suurtorilla järjestettävä Suomen suurin keskiaika- ja muinaistapahtuma. Keskiaikaisen Turun sydämessä tiiviin toritunnelman luovat markkinakojujen rivistöt, joissa koti- ja ulkomaiset myyjät kauppaavat monenlaisia käsityötuotteita sekä keskiaikaisia herkkuja. Musikanttien laulun luritus, leikareiden tanssin töminä, narrien ilonpito sekä muut hauskat ja riehakkaat huvitukset johdattavat koko perheen kohti keskiaikaista Turkua.

Ruisrock

6.–8. heinäkuuta

Perinteinen ja huippusuosittu Ruisrock juhlitaan luonnonkauniissa Ruissalon kansanpuistossa. Luvassa on kolme päivää täynnä upeaa musiikkia, runsaasti taidetta ja tekemistä, yllätyksiä ja onnellista yhdessäoloa. Vuonna 2017 Ruisrock keräsi ennätykselliset 105 000 kävijää ja tämän vuoden festivaali on jo myyty loppuun – aiemmin kuin koskaan ennen. Vaikka ei lippua omistaisikaan, on Ruisrock-tunnelmaa mahdollista kokea vaikka kaupungin keskustassa, jossa riittää säpinää tuhansien festivaalivieraiden ansiosta.

Turun Linnan Turnajaiset

9.–15. heinäkuuta

Ensimmäistä kertaa sitten menneiden aikojen Euroopassa nähdään useiden historiallisten taistelulajien aitoja kilpailuja samassa paikassa yhtä aikaa, kun Turun linnan turnajaiset valtaavat Linnanpuiston. Kolmatta kertaa järjestettävät turnajaiset ovat tällä kertaa laajentuneet Euroopan mestaruuskilpailuiksi. Jalan ja hevosten selässä miteltäviä taisteluja voi seurata koko viikon, ja tapahtuma huipentuu sunnuntain finaaleihin. Kilpailun ajaksi linna herää eloon markkinoiden ja teemakierrosten myötä. Taistelu- ja markkina-alueelle on vapaa pääsy. 

Down By The Laituri

25.–28. heinäkuuta

Down By The Laituri -festivaali kokoaa yhteen Suomen kärkiartisteja ja -bändejä, sekä musiikista nauttivaa kansaa. Perinteinen kaupunkifestivaali juhlitaan vuosittain heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Urheilupuiston yläkentällä. Tänä vuonna lavalla nähdään legendaarinen Tom Jones, sekä suomalaisista suosikeista mm. Paula Koivuniemi, Sanni ja Suvi Teräsniska.

Turku Food & Wine Festival

26.-28. heinäkuuta

Food & Wine Festival muuttaa jälleen merimuseo Forum Marinumin ja ravintolan Göranin piha-alueen herkuttelijoiden sekä laatuviinien ja käsityöläisoluiden ystävien pyhiinvaelluskohteeksi. Mukana festivaaleilla ovat muun muassa ravintolat Smör, Gustavo, Tres sekä pop up -ravintola Antigone, joka on tuore naiskokkien kollektiivi. Ryhmän keskiöstä löytyvät keittiömestarit ja kokit ovat tuttuja huippuravintoloista kuten Sicapellestä, Kuurnasta, Juuresta sekä vasta-avatusta St. George hotellin ravintola Andreasta. Turku Food & Wine Festival tarjoaa kattavan valikoiman huippuviinejä Euroopasta ja sen ulkopuolelta. Tarjolla on iso kattaus luomu- ja naturalviinejä, klassikkoja kuitenkaan unohtamatta.

Aura Fest

10.–11. elokuuta

Paikkansa Turun tapahtumakesässä menneinä vuosina ottanut Aura Fest tulee kesällä 2018 jälleen suurempana ja näyttävämpänä kuin koskaan. Kupittaanpuiston lavalle nousevat Suomen kovimmat rap-, hip hop-, pop- ja R'n'B-artistit sekä kuumimmat elektronisen musiikin ammattilaiset. Mukana on myös todella kovia ulkomaalaisia vahvistuksia.

Turun musiikkijuhlat

10.–22. elokuuta

Turun musiikkijuhlat tuo elokuussa Turkuun kansainvälisiä ja kotimaisia klassisen musiikin huippunimiä. Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali on yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä klassisen musiikin festivaaleista. Luvassa on suuria orkesterikonsertteja, oopperaa, kamarimusiikkia, resitaaleja, jazzia sekä koko perheen elämyksiä. Musiikkijuhlien konsertit avaavat ovia myös tiloihin, joihin ei muuten pääse tutustumaan. Konserttitalon lisäksi tapahtumapaikkoina ovat mm. Ruissalon telakka sekä 200 vuotta täyttänyt Akatemiatalo.

Turku Animated Film Festival

29. elokuuta – 2. syyskuuta

Turku Animated Film Festival, tuttavallisemmin TAFF, on Suomen nuorin ja hurmaavin kansainvälinen animaatioelokuvafestivaali. Manillan tehdaskorttelissa ja ympäri kaupunkia toteutuva tapahtuma juhlistaa animaation taidetta ja luovaa mieltä. Festivaalin kansainvälinen kilpasarja esittelee rohkean omaperäisisiä, tinkimättömiä ja kekseliäitä alle 30 minuutin mittaisia animaatioelokuvia. Kilpasarjan lisäksi TAFFin ohjelmisto koostuu huolella kuratoiduista teemanäytöksistä, työpajoista, keskustelutilaisuuksista, näyttelyistä sekä tietenkin juhlallisuuksista.

FightBack Run

1. syyskuuta

FightBack Run on entisen huippu-urheilijan Pekka Hyysalon järjestämä juoksutapahtuma, joka juostaan tänä vuonna viidettä kertaa. Hyysalo on aivovamman kanssa taisteleva entinen freestylelaskija, joka vielä muutama vuosi sitten pystyi hädin tuskin kävelemään. Kerran liikuntakykynsä täysin menettänyt Hyysalo haastaa nyt suomalaiset ottamaan askeleen kohti aktiivisempaa elämää. Vuoden 2018 FightBack Run juostaan syyskuun ensimmäisenä lauantaina Aurajoen rantamilla. Perusmatkana on 2,7 km ja sen voi juosta 1–8 kertaa. Lisäksi mukana on 300 metrin matka liikuntarajoitteisille, joille osallistuminen FightBack Runiin on maksutonta.

Konstrundan - Turunmaan taidekierros

8.–9. syyskuuta

Konstrundanin aikana taitelijat, käsityöläiset ja muotoilijat avaavat työhuoneensa yleisölle. Kahtena Konstrundan-päivänä voit vierailla rannikkoalueiden taitelijoiden työhuoneissa ja imeä itseesi luovuutta, etsiä inspiraatiota ja herättää aistisi. Konstrundan on elämys niin kävijöille kuin taiteilijoille. Ikimuistoiset tapaamiset antavat uusia ajatuksia ja ideoita – mieli virkistyy. Konstrundanin lehti ja tapahtuman kotisivut antavat lisätietoja taiteilijoista, työhuoneista ja ohjelmasta.

Stand Up, Turku!

27.–29. syyskuuta

Iloinen tapahtumakesä on hyvä päättää nauraen Suomen suosituimmalla stand up -komiikkaan keskittyneellä festivaalilla, joka järjestetään jo 12. kerran. Festivaali kokoaa Turkuun suomalaisia eturivun stand up -koomikoita: mm. Ilari Johanssonin, Ali Jahangirin, André Wickströmin, Eeva Vekin ja Jukka Lindströmin.

Asiasanat: