Turku täyttyy jälleen kesällä tapahtumista, joille Aurajokivarsi antaa Suomen parhaat puitteet. Tapahtumatarjonta on monipuolista: Turun kesässä nähdään muun muassa maailman luokan huippu-urheilijoita, koetaan makuelämyksiä useissa ruokatapahtumissa, juhlitaan kärkiesiintyjien tahtiin sekä sukelletaan keskiaikaisen Turun värikkääseen elämänmenoon.

Katso laajempi listaus kesätapahtumista:

Tapahtumat ja harrastukset löydät myös Turun seudun tapahtumakalenterista:

Paavo Nurmi Festivaali

8.-9.6. Paavon Sporttipäivä
10.6. Paavo Nurmi Master/Junior Games
11.6. Paavo Nurmi Games
17.8. Paavo Nurmi Marathon

Paavo Nurmi Festivaali juhlistaa ja kunnioittaa Paavo Nurmen muistoa Turussa järjestettävillä festivaaliviikoilla. Festivaaliin kuuluu erilaisia tapahtumia kansainvälisten huippujen yleisurheilukilpailusta, Paavo Nurmi Gamesista, koko perheen Paavon Sporttipäivään ja elokuiseen Paavo Nurmi Marathoniin.

Olohuone 306,4 km² -kaupunkitaidefestivaali

6.-8.6.2019

Olohuone 306,4 km² on kaikille avoin ja eri taiteenaloja yhdistävä kaupunkitaidetapahtuma, joka tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuden kokea taidetta yllättävissä paikoissa ja tilanteissa. Olohuone kannustaa ihmisiä osallistumaan taiteeseen ja näkemään asuinympäristönsä uusin silmin. Kaikki festivaalin tapahtumat ovat maksuttomia, mutta joihinkin edellytetään ennakkoilmoittautumista.

Saaristo Open

7.–8.6.2019

Festarikesän Kaarinassa jo kymmenettä kertaa avaava Saaristo Open nostaa lavalle Kaija Koon, Juha Tapion sekä lukuisia muita suomalaisia suosikkiartisteja. Ikärajaton festivaali järjestetään Hovirinnan rannalla lähellä Kaarinan keskustaa, ja Turusta paikalle pääsee kätevästi vaikka festaribussilla.

Neitsytperunafestivaali

14.–15.6.2019

Turun Neitsytperunafestivaali on varhaisperunan asialla jo 9. kertaa Panimoravintola Koulun pihalla. Festivaalilla ajetaan Suomen upean ja ainutlaatuisen varhaisperunan asiaa syömällä perunaruokia iloisessa seurassa ja letkeän ohjelman ryydittämänä.

Turun Kesäteatteri: Robin Hood

Esitykset 11.6.−16.8.2019, ensi-ilta 13.6.2019

Leikkisä ja musiikkipitoinen koko perheen seikkailu viihdyttää läpi kesän Vartiovuoren näyttämöllä. Näytelmän on ohjannut Jukka Kittilä.

Samppalinnan Kesäteatteri: Perjantai on pahin

Esitykset 13.6.−16.8.2019, ensi-ilta 19.6.2019

Disneyn taika saapuu Turkuun, kun uusi Disney-musikaali saa Euroopan ensi-iltansa Samppalinnan Kesäteatterissa. Musikaali pohjautuu samannimiseen Disneyn menestyselokuvaan, ja se kertoo äidistä ja tyttärestä, joiden erimielinen elämä saa täyskäännöksen heidän joutuessaan viettämään päivä toistensa kengissä.

Linnateatteri: Akselin ja Elinan hääfarssi

13.6.-16.8.

Akselin ja Elinan kesähäitä ei voi häiritä mikään. Paitsi ehkä se, että sama juhlatalo on heidän tärkeimpänä päivänä sattumoisin varattu myös tohtorikaronkalle, vuorineuvoksen kuusikymppisille, ristiäisille, vapaamuurareiden vuosikokoukselle, muistotilaisuudelle, rapujuhlille ja alastonmallin piirtämiskurssille. Laulun sanoin – tanssittu koskaan ei Nestorin häitä – ja läheltä liippaa, että tanhuamatta jäävät myös tämän nuorenparin valssit.

