Culture Walk 4

Keskusta
Turku
Onnenhevonen, seinämuraalit ja Kirjastosilta – Turun keskusta-alue on täynnä taidetta erilaisissa muodoissa. Culture Walkin neljäs osa kierrättää kulkijansa kaupungin keskustassa sijaitsevan taiteen maailmaan.

1. Onnenhevonen

Kärsitkö epäonnesta, vai onko sinulla muuten vain tarvetta pienelle lisälykylle? Kosketa siis onnenhevosta! Patsaaseen liittyvän leikkimielisen uskomuksen mukaan sen koskettaminen nimittäin tuo onnea. Tämä Yliopistonkadun kävelykadulta löytyvä veistos on alun perin pystytetty vuonna 2005. Patsas joutui kuitenkin ilkivallan kohteeksi, mutta kopsutteli takaisin nykyiselle paikalleen vuonna 2007 rakenteeltaan vahvistettuna.

Taiteilija Rafael Saifulinin työ on koristeltu eri maiden rahoilla, mitaleilla ja muilla kunniamerkeillä. Kyseessä on toinen osa Saifulinin Onni-aiheisten veistosten sarjasta. Onni-veistosten syntyhistoria sisältää surullisia piirteitä. Ne on nimittäin tehty Saifulinin vaimon muistoksi ja rakkauden sekä inhimillisyyden symboleiksi. Taiteilija halusi levittää töidensä kautta toisinaan hyvinkin sirpaleista onnea ihmisten keskuuteen. Rafael Saifulin syntyi vuonna 1952 Venäjällä, Samaran alueella. Hän on opiskellut Pietarissa, ja asuu nykyään Varsinais-Suomen Kiskossa.

  • Tee tämä: Käy koskettamassa Onnenhevosta. Lähietäisyydeltä näet myös, miten sen pinta koostuu lukemattomasta määrästä pieniä yksityiskohtia.

2. Harvest – elonkorjuuta ja Turun tautia

Vuonna 2016, Turun kaupungin nuorisotyön 70-vuotisjuhlavuonna, ympäri kaupunkia ilmestyi viisi uutta seinämaalausta. Turun kaupunkikuvassa katutaidetta on kuitenkin esiintynyt jo ennen tätä. Eräs tunnettu ja helposti erottuva seinämaalaus on Eerikinkatu 7:n seinässä oleva espanjalaisen Aryzin vuonna 2012 osana kansainvälistä Eurocultured-festivaalia maalaama teos Harvest (Sadonkorjuu). Tämä maalaus on helposti havaittavissa Lönnrotinpuistosta Eerikinkadulle käännyttäessä.

Kortteli, jossa maalaus sijaitsee, on myös erinomainen havainne-esimerkki niin kutsutusta ”Turun taudista”, jossa vanhaa ja historiallisesti arvokasta rakennuskantaa on surutta purettu modernien elementtitalojen tieltä. Lopputuloksena on syntynyt paikoitellen visuaalisesti hyvin sekava kaupunkikuva, jossa ei ole juuri minkäänlaista tyylillistä yhtenäisyyttä.

  • Tee tämä: Etsi tämän maalauksen ympäriltä rakennuksia, jotka edustavat eri aikakausia.

3. Jokimaisema Aboa Vetuksen ja Kirjastosillan kupeesta

Aboa Vetus & Ars Nova -museon ja Kaupunginkirjaston yhdistävä Kirjastosilta avattiin kevyen liikenteen käyttöön vuonna 2013. Silta on mielenkiintoisessa paikassa myös maisemallisesti, sillä siltä käsin aukeaa hyvä näköala Aurajokea pitkin sekä länsi- että itäsuunnassa. Aboa Vetus -museon puolelta katsottaessa näkymä voi sopivassa säässä yltää jopa Turun linnalle asti. Sillalta molemmin puolin näkyvä jokimaisema antaakin hyvän pikasilmäyksen koko kaupungin olemukseen, jossa sekä vanha että uusi elävät rinnakkain monia historiallisia kerroksia sisältävässä maisemassa. Tämän päivän Turussa jokiranta on varsinkin kesäisin myös kaupunkilaisten kohtaamispaikka ja monien tapahtumien näyttämö.

  • Tee tämä: Ota itsestäsi sillalla kuva Turun jokimaisemaa vasten.