Culture Walk 2

Puolalanmäki
Turku
Puolalanmäki (joissain yhteyksissä myös Taidemuseonmäki) tunnetaan erityisesti vappuun liittyvistä perinteistä. Culture Walkin toinen etappi johdattaakin kävijän tälle kauniille mäelle, jossa Turun taidemuseon ja vapputapahtumien lisäksi on myös paljon kaunista arkkitehtuuria. Levähdä hetki ja nauti idyllisestä puistomaisemasta!

1. Taidemuseonmäen vappu

Turun opiskelijat ja muut vapun viettäjät kerääntyvät joka vappuaatto 30. huhtikuuta taidemuseon edessä olevalle Aurakadulle. Siihen päättyy Yliopistonmäeltä liikkeelle lähtenyt vappukulkue. Taidemuseon edessä Turun Ylioppilaskunnan puheenjohtaja pitää puheen, jonka aikana on tapana osoittaa puheenpitäjälle suosiota heiluttamalla lakkia ilmassa. Lopuksi puheenjohtaja antaa luvan laittaa lakit päähän. Mäen lakitustilaisuus on monelle keskeinen ja tärkeä vapun viettotapa, ja se onkin hetki, jonka jälkeen korkataan kuohuviinit. Lakituksen jälkeen mäki on täynnä opiskelijahaalareihin sonnustautuneita valkolakkisia ihmisiä.

  • Tee tämä: Pidä minivappu pukeutumalla värikkäisiin housuihin, avaamalla skumppa ja heiluttamalla lakkia ilmassa.

2. Hökkeleistä kivilinnoihin

Puolalanmäki oli 1900-luvun alussa käymässä läpi suurta muutosta. Alueella sijaitsi paljon puurakennuksia, jotka olivat selvinneet Turun palosta ja joista moni oli rakennettu jo 1700-luvun lopulla. Uudet tuulet kuitenkin puhalsivat ja Puolalanmäelle aloitettiin rakentaa Turun taidemuseon lisäksi suuria jugend-tyylisiä kivikerrostaloja. Vanhojen puutalojen purkamista ei tähän aikaan pidetty huonona asiana, vaan se nähtiin ennen kaikkea keinona saada Turusta eurooppalaisempi. Mäestä kehittyi trendikäs uusi asuinalue, jonka vanhat puutalot purettiin kehityksen tieltä vielä nykyäänkin paikallaan olevaa Iso-Puolalaa lukuun ottamatta.

Uudet kerrostalot toivat mukanaan 1900-luvun uutuksia. Albatross-nimiseen kerrostaloon rakennettiin yksi ensimmäisistä hisseistä Turussa. Uutuus viehätti ainakin naapuruston lapsia, joiden hissiajeluiden takia hissiin piti myöhemmin asentaa lukko. Asuintalojen rappukäytävien ulko-ovia ei vielä tähän aikaan lukittu.

  • Tee tämä: Kävele ympäri puistoa ja pohdi, missä talossa asuisit mieluiten.

3. Kukkulalta kukkulalle

Taidemuseon edestä näkyy komea maisema Turusta. Tienpätkä Aurakadulta Aurasillan läpi Kaskenkadulle on vilkas turkulaisten kulkureitti. Kauppatorin ohi kulkee lukuisia linja-autoja ja Kaskenkatua alas Aurasillan yli ajavat monet keskustaan tulevat ihmiset. Paikasta näkyy komea liikenteen vilkastama maisema, joka näyttää hyvältä vuodenajasta ja kellonajasta riippumatta. Valoisaan aikaan voi kiinnittää huomiota ihmisten vilinään ja komeisiin rakennuksiin, kun taas pimeällä voi nähdä kaupungin valot. Näkymä on komea myös toisesta suunnasta kahden kukkulan, Samppalinnanmäen ja Vartiovuoren, välistä Kaskenkadulta, josta voi nähdä taidemuseon komean rakennuksen vilkkaan liikenteen lisäksi.

  • Tee tämä: Ota selfie taustallasi näkymä kukkulalta kukkulalle.