Aurajoen Wauhtiajot

15.6.2019

Kuudennen kerran järjestettävä Aurajoen Wauhtiajot tuo yhteen nopeakulkuisia, toinen toistaan kauniimpia mahonkisia klassikkomoottoriveneitä. Veneet ajavat näytösluontoisesti yksi kerrallaan Aurajokea pitkin kirjastosillalta teatterisillalle. Parhaat näköalapaikat löytyvät silloilta, reitin varrelta jokirannasta sekä jokilaivoilta. Veneitä pääsee katsomaan myös lähempää ravintola Pinellan edustalla.

Kesärauha

14.-15.6.2019

Uusi korkeatasoinen musiikkifestivaali Kesärauha tuo Porthanin puistoon kuumimmat vaihtoehto- ja indiemusiikin nimet.

Turku Airshow 2019

15.–16.6.2019

Suomen päälentonäytös ja Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös järjestetään kesäkuussa Turun lentoasemalla. Turku Airshow 2019 tarjoaa kävijöilleen suihkuhävittäjien taiturimaisia esityksiä ja jälkipolton jylhää jylinää. Ilmailualan vuoden 2019 ykköstapahtuman järjestää Turun Lentokerho Ry.

Keskiaikaiset markkinat

27.–30.6.2019

Keskiaikaiset markkinat on Turun Vanhalla Suurtorilla järjestettävä Suomen suurin keskiaika- ja muinaistapahtuma. Keskiaikaisen Turun sydämessä tiiviin toritunnelman luovat markkinakojujen rivistöt, joissa koti- ja ulkomaiset myyjät kauppaavat monenlaisia käsityötuotteita sekä keskiaikaisia herkkuja. Musikanttien laulun luritus, leikareiden tanssin töminä, narrien ilonpito sekä muut hauskat ja riehakkaat huvitukset johdattavat koko perheen kohti keskiaikaista Turkua.

Ruisrock

5.–7.7.2019

Perinteinen ja huippusuosittu Ruisrock juhlitaan luonnonkauniissa Ruissalon kansanpuistossa. Luvassa on kolme päivää täynnä upeaa musiikkia, runsaasti taidetta ja tekemistä, yllätyksiä ja onnellista yhdessäoloa. Vuonna 2017 Ruisrock keräsi ennätykselliset 105 000 kävijää ja tämän vuoden festivaali on jo myyty loppuun – aiemmin kuin koskaan ennen. Vaikka ei lippua omistaisikaan, on Ruisrock-tunnelmaa mahdollista kokea vaikka kaupungin keskustassa, jossa riittää säpinää tuhansien festivaalivieraiden ansiosta.

Turun Linnan Turnajaiset

11.–14.7.2019

Heinäkuussa nähdään useiden historiallisten taistelulajien aitoja kilpailuja samassa paikassa yhtä aikaa, kun Turun linnan turnajaiset valtaavat Linnanpuiston. Neljättä kertaa järjestettävät turnajaiset ovat laajentuneet avoimiksi Euroopan mestaruuskilpailuiksi. Jalan ja hevosten selässä miteltäviä taisteluja voi seurata koko viikon, ja tapahtuma huipentuu sunnuntain finaaleihin. Kilpailun ajaksi linna herää eloon markkinoiden ja teemakierrosten myötä. Taistelu- ja markkina-alueelle on vapaa pääsy.

Airisto Classic Regatta

18.–20.7.2019

Kilpailu tuo Ruissalon telakan vierasvenesatamaan suuria purjeveneitä, jotka kisaavat Airiston saaristolaisradoilla kolmen päivän ajan. Regatta on osa Baltic Classic Masters –purjehduskisoja ja sen ohjelma on avoin myös yleisölle.

Down By The Laituri

25.–27.7.2019

Down By The Laituri -festivaali kokoaa yhteen Suomen kärkiartisteja ja -bändejä, sekä musiikista nauttivaa kansaa. Perinteinen kaupunkifestivaali juhlitaan tänä vuonna uudessa paikassa Tuomiokirkon kyljessä. Tänä vuonna lavalla nähdään Bonnie Tyler, sekä suomalaisista suosikeista mm. Sanni, Lauri Tähkä ja Juha Tapio.

Turku Food & Wine Festival

25.–27.7.2019

Food & Wine Festival muuttaa jälleen merimuseo Forum Marinumin ja ravintolan Göranin piha-alueen herkuttelijoiden sekä laatuviinien ja käsityöläisoluiden ystävien pyhiinvaelluskohteeksi. Mukana festivaaleilla on paikallisia laaturavintoloita sekä vierailijakokkeja huippuravintoloista. Turku Food & Wine Festival tarjoaa myös kattavan valikoiman viinejä Euroopasta ja sen ulkopuolelta. Tarjolla on iso kattaus luomu- ja naturalviinejä, klassikkoja kuitenkaan unohtamatta.

Aurajoen höyrytreffit

26.-28.7.

Suomen merialueen vaikuttavimmat höyrylaivat kokoontuvat Forum Marinumilla 20 vuoden tauon jälkeen.

ILMIÖ

27.7.2019

Virkistävä vaihtoehtomusiikin ja -taiteen festivaali ILMIÖ järjestetään Turun Uittamon kansanpuistossa vanhan tanssipavilijongin ja viereisen näköalaravintolan ympäristössä. Festivaalilla nähdään esiintyjiä sekä ulkomailta että Suomesta, kuten NEU!-legenda Michael Rother ja Hullu ruusu.

Vegånia, Ølfest & VØLUME

2.–3.8.2019

Suomen ensimmäinen vegaaninen katuruokatapahtuma tulee jälleen Vanhalle Suurtorille – tällä kertaa kahden uuden lisätapahtuman voimin! Vegånian ruokatorilla on tarjolla erilaisia houkuttelevia, ekologisesti tuotettuja vegaanisia herkkuja. Palan painiketta tarjoilee Ølfest, joka keskittyy pienpanimoiden oluisiin. Tuliterä musiikkitapahtuma VØLUME viihdyttää ja huolehtii herkuttelun taustamusiikista viereisessä Porthanin puistossa.

Aura Fest

9.–10.8.2019

Aura Festissä Kupittaanpuiston lavalle nousevat Suomen kovimmat rap-, hip hop-, pop- ja R'n'B-artistit sekä kuumimmat elektronisen musiikin ammattilaiset. Mukana on myös todella kovia ulkomaalaisia vahvistuksia.

Turun musiikkijuhlat

8.-22.8.2019

60 vuotta täyttävä Turun musiikkijuhlat tuo elokuussa Turkuun kansainvälisiä ja kotimaisia klassisen musiikin huippunimiä. Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali on yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä klassisen musiikin festivaaleista. Luvassa on suuria orkesterikonsertteja, oopperaa, kamarimusiikkia, resitaaleja, jazzia sekä koko perheen elämyksiä. Konserttitalon lisäksi tapahtumapaikkoina ovat mm. Ruissalon telakka sekä Turun tuomiokirkko.

Turku Animated Film Festival

21.–25.8.2019

Turku Animated Film Festival, tuttavallisemmin TAFF, on Suomen nuorin ja hurmaavin kansainvälinen animaatioelokuvafestivaali. Manillan tehdaskorttelissa ja ympäri kaupunkia toteutuva tapahtuma juhlistaa animaation taidetta ja luovaa mieltä. Festivaalin kansainvälinen kilpasarja esittelee rohkean omaperäisisiä, tinkimättömiä ja kekseliäitä alle 30 minuutin mittaisia animaatioelokuvia. Kilpasarjan lisäksi TAFFin ohjelmisto koostuu huolella kuratoiduista teemanäytöksistä, työpajoista, keskustelutilaisuuksista, näyttelyistä sekä tietenkin juhlallisuuksista.

Veneet Esillä

23.–25.8.2019

Uudistettu Veneet Esillä –tapahtuma on Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma, ja se järjestetään Ruissalon tapahtumatelakalla.

Alvar Aalto -viikko

23.8.-1.9.

Vuosittain eri kaupungeissa järjestettävä Alvar Aalto -viikko tuo tällä kertaa Turkuun ja Paimioon moninaisen arkkitehtuuritapahtuman, jonka teemat liittyvät arkkitehtuuriin, muotoiluun, asumiseen ja rakennettuun ympäristöön.

SHIFT

29.–30.8.2019

SHIFT Business Festival tuo neljännen kerran yhteen huipputeknologian innovaattoreita ja perinteisten toimialojen johtoa verkostoitumaan ja luomaan uusia yhteistyömahdollisuuksia. SHIFT:ssä kohtaavat tuoreimmat ideat, teknologian edelläkävijät sekä kokeneiden toimijoiden rautainen osaaminen. Asiantuntijapuhujien lisäksi tapahtumassa on luvassa myös monipuolisia taide-elämyksiä muun muassa installaatioiden, performanssien ja musiikin muodossa. Kokeileva ja ennakkoluuloton SHIFT järjestetään tänä vuonna Ruissalon telakalla.

Food & Art Festival

5.–8.9.2019

Ruokailukokemuksia maailmanluokan huippukeittiöistä sekä kiinnostavia ruokailuun yhdistettyjä taidekokemuksia, ideoita ja inspiraatiota neljän päivän ajan. Kansainvälisten ja kotimaisten huippukokkien tarjoamiin ruokailukokemuksiin on mahdollista tutustua illallisilla, ruokademoissa ja tasting-annoksien muodoissa sekä Aurajoen ravintolakierroksella.

FightBack Run

7.9.2019

FightBack Run on entisen huippu-urheilijan Pekka Hyysalon järjestämä juoksutapahtuma, joka juostaan tänä vuonna kuudetta kertaa. Hyysalo on aivovamman kanssa taisteleva entinen freestylelaskija, joka vielä muutama vuosi sitten pystyi hädin tuskin kävelemään. Kerran liikuntakykynsä täysin menettänyt Hyysalo haastaa nyt suomalaiset ottamaan askeleen kohti aktiivisempaa elämää. Vuoden 2019 FightBack Run juostaan syyskuun ensimmäisenä lauantaina Aurajoen rantamilla. Perusmatkana on 2,7 km ja sitä voi juosta, kävellä tai vaikka sauvakävellä omien tavoitteiden mukaisesti kahden tunnin ajan. Lisäksi mukana on 300 metrin matka liikuntarajoitteisille, joille osallistuminen FightBack Runiin on maksutonta.

Konstrundan - Turunmaan taidekierros

7.–8.9.2019

Konstrundanin aikana taitelijat, käsityöläiset ja muotoilijat avaavat työhuoneensa yleisölle. Kahtena Konstrundan-päivänä voit vierailla rannikkoalueiden taitelijoiden työhuoneissa ja imeä itseesi luovuutta, etsiä inspiraatiota ja herättää aistisi. Konstrundan on elämys niin kävijöille kuin taiteilijoille. Ikimuistoiset tapaamiset antavat uusia ajatuksia ja ideoita – mieli virkistyy. Konstrundanin lehti ja tapahtuman kotisivut antavat lisätietoja taiteilijoista, työhuoneista ja ohjelmasta.

Stand Up, Turku!

3.-5.10.2019

Iloinen tapahtumakesä on hyvä päättää nauraen Suomen suosituimmalla stand up -komiikkaan keskittyneellä festivaalilla, joka järjestetään jo 12. kerran. Festivaali kokoaa Turkuun suomalaisia eturivun stand up -koomikoita: mm. Ilari Johanssonin, Ali Jahangirin, André Wickströmin, Eeva Vekin ja Jukka Lindströmin.

Asiasanat: