Culture Walk 5

Samppalinnanmäki ja Vartiovuorenmäki
Turku
Turku on rakennettu seitsemälle kukkulalle kuin Rooma ikään. Sekä Vartiovuorenmäeltä että Samppalinnanmäeltä aukeavat upeat maisemat kaupungin yli. Viimeinen Culture Walkin osuus rohkaisee nousemaan näille kukkuloille ja nauttimaan näkymästä.

1. Paavo Nurmi -patsas

Paavo Nurmi, kaikkien aikojen suomalainen olympiaurheilija, on koko Suomen, mutta erityisesti Turun ylpeydenaihe. Nurmea voisikin luonnehtia kaikkien aikojen kuuluisammaksi turkulaiseksi. Maailmantilastolla Nurmi sijoittuu kolmanneksi menestyneimmäksi olympiaurheilijaksi ja menestyneimmäksi yleisurheilijaksi. Turussa järjestetään vuosittain Paavo Nurmi Marathon ja Paavo Nurmi Games -urheilutapahtumat. Lisäksi Turun urheilupuiston yleisurheilukenttä on nimetty Paavo Nurmen stadioniksi.

Nurmea esittävä patsas on suomalaisen kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen tunnetuimpia teoksia. Alkuperäinen Ateneumin taidemuseoon sijoitettu patsas on valmistunut vuonna 1925, ja kopio on paljastettu Turussa vuonna 1955. Patsaalla on ollut roolinsa niin Suomi-kuvan lähettiläänä kuin suomalaisen urheilun ja itsenäisen kansakunnankin symbolina.

  • Tee tämä: Poseeraa Paavon kanssa jäljitellen Paavon asentoa – Paavolla liike lähti aina lantiosta!

2. Vartiovuorenmäki

Vartiovuorenpuisto on yksi maamme vanhimpia sekä maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaimpia puistoja. Se on kehittynyt ja kehitetty puistoksi 1800-luvun kuluessa. Puiston perustamistyöt saatiin päätökseen 1890-luvun lopulla. Mäen korkeimmalta kohdalta, Tähtitorninmäeltä, on upeat näkymät yli Turun kaupungin ja Aurajoen.

Puistolla on lähes sata vuotta ollut tärkeä rooli turkulaisten opiskelijoiden vapun vietossa. Puisto on kesäisin suosittu paikka niin piknikille kuin pihapeleillekin, ja Turun perinteikäs kesäteatteri sijaitsee myös mäellä.

Vartiovuorenmäki on ollut ensimmäisiä nykyisen Turun alueella merestä paljastuneita saaria, ja sen nimi tuleekin sen entisajan tehtävästä vartiointipaikkana. Vartiokujalta sekä Teinikujalta observatorion suuntaan johtavilla kulkuväylillä voi havaita kylttejä, jotka kertovat esihistoriallisen ajan merenpinnan korkeuksista.

  • Tee tämä: Kävele mäen huipulle ihailemaan Turun upeita maisemia.

3. Samppalinnanmäki

Samppalinnanpuisto on tunnettu näköalapaikoistaan, ravintolastaan sekä maauimalastaan. Alueella on kuitenkin pitkät perinteet, mikä näkyy erityisesti nimissä: edessä voit nähdä Samppalinnanpuistoon johdattelevat Mustainveljesten portaat, jotka ovat saaneet nimensä dominikaanimunkkien vaatetuksesta (”mustat veljet”). Dominikaanit tulivat Turkuun 1200-luvulla, ja Pyhän Olavin dominikaaniluostari perustettiin portaiden seutuville vuonna 1249. Luostari vaikutti Turussa lähes 300 vuotta, ja tänä päivänä siitä muistuttavat niin Olavinpuisto kuin Mustainveljesten portaatkin.

Portaat yhdistävät Samppalinnan keidasmaisen puistoalueen Turun perinteiseen pubikulttuuriin Kaskenmäessä. Portaiden yläpäässä sen sijaan voit ihastella Turkua näköalatasanteelta.

  • Tee tämä: Käy kupposella Turun Kaskenmäen perinteikkäissä pubeissa